1479201_738724916211828_3353587546948491549_nMENZA – a 4. Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyt (OKÉS), a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában, Budapesten rendezték. A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, Némedi József indította útjára, s mint tapasztalhattuk, napjainkra igencsak kinőtte magát. Ezt mutatja a számtalan támogató, a zsűriben

is helyet foglaló szervezetek, a média-érdeklődés, a nézőközönség létszáma, s persze a politika – érthető – figyelme.

  • Mint Zoltai Anna (NÉBiH) a versenyen is elmondta, az OKÉS közétkeztetési szakácsversenyt az ÉTREND Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) hirdette meg. A verseny témája: Téli ünnepváró ételek a modern gasztronómia jegyében.
  • Az OKÉS szakmai támogatói a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége(KÖZSZÖV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE), a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók országos Szövetsége, a Magyar Grill Szövetség, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet, a Kortárs Gasztronómiai Egyesület, a Magyar Közétkeztetők Szövetsége és az Egészséges Táplálkozásért Egyesület voltak.

Balról Zsigó Róbert államtitkár, Vásárhelyi Miklós séf, Dr. Lugassy Andrea (BGF), Csíki Sándor (FOOD&WINE), szemben Wolf András és Vomberg Frigyes séfek. (Fotó: Pelsőczy Csaba)

4. Országos Közétkeztetői Szakácsverseny, 2014

  • A társadalmi zsűriben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárai, Novák Katalin, és Zsigó Róbert is helyet kaptak és a zsűri tagja voltam én is.

A első helyezettek (A és B kategória)

A versenykiírásban két kategória, a „Napi 3 fogásos menü” és a „Rendezvény 3 fogásos menü” került meghatározásra. A „Napi 3 fogásos menü” kategóriában 11 csapat közül a Sodexo, Bíró Zoltán és Makara Péter lett az első helyezett. Győztes menüjük ételei:

  • Zöldséges lencseleves csirkegaluskával.
  • Kápiával és kelkáposztával párolt afrikai harcsafilé cukkinis kölespudinggal, paszternákpürével és tejszínes petrezselyemmártással.
  • Céklás csokoládétorta szilvaraguval.
  • (*Megjegyzés: a felhasznált alapanyagok beszerzési nem haladhatta meg a 420 forintot.)

 A „Rendezvény 3 fogásos menü” kategóriában 9 csapat közül a kehidakustányi Kehida Termál Kft., Sztana Ferenc és Faragó Roland lett az első. Győztes menüjük ételei:

  • Afrikai harcsafilé, langyos sárga cékla salátával, joghurtos szósszal.
  • Parajjal töltött csirkecomb filé köles talléron, vajas cukkinivel.
  • Hideg gyümölcsös tejberizzsel töltött, kakaós palacsinta.
  • (*Megjegyzés: a felhasznált alapanyagok beszerzési nem haladhatta meg a 520 forintot.)

A 4. Országos Közérkeztetői Szakácsverseny eredményhirdetésre váró közönsége

4. Országos Közétkeztetői Szakácsverseny, 2014. Eredményhirdetés, előtérben az ételekkel.

  • A menza fontos. A menza a legigazibb gasztronómiai kérdés volt, és maradt. Kihívás, amihez ezen a területen semmi más nem ér fel. S, hogy miért? Mert, még napjainkban is közel két millióan vesszük igénybe nap, mint nap, s mert generációk ízlését formálja, és, mondjuk ki, deformálja.
  • A zsűri tagjaként is, gratulálok a helyezetteknek, s minden döntőbe jutott résztvevőnek!

Csíki Sándor♣