10462713_817946374894147_471188955028065066_nMÁD – Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Első Mádi Borház és Bisztró, Gusteau Kulináris Élményműhely, Botrytis Butik Hotel, Aszúház. Megannyi ismert, és egyre ismeretebbé váló hely Tokaj-hegyalján, Mádon, melyek között Kovács Károly tulajdonos teremt kapcsolatot. Kovács Károly az elmúlt években példamutatóan nagy összeget fektetett be Mádon, számos „szigetet” hozva létre ebben a szélcsendes, újra növekvő presztízsű faluban. Mint összefoglalva írják: „Az elmúlt években több komoly fejlesztés

Mád fényei (fotó: facebook)

is kezdődött Mádon, melyek közül az Első Mádi Borház megkerülhetetlenné vált, a Gusteau Kulináris Élményműhely egyre nagyobb elismerést vív ki, a Szent Tamás Borászat pedig úttörő szerepet játszik a település borának megteremtésével. Nem kevésbé úttörő vállalkozás a hamarosan átadásra kerülő Botrytis Butik Hotel és Aszúház sem, mely utóbbi egyszerre ad helyet a gondosan összeválogatott, Tokaj-Hegyalja híres borát bemutató borarchívumnak, biztosít lehetőséget borok szakszerű tárolására és ismerteti meg a látogatókat a borvidék szőlészetével, borászatával.”

Botrytis Butik Hotel, Mád

Botrytis Butik Hotel, Mád (fotó: facebook)

Mádi látogatásunk során a hivatalosan még meg sem nyílt Botrytis Hotelban aludtunk. Érdemes lesz kipróbálni, mert barátságos, színvonalas, s ahogy az előzetes hírek szólnak, kedvező árfekvésű is lesz.

Nőnapi borvacsora a Gusteau-ban

A Gusteau Kulináris Élményműhelyről volt már szó, ahogy az is tudható, hogy Tokaj-Hegyalja legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó, legtöbb dicséretre érdemes konyhája is éppen itt található. A Gusteau, s általában a Kovács Károly nevével fémjelzett gasztronómiai vállalkozások tanácsadója Harmath Csaba, a séf Horváth Gábor, ám a stílusban, a kialakult végeredményben, a környezet kialakításában Kovács Károly párja, Tóth Tünde munkája, ízlése, szépérzéke, tenni akarása is benne van.

Harmath Csaba és Kovács Károly a Botrytis Hotelban

Harmath Csaba és Kovács Károly a Botrytis Hotelban, a borvacsora előtt

Horváth Gábor séf a konyhában

Horváth Gábor séf  (Gusteau, Első Mádi Borház és Bisztró) a Gusteau konyhájában. Előtte: kecske rilette, hagymával.

Készül a házi rikottával töltött tészta, beurre blanc-nal, gombákkal

A konyhában készül a házi rikottával töltött tészta, beurre blanc-nal, gombákkal. Egyszerű, tiszta ízvilágú, élvezetes húsmentes fogás. Üde, harmonikus zamatokkal, jó savakkal, textúrákkal. Megszerettem ezt az emlékezetes ételt. Jó hozzá a furmint!

„Nőnap alkalmából rendhagyó módon borvacsorát tartunk. Az ünnepi alkalom estjén három hölgy, Tóth Tünde, Szepsy Gabriella és Zsirai Kata ajánlásával összeállított borsorhoz készít nőnapi fogásokat Horváth Gábor chef. Ceremóniamesterünk a tavalyi évhez hasonlóan Feke Pál színművész lesz.”

A nőnapi borvacsora közönsége Budapestről, Debrecenből, s máshonnan, de, jellemzően távolabbról autózva érkezett Mádra.

Nőnapi borvacsora, 2015. március 7. Mád, Gusteau

Nőnapi borvacsora, 2015. március 7. Mád, Gusteau

 Mád és a híres terroir kecskék

Első Mádi Borház és Bisztró (Mád)

Első Mádi Borház és Bisztró (Mád)

Mádi kirándulásunk másnapján, vasárnap délelőtt az Első Mádi Borházban – újabban már Bisztróban is – ebédeltünk. Immár sokan tudják, hogy a Gusteau Kulináris Élményműhelyhez és immár az Első Mádi Borházhoz is kötődően, számottevő kecsketenyésztés is folyik Mádon.

Mádi „terroir kecske”

Mint a Gusteau honlapján áll: „Tokaj-hegyalja szívében, Mádon működő éttermünk, a Gusteau Kulináris Élményműhely egy misszióra vállalkozott. Ez nem lehet más, mint a tokaji borok támogatása a gasztronómiában. A világ valamennyi sikeres borvidéke mögött saját konyha áll. A Gusteau egyedi stílusával  elő szeretnénk segíteni, hogy a tokaji bor újra a régi fényében pompázzon.” A Gusteau stílusa „nem más mint egy finomított-kreatív borkonyha, mely a helyi alapanyagokra fókuszál. Szeretnénk ha minél több regionális élelmiszer gyökeret verne, ezzel is segítve a helyben élő gazdálkodó emberek helyzetét. Ennek okán jött létre például a mádi Terroir kecske is, hiszen a kecskehús kiváló társa a furmintnak.” S, hogy mennyire így van ez, megtapasztalhatjuk a Mádi Borházban is.

  • Az Első Mádi Borház és Bisztró új kulináris koncepciója szerint az immár jelentős létszámú mádi terroir kecskeállományból minden héten vágnak egy állatot, s ebből készül a hétről hétre változó ételválaszték. Horváth Gábor chef tehát, minden héten kap egy friss vágást a mádi kecskefarmról, ebből készít tetszőleges kecske fogást minden szombatra, vasárnapra, s, ha szerencsénk van, talán még más napokra is.
(Első Mádi Borház és Bisztró, Mád)

Ottjártunkkor egy másfél éves, 35 kilós búr nőstény kecskéből készült a konfitált kecske lapocka, sült krémes kukoricával és babbal. (Első Mádi Borház és Bisztró, Mád)

Kecskepörkölt, galuska felfújt, káposzta saláta

Azóta újabb kecske fogások készültek Mádon, mint a képen szereplő pörkölt. Kecskepörkölt, galuska felfújt, káposzta saláta. (Első Mádi Borház és Bisztró, Mád)

(Első Mádi Borház és Bisztró, Mád)

Nyakleves, külön tálalt velővel (Első Mádi Borház és Bisztró, Mád)

A kecske mellett klasszikusok is étlapon vannak, mint a vasárnapi ebédre fogyasztott „nyakleves” lúdgégetésztával, külön tálalt velővel. A hideg előételek között nagyszerű pástétomok, rilette is megvásárolható.

Kecske rilette (Első Mádi Borház és Bisztró, Mád)

Kecske rilette (Első Mádi Borház és Bisztró, Mád)

  • Az utazó szemével, Mád Tokaj-Hegyalja kétségtelenül legígéretesebb települése. Az elmúlt évek fejlődése, a programok és lehetőségek koncentrálódása miatt Mád lett az a hely, ahová, ha csak egy hétvégét töltünk el Hegyalján, menni érdemes. Mád lett az a hely, ahol a bor mellé a gasztronómia is felzárkózott. A mádi „Terroir kecske” ennek egyik szép példája.

Csíki Sándor♣