eclipse_1690219iNAPFOGYATKOZÁS – 2015. március 20-án részleges napfogyatkozást nézhetünk meg. Mint az óbudai Polaris Csillagvizsgáló honlapján írják, „a fogyatkozás közel 60%-os lesz”. S, hogy mikor, s miképpen jön létre napfogyatkozás? „Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a

Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja.” (Polaris)

Honnan észlelhető a 2015. március 25-ei napfogyatkozás?

path720

A térképen pirossal jelzett részen teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető. Dél felé haladva már csak részleges napfogyatkozás látható. A fehérrel jelölt részeken napfogyatkozás egyáltalán nem lesz észlelhető. (Forrás: Time and Date)

Hány órakor lesz a napfogyatkozás?

napfogyatkozas-2015-marcius-20

Napfogyatkozás 2015. március 20. (Forrás: Polaris Csillagvizsgáló)

  • Figyelmeztetés! Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk!

Csíki Sándor♣