whiskey-and-cigarBOURBON WHISKEY – Az amerikai whisky története szorosan összefonódott az adócsalással, aminek tartós, és senki által nem kívánt eredményeként, de létrejött az amerikai adóhivatal (IRS). Az amerikai függetlenségi háború utáni első, Georg Washington elnöksége alatti kormány adóztatási kísérletére a Pennsylvania környéki skót és ír szeszfőzők először a Whiskey Lázadásnak (Whiskey Rebellion) nevezett felkelésben törtek ki (1791), majd

annak bukása után „gazdasági illegalitásba” vonultak. Évtizedek múltán (1862) éppen az olcsó kukoricából nagy hozzáadott értéket előállító, s ezzel busás jövedelmet eltitkoló szeszfőzők bevételeinek ellenőrzésére jött létre az amerikai adóhivatal.

Az újvilág legolcsóbban rendelkezésre álló, szeszfőzésre alkalmas növénye a kukorica volt, így aztán nem meglepő, hogy hamar megjelent a kukoricasörből főzött whiskey is. Ennek legismertebb fajtája a bourbon, amelyet legkevesebb 51% kukorica tartalmú cefréből készítenek. A „bourbon” egyébként a nevét arról a területről kapta, ahol a gyarmati időkben Kentucky állam legjobban termő kukoricaföldjei voltak, s emellett a szeszfőzés nem csekély vízigénye is kielégíthető volt.

A Bourbon Whiskey előállításának "törvényei"

„Minden Bourbon whisky, de nem minden whisky Bourbon.” A kötelezően Amerikában gyártott Bourbon Whiskey előállításának „törvényei” balra láthatók. Jobbra: a whisky előállításának szabályai.

A bourbon többnyire 70-80% (legkevesebb 51%) kukorica, 10-15% malátázott árpa, s rozs, vagy búza felhasználásával készül. A felhasznált összetevőkön kívül az italt az is megkülönbözteti a skót és ír whiskytől, hogy új, égetett tölgyfahordókban érlelik, így a tölgy vaníliássága jellemzővé válik. Az eltérő éghajlati viszonyok miatt a bourbon érése a tárolóterek esetenként igen magas hőmérséklete miatt is felgyorsultabb, mint Skóciában és Írországban. Az érlelési idő ezért is többnyire nem több, mint 2-4 esztendő.

Minden Tennessee Bourbon, de nem minden…

A „Tennessee Whiskey” megjelölésnek nincs hivatalos, szövetségi definíciója. Története 1941-re nyúlik vissza, amikortól is a Jack Daniel’s kérésére, a „straight bourbon whiskey”-től elkezdték megkülönböztetni a Tennessee whiskey-t. A Tennessee egyébként csak annyiban tér el a bourbontől, hogy a hordós érlelést megelőzően, az italt cukorjuharból készített faszénen szűrik, amivel néhány nemkívánatosnak tartott ízt és illatkomponenst eltávolítanak. Az eljárás amerikai neve: „Lincoln County Process” (Licoln-megyei eljárás). Az elnevezés magyarázza, hogy az alapítása idején, a Jack Daniel’s Destillery is a Tennessee állambeli Lincoln megyében működött. Jelenleg már egyetlen Lincoln-megyei szeszfőzde sincs, ahol a megyéről elnevezett eljárást alkalmaznák. Az alapító, Jasper Newton „Jack” Danielről elnevezett brand központja természetesen továbbra is Tennessee állam, a Moor-megyei Lynchburg.

Jack Daniel’s

Csíki Sándor♣