Blog

CREOLE QUENELLES – kreol gombócok (recept)

KREOL GOMBÓC (creole quenelle) - A kreol gombóc és a hozzá hasonló gombócok (quenelles) a 20. század fordulóján a legnépszerűbb ételek közé tartoztak New Orleansban. A creole quenelle nevű posírozott húsgombócot borjúmájból és sózott sertéshúsból készítették. Gyakran...

bővebben

HÜTTE ÉTELEK – Best of Hütte!

HÜTTE ÉTELEK - A síelés hazai rajongói leginkább a (cseh)szlovák, majd az osztrák sípályák ételeivel ismerkedhettek. A hozzáférhető fogások közül nem egy, mára legendássá vált. A legendát nem a minőség, sokkal inkább a hangulat, a táj, a zene, a nyüzsgés, a havas...

bővebben

BOCUSE d’OR DÖNTŐ – Lyon, 2015. január 27-28.

BOCUSE d'OR DÖNTŐ 2015 - A budaörsi (METRO) sajtótájékoztatóval egy időben,  éppen egy új Ridley Scott film, a Matt Damon főszereplésével készülő The Martian forgatásán vettem részt Etyeken, a Korda Stúdióban, ezért aztán személyes emlékeim erről az eseményről ezúttal...

bővebben

MANGÓ – Hogyan neveljünk mangót magról?

MANGÓ - A mangó nagyszerű gyümölcs. Csíráztatása nem is annyira kézenfekvő, mint elsőre gondoltam, de nem is bonyolult, ha már ismerjük a trükköt. Korábban már esett szó az avokádó magról csíráztatásáról és arról is, hogy az ananászt, édesburgonyát miképpen neveljünk....

bővebben

SZEX és CSIGA – Caviar d’escargot (csigakaviár)

CSIGAKAVIÁR - A csigák között hazánkban is sok a védett faj. Az éti csiga is az, ám a gyűjtésére engedélyezett és meghatározott időszak alatt mégis mintegy 2000 tonna élősúlyú 30 mm, vagy annál nagyobb házátmérőjű állat gyűjthető össze. Ez a „vadászidény” április...

bővebben

SZABÓ EDIT: NAGY SÉFKÖNYV (25 séf, 1 könyv)

NAGY SÉFKÖNYV - "A magyar csúcsgasztronómia kézikönyve" (2014). "Huszonöt kiváló séf mesél önmagáról, a sikerhez vezető útról, a hagyományokról és a megújulásról, a csúcsgasztronómia útjairól. Személyes történetüket szemkápráztató fogások illusztrálják: jól...

bővebben

AMBRUS LAJOS: „Ember szíve vigasztalója” – a citromfű

CITROMFŰ - A csábító nevű évelő citromfű (Melissa officinalis) sokfelé és sok néven ismert. Méhfű, anyaméhfű, igaznádrafű (’nádra’: anyaméh), méreg nyomó fű (Lippaynál: „ha kit a’ méhek megcsíptek, tegye reá ezt a’ füvet: elvészi fájdalmát”), citromszagú mézfű,...

bővebben

GASZTRONÓMIAI, ÉTTERMI TRENDEK – 2015

GASZTRONÓMIAI Trendek címmel immár 7. esztendeje, hogy minden év végén, vagy január első napjaiban megjelenik a FOOD&WINE trendekről szóló írása. Ezeknek a jóslatoknak a gerincét az amerikai National Restaurant Association (NRA) legfrissebb felmérése adja. 2014...

bővebben

TEQUILA – A mítoszok itala (2. rész)

TEQUILA -  2006-ban 228.226.209 liter tequilát állítottak elő.. Ebből 77.745.302 liter (34%) a legmagasabbra értékelt „100% agave” volt. A 901 hivatalos termelő közül a négy legnagyobb a Cuervo, Sauza, Herradura és Cazadores a piac közel felét ellenőrzi. Az összes...

bővebben

TEQUILA – A mítoszok itala (1. rész)

TEQUILA - A tequilának nincs története. Nincsenek a születését elmesélő anekdoták sem. Már az idők kezdetén létezett. Ez az istenek ajándéka. Olyan isteneké, akik nem szolgáltak mesékkel. Ez a holtak, a rémület és hagyomány gyermekeinek itala. Ez Mexikó mítoszának...

bővebben

AMBRUS LAJOS: A királyi udvarhoz méltó – Bazsalikom

BAZSALIKOM - A bazsalikom egyszerre idéz fel teljes értékű világokat: falusi asszonyok fényes levelű illatos „bazsaling”-ját, amely kiszuperált piros zománcú lábasokban szokott tojásdad levelekkel bókolni a régi tornácok verandáin. És egy valódi Urbsot is, az Örök...

bővebben

LEGEGYSZERŰBB SÜTI – 3 hozzávalóból, 3 percben

A LEGEGYSZERŰBB SÜTI - nem is akkora nagy ördöngösség, de, hát, ettől a legegyszerűbb. Könnyen levezethető, hogy egy sütihez egy hozzávaló nem hozzávaló, nem lesz belőle süti, kettő sem igazán elég, bár abból már valamit mégis össze lehet hozni, ám a három már...

bővebben

EGYSZERŰEN, FINOMAT – karácsonyi csokis süti (Nigella)

A KARÁCSONY -  a kényeztetésről, ételekről, süteményekről, csokis süteményekről is szól, sokkal inkább, mint sok egyéb másról, ami hajdan inkább volt része, mint a vásárlási láz. A saját készítésű sütemények, készüljenek bár napokkal korábban, vagy éppen az adott...

bővebben

RONDA – karácsonyi pulóverek (Bridget&Darcy)

A KARÁCSONY - a szeretet ünnepe, de legalább annyira az ízléstelen dekorációk, a giccs tombolása is. Láthatólag jól megférnek egymással. A ronda pulóverek divatja ennek egyik hátborzongató példája, amit Mark Darcy is népszerűsített a Bridget Jones naplója című...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.