Blog
BOCUSE d’OR 2015 DÖNTŐ – Molnár Gábor, Pohner Ádám (Lyon)
Lásd még: Bocuse d'Or döntő.
CREOLE QUENELLES – kreol gombócok (recept)
KREOL GOMBÓC (creole quenelle) - A kreol gombóc és a hozzá hasonló gombócok (quenelles) a 20. század fordulóján a legnépszerűbb ételek közé tartoztak New Orleansban. A creole quenelle nevű posírozott húsgombócot borjúmájból és sózott sertéshúsból készítették. Gyakran...
ÍZÉRZÉKELÉS és LOGIKA – Ízérzékelés és döntéseink kapcsolata
ÍZÉRZÉKELÉS és LOGIKA - Az ételek, italok ízének érzékelése, számos egyéb tényezővel együtt, befolyással van gondolkodásunkra, döntéseinkre, viselkedésünkre, és tudatosan, vagy öntudatlanul, hatással van arra is, hogy a falatot miként értékeljük, és végül lenyeljük-e,...
A CSÍKI SÖR – és a „zoganaamde Nederlands” Heineken NV
CSÍKI SÖR - "Minden nagy iparosodott nemzetnek akad saját söre (nem lehetsz igazi ország saját sör és légitársaság nélkül - az persze segít, ha van néhány focicsapatod, vagy néhány atomfegyvered, de legvégül mégis csak szükséged lesz egy sörre) - idézi Frank Zappát a...
HÜTTE ÉTELEK – Best of Hütte!
HÜTTE ÉTELEK - A síelés hazai rajongói leginkább a (cseh)szlovák, majd az osztrák sípályák ételeivel ismerkedhettek. A hozzáférhető fogások közül nem egy, mára legendássá vált. A legendát nem a minőség, sokkal inkább a hangulat, a táj, a zene, a nyüzsgés, a havas...
BOCUSE d’OR DÖNTŐ – Lyon, 2015. január 27-28.
BOCUSE d'OR DÖNTŐ 2015 - A budaörsi (METRO) sajtótájékoztatóval egy időben, éppen egy új Ridley Scott film, a Matt Damon főszereplésével készülő The Martian forgatásán vettem részt Etyeken, a Korda Stúdióban, ezért aztán személyes emlékeim erről az eseményről ezúttal...
MANGÓ – Hogyan neveljünk mangót magról?
MANGÓ - A mangó nagyszerű gyümölcs. Csíráztatása nem is annyira kézenfekvő, mint elsőre gondoltam, de nem is bonyolult, ha már ismerjük a trükköt. Korábban már esett szó az avokádó magról csíráztatásáról és arról is, hogy az ananászt, édesburgonyát miképpen neveljünk....
SZEX és CSIGA – Caviar d’escargot (csigakaviár)
CSIGAKAVIÁR - A csigák között hazánkban is sok a védett faj. Az éti csiga is az, ám a gyűjtésére engedélyezett és meghatározott időszak alatt mégis mintegy 2000 tonna élősúlyú 30 mm, vagy annál nagyobb házátmérőjű állat gyűjthető össze. Ez a „vadászidény” április...
FOGYÓKÚRA – Hogyan fogyjunk?
SZABÓ EDIT: NAGY SÉFKÖNYV (25 séf, 1 könyv)
NAGY SÉFKÖNYV - "A magyar csúcsgasztronómia kézikönyve" (2014). "Huszonöt kiváló séf mesél önmagáról, a sikerhez vezető útról, a hagyományokról és a megújulásról, a csúcsgasztronómia útjairól. Személyes történetüket szemkápráztató fogások illusztrálják: jól...
ROSENSTEIN SZAKÁCSKÖNYV – „Minden kóser, ami jó”
ROSENSTEIN - Rosenstein Tibor és Rosenstein Róbert, apa és fia első közös (családi) szakácskönyve 2014 végén jelent meg. "Ez a szakácskönyv három generáció receptjeit tartalmazza. Magam a hagyományos vendéglátásban érzem otthon magam, a hagyományos ételeket és ízeket...
AMBRUS LAJOS: „Ember szíve vigasztalója” – a citromfű
CITROMFŰ - A csábító nevű évelő citromfű (Melissa officinalis) sokfelé és sok néven ismert. Méhfű, anyaméhfű, igaznádrafű (’nádra’: anyaméh), méreg nyomó fű (Lippaynál: „ha kit a’ méhek megcsíptek, tegye reá ezt a’ füvet: elvészi fájdalmát”), citromszagú mézfű,...
SZOMOLYA – Rendhagyó borok és borászok (Kaló, Vámos)
SZOMOLYA - „Szomolya, magyar falu, Borsod vármegyében, Egertől 9/16 állomásra, hegyes vidéken, két hegy közé szorulva. […] A föld agyagos, több helyt kavicsos, veres nyirok, melly csak trágya után termi meg a rozsot. Szőlőhegye kitünő veres bort ad. Az erdőben igen...
GASZTRONÓMIAI, ÉTTERMI TRENDEK – 2015
GASZTRONÓMIAI Trendek címmel immár 7. esztendeje, hogy minden év végén, vagy január első napjaiban megjelenik a FOOD&WINE trendekről szóló írása. Ezeknek a jóslatoknak a gerincét az amerikai National Restaurant Association (NRA) legfrissebb felmérése adja. 2014...
BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK! – BÚÉK 2015
Boldog új évet kívánok minden kedves Olvasómnak! Csíki Sándor
TEQUILA – A mítoszok itala (2. rész)
TEQUILA - 2006-ban 228.226.209 liter tequilát állítottak elő.. Ebből 77.745.302 liter (34%) a legmagasabbra értékelt „100% agave” volt. A 901 hivatalos termelő közül a négy legnagyobb a Cuervo, Sauza, Herradura és Cazadores a piac közel felét ellenőrzi. Az összes...
TEQUILA – A mítoszok itala (1. rész)
TEQUILA - A tequilának nincs története. Nincsenek a születését elmesélő anekdoták sem. Már az idők kezdetén létezett. Ez az istenek ajándéka. Olyan isteneké, akik nem szolgáltak mesékkel. Ez a holtak, a rémület és hagyomány gyermekeinek itala. Ez Mexikó mítoszának...
A JÓ SZILVESZTERI VIRSLI – frankfurti, bécsi és mások
SZILVESZTERI VIRSLI - Évente mintegy harminc ezer tonna virslit vásárolunk, ám a virsli igazi szezonja a december. A háztartásonkénti, évi mintegy 7,30 kg virsli fogyasztásában továbbra is az év végi ünnepek hoznak kiugró eredményeket. Az ős-frankfurti Frankfurt am...
AMBRUS LAJOS: A királyi udvarhoz méltó – Bazsalikom
BAZSALIKOM - A bazsalikom egyszerre idéz fel teljes értékű világokat: falusi asszonyok fényes levelű illatos „bazsaling”-ját, amely kiszuperált piros zománcú lábasokban szokott tojásdad levelekkel bókolni a régi tornácok verandáin. És egy valódi Urbsot is, az Örök...
LEGJOBB – karácsonyi dalok (2014)
Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! Csíki Sándor
LEGEGYSZERŰBB SÜTI – 3 hozzávalóból, 3 percben
A LEGEGYSZERŰBB SÜTI - nem is akkora nagy ördöngösség, de, hát, ettől a legegyszerűbb. Könnyen levezethető, hogy egy sütihez egy hozzávaló nem hozzávaló, nem lesz belőle süti, kettő sem igazán elég, bár abból már valamit mégis össze lehet hozni, ám a három már...
EGYSZERŰEN, FINOMAT – karácsonyi csokis süti (Nigella)
A KARÁCSONY - a kényeztetésről, ételekről, süteményekről, csokis süteményekről is szól, sokkal inkább, mint sok egyéb másról, ami hajdan inkább volt része, mint a vásárlási láz. A saját készítésű sütemények, készüljenek bár napokkal korábban, vagy éppen az adott...
RONDA – karácsonyi pulóverek (Bridget&Darcy)
A KARÁCSONY - a szeretet ünnepe, de legalább annyira az ízléstelen dekorációk, a giccs tombolása is. Láthatólag jól megférnek egymással. A ronda pulóverek divatja ennek egyik hátborzongató példája, amit Mark Darcy is népszerűsített a Bridget Jones naplója című...
GORDON RAMSAY – tökéletes, ropogós sültkrumplija (videó)
SÜLTKRUMPLI - Krúdy Gyula az "Egy pohár borovicska és következményei" című írásában Zsanett így elmélkedik, a sült krumplit is szóba hozva: "Én magamban azokat a férfiakat tartom legkedvesebbeknek, akik hazaérkezve nyomban ingujjra vetkeznek, papucsot vesznek. Az...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!