bocuse2016_logoBPBOCUSE d’OR – Az európai döntő 2016. május 10-11-én, Budapesten kerül megrendezésre. Alig néhány szó mindez, ám ahhoz képest, hogy alig néhány esztendeje még azon (is!) keseregtünk, hogy egyetlen Michelin-csillagos éttermünk sincs, és sem a Michelin Guide, sem a Gault&Millau (ejtsd: gomijó) éttermi kalauz nem volt még érdemben jelen, csupán az azóta feledésbe merülő Alexandra kalauza, no és az egyetlen, ma is izmos hazai, a Dining Guide, nos, mindehhez képest óriási dolog, hogy leírhatom:

  • 2016. május 10-11-én Budapesten, a Hungexpo területén, a SIRHA Budapest kiállítás keretében lesz a Bocuse d’Or európai döntője!

Ki lesz a magyar versenyző?

  • S, hogy ki képviseli majd hazánkat a budapesti kontinens döntőn? A hazai verseny résztvevőit a szokásos módon választják ki, és ismét lesz a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) jegyezte „Hagyomány és Evolúció” szakácsverseny, ahol kiválasztásra kerül a budapesti kontinens viadalon való indulásra esélyes, hat legjobb versenyző. A magyarországi döntő 2016. február 18-án a Hungexpón, a FeHoVa kiállításon kerül megrendezésre. A döntő győztese képviselheti hazánkat a májusban, Budapesten zajló európai döntőn.

Európából az eddigi 12 helyett, jövőre 11 séf jut tovább a 2017-es világversenyre. A budapesti döntőn derül ki, hogy 20 európai ország séfje közül ki lesz majd az a 11, aki 2017­-ben, a lyoni világdöntőben is indulhat. A Bocuse d’Or lyoni mezőnye tehát, a nemzeti selejtezők után a kontinentális döntők legjobbjaiból áll majd össze.

A 2016. május 9-11. között megrendezésre kerülő SIRHA Budapest Nemzetközi vendéglátó­- és élelmiszer­ipari szakkiállításon 350 kiállítóval, és legalább 20 ezer hazai és külföldi látogatóval számolnak.

„Magyarország kormánya, Budapest városa és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia támogatásával a Sirha Budapest örömmel látja majd vendégül a szakácsverseny legjobb európai versenyzőit 2016. május 10-én és 11-én.” (Sirha Budapest)

Mi, mennyi?

S, hogy összegszerűen mit is jelent a kormány támogatása? Mint Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, a 2015-ös költségvetésben, külön soron, összesen 300 millió forint áll 2016. márciusáig a Bocuse d’Or körüli hazai teendő finanszírozására, azonban ebben az összegben az idei lyoni világdöntőn 13. helyen végzett Molnár Gábor felkészülési költsége is benne van. (A 2016. márciusa után költségek fedezéséről még folynak a tárgyalások.)

A két Bocuse, apa és fia, Paul és Jerome Bocuse

A két Bocuse, apa és fia, Paul és Jerome Bocuse (Fotó: Fabrice Schiff)

  • A Boscolóban (NewYork palota) 2015. március 30-án tartott, sajtótájékoztatón részt vett a verseny alapító névadójának, Paul Bocuse-nek a fia, Jérôme Bocuse, a SIRHA Trade Show elnöke is, aki a program lebonyolításának aláírási ceremóniájára érkezett Magyarországra.

Csíki Sándor♣