ATT00022BADACSONY – A Badacsonyi borászok és a régió turisztikai szolgáltatói ismét fieszta hangulatot hoztak Budapestre. A New York Palotában nemcsak a legújabb badacsonyi borokat, hanem az előszezoni balatoni programokat is megismerhették a résztvevők. Több mint ötszázan voltak kíváncsiak az idei „Badacsony New Yorkban” rendezvényre március 26-án,

amelyet immáron negyedik éve rendez meg a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület. „Az idei rendezvényen az illatos fajtákra hívtuk fel a figyelmet, amely a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt sok örömöt tud okozni” – hangsúlyozta Váli Péter, a badacsonyi borászok nevében.

„Számunkra fontos, hogy korai fajtákról lévén szó, még nehéz évjáratban is nagy biztonsággal termeszthető, fogyasztói oldalról pedig kellemes indítása, vagy lezárása lehet egy borkóstolónak, továbbá kiváló társa fűszeres, akár távol-keleti, indiai, kínai ételeknek is.”

BADACSONY – az illatos fajták előretörése

Az illatos szőlőfajtákról Szőke Barna, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomásának borászati vezetője tartott szakmai előadást, melyben kiemelte, hogy a badacsonyi nemesítésű Zefír szőlőfajta bora amellett hogy muskotályos jellegű, komoly beltartalmi értékkel is bír.

Már május elején „kinyit” a Balaton

Békássy János, az eseményt szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnöke elmondta:

„A remek badacsonyi borok bemutatása mellett rendezvényünk fő küldetése felhívni a figyelmet arra, hogy Badacsony és a Balaton Régió a főszezonon kívül is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes odautazni. A Balatoni Regionális TDM Szövetség és tagszervezetei a tavalyi akciók sikerein felbuzdulva a május 1. és 11. közötti időszakban újra meghirdetik a „Nyitott Balaton” akciót, melyhez természetesen a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület is csatlakozott”.

Dr. Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia elnöke „A badacsonyi borokról szakmai szemmel” című beszédében elmondta, hogy pályakezdésétől kezdve nemcsak szakmai, hanem személyes élmények sora köti a Badacsonyi-borvidékhez, ahol neves személyiségek barátjaként sokat tanult az ásványos, vulkáni borokról. A sajtóeseményen Hevesi Tamás, előadóművész is méltatta a badacsonyi tájat és borvidéket, amelynek régóta szerelmese.

Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere kiemelte:

„Azért dolgozunk, hogy minél többen látogassanak el hozzánk, minél több embert érintsen meg az egyedülálló badacsonyi táj, az emberek vendégszeretete, s minél többen kóstolják meg borainkat, melyekbe ezer évek tapasztalatát, bánatát, örömét préselték a dolgos kezek. Találkozzunk Badacsonyban!”

Badacsonyi borászok a New York Palotában (Budapest, 2015)

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)