good_france_-_photo_2_-_c_pierre_monetta-2FRANCIA GASZTRONÓMIA – 2015, március 19-én, csütörtökön a világ több mint 1300 étterme egy „francia vacsora” felszolgálásával népszerűsíti a francia gasztronómiát. Magyarországon tíz étterem vesz részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett Goût de / Good France projektben. Ezek közül három étterem séfje a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja. A részt vevő tíz magyar étterm listája a következő:

 1. Babel Budapest (Budapest)
 2. Baltazár (Budapest)
 3. Bistro Classico (Keszthely)
 4. Borssó Bistro (Budapest)
 5. Château Visz (Visz)
 6. Chianti Étterem (Veszprém)
 7. Kistücsök (Balatonszemes)
 8. Molnár (Keszthely)
 9. Pierrot (Budapest)
 10. Walter Vendéglő (Perbál)

Auguste Escoffier

Auguste Escoffier Londonban

Auguste Escoffier Londonban

1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Ezen az epikuroszinak nevezett vacsorán több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig, Londontól Jokohamáig. Ennek sikerén felbuzdulva elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek. Az első világháború azonban meghiúsította ezt a tervet. A Goût de / Good France ezt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább.

A séfek szerte a világon egy „franciás” menüsort kínálnak majd éttermükben – hagyományos francia aperitif, hideg előétel, meleg előétel, hal vagy rák, hús vagy szárnyas, francia sajt (vagy sajtválogatás), csokoládés desszert, francia borok és emésztést serkentő ital – szabadon vegyítve saját kulináris hagyományaikkal.

1000 séf, 1000 menü 5 kontinensen, 2015. március 19-én

Laurent Fabius

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint:

„Franciaország kulturális öröksége a konyha és a bor. A francia étkezés 2010 óta az UNESCO világörökség része, de ez egy olyan kulturális örökség, amelyet nem csak szemlélni, dicsérni vagy ízlelgetni, hanem kamatoztatni és hasznosítani is kell.”

Laurent Fabius francia külügyminiszter

Laurent Fabius francia külügyminiszter

Alain Ducasse

Alain Ducasse számára

„a francia konyha a környezetével harmóniában fejlődött a könnyedség felé, maga a nagylelkűség, a szép és a jó szeretete és megosztása, ez az esemény pedig egy elbűvölő epizód a francia gasztronómia történetében, jó alkalom a francia konyha megünneplésére az egész világon.”

Alain Ducasse

Alain Ducasse

 • A Goût de / Good France vacsorán részt vevő éttermek menüsora megtalálható a www.goodfrance.com honlapon.
 • További hírek az eseményről a facebookon.

(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)