lead_ROBY-LAKATOS-_ARTICLE-420x280-420x0ROBY LAKATOS  – Roby Lakatos, vagyis Lakatos Róbert, 1965-ben született Budapesten, ám akkoriban, a vadregényes VI. kerületben, még nem volt bora. Se neki, se a családjának. Hozzáteszem, másnak sem nagyon. Olyan bor pedig végképp nem akadt, de még az egész országban sem, amilyen a neve alatt idén (2014) elkészült. Roby Lakatos híres zenész, világzenész,

ami, ha nem tudnánk, már abból is kiderülhet, hogy a wikipedia hat nyelven tárgyalja, a sajtó pedig időnként nem kisebb hegedűviruózhoz, mint éppen Niccolò Paganinihez hasonlítja.

Mint a wikipedia írja (ha már tőle nem kérdeztem meg): „Hatévesen a Dankó Pista emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett fel. Tizenegy éves korában már Járóka Sándor zenekarban játszott. 1984-ben, első zenekarával Belgiumba szerződött. Tizenkét évig játszott Brüsszelben aLes Ateliers de la Grand Ile klubban. Ott alakult ki a klasszikus zene, a cigányzene és a jazz ötvözetéből álló saját stílusa. Megismerkedett világhírű muzsikusokkal, mint Yehudi Menuhin, Stéphane Grappelli, Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen, Maxim Vengerov. Menuhin a pártfogásába vette, mentorként segítette.”

Roby Lakatos, hegedűművész

  • Roby Lakatos legtöbbször egy békebeli cirkuszigazgatót, máskor, egy 19. századi, lányszöktető cigányprímást idéz meg piros nadrágjában, Salvador Dalira emlékeztető bajuszával, a nagy zene-klasszikusok beethoveni frizurájával. Egyénisége megnyerő, derűs, barátságos. Humora jó. Szeret élni, s bora is van, mégpedig jó, és Csobáncról. Az ilyen bort pedig illik is bemutatni. Étellel, zenével, jó társaságban.

Roby Lakatos borai – Quadriga & La Passion

A hazai „Lakatos” borok a Balaton-felvidékről, Csobáncról származnak. A kétféle cuvée, a Quadriga és a La Passion kitalálásában, kialakításában döntően hárman vettek részt:

  • Janosh von Beöthy, vagyis Beöthy János, a Csobánc tetején élő, Németországból hazatelepült szőlősgazda, borász,
  • Molnár Andor konyak és borszakértő, gourmet, kereskedő,
  • Roby Lakatos Belgiumban élő hegedű virtuóz, tapasztalt borértő.

A Csobánc vulkanikus kúpja

Balról: Beőthy János, Mátyás Sz, Molnár Andor és Roby Lakatos

  • A Roby Lakatos zenéjére komponált Quadriga és La Passion házasítások elkészültét Beőthy János így nyugtázta: „Kemény munka volt, de már megint szerények lehetünk, mert lesz mire!” Molnár Andor erre így kontrázott: „Így igaz. Nagyon nagy bor készült!

A vacsora képei

Balról: Beőthy János. Középen: Roby Lakatos. Jobbról: Csíki Sándor

A képen jobbra: Angyalosy Kata

Molnár Andor, Beőthy János, Ruck Levente és Szirmai Klári

Molnár Andor, Roby lakatos és Beőthy János

Francia fürj, karfiolpürével (Angyalosy Lakásétterem)

Bárányborda kéregben, burgonyával (Angyalosy Lakásétterem)

Roby Lakatos

Roby Lakatos

A borok – Quadriga & La Passion

A Quadriga 2013 fehér házasítás chenin blanc, furmint, chardonnay, rajnai rizling szőlőkből készült, izgalmas, harmonikus bor. Alkoholtartalma: 12%. 10641169_959999380683492_6859404120255168919_nA La Passion 2010 vörös házasítás merlot és syrah szőlőkből készült, ásványos, gyümölcsös, elegáns cuvée, 13% alkoholtartalommal.

A bemutató során ezeket a kiváló Beőthy borokat, a Roby Lakatos nevét viselő Quadriga 2013 és La Passion 2010 cuvée-ket kóstoltuk az Angyalosy Lakásétteremben, Budaörsön, ahol a nagyszerű borok mellé remek vacsora is készült.

Csíki Sándor♣