Blog
I. PINCESZER – Külhoni Magyar Borászok Találkozója, 2019
I. PINCESZER 2019 - A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete 2019-ben a Magyarság Háza támogatásával (1051 Budapest, Zrínyi utca 5. - Duna Palota) rendezi meg nagyszabású, a Kárpát-medence legjobb magyar borászait felvonultató találkozóját. A "PINCESZER" - Külhoni Magyar...
KEMPINSKI CORVINUS – Dhanpal Singh Negi az új indiai séf
KEMPINSKI CORVINUS - A sajhtóhír szerint: "A Kempinski Hotel Corvinus Budapest örömmel jelenti be, hogy Dhanpal Singh Negi indiai szakács nemrégiben csatlakozott a szálloda csapatához. A Kempinski Corvinus munkatársai egy évvel ezelőtt egy indiai cég által rendelt...
AMBRUS LAJOS – A régi tabáni szeder
A TABÁNI SZEDER - A savanyú, másképpen török, vagy bécsi, vagy borszeder (Morus nigra) rejtélyes fafaj. Írtam róla korábban, mert már akkor is bizonyosnak látszott, hogy komoly a zavar körülte. Először is: szederfa vagy eperfa? Aztán: savanyú eperfa vagy édes eperfa?...
TORNAI ENDRE EMLÉKDÍJ – Ambrus Lajos a nevezettek között!
TORNAI ENDRE EMLÉKDÍJ 2019 - A FOOD&WINE állandó vendégszerzője, a József Attila-díjas író, Ambrus Lajos a Somlóért - Tormai Endre emlékdíj nevezettje. Mint az a borászat honlapján is áll: "Alapításának 70. és alapítója, Tornai Endre születésének 95. évfordulója...
BOCUSE D’OR – Veres István, Palágyi Eszter és Haraszti Zsolt az élen
BOCUSE D'OR - 2019. október 23-án, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által rendezett selejtezőn eldőlt, hogy kik lesznek azok, akik majd a SIRHA-n, 2020. február 5-én megmérkőznek. A Hungexpon megrendezett selejtező húsételének fő eleme a nyúl, a halételé a harcsa volt. A...
AZ ÉV PINCÉSZETE MAGYARORSZÁGON 2019 – Günzer Tamás Pincészete
AZ ÉV PINCÉSZETE 2019 - Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben” díj idei nyertese, a villányi Günzer Tamás Pincészete lett. A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor...
CHAMPAGNE DAY – 2019. október 18. – Sofitel, InterContinental, Marriott
CHAMPAGNE DAY - 2019. október 18-án pezsdítően izgalmas kezdeményezés valósul meg Budapest belvárosában. A Champagne Világnapján 3 patinás, egymástól mindössze pár perc sétára elhelyezkedő Duna-parti szálloda úgy döntött, hogy a saját exkluzív, pezsgős...
A HORTOBÁGYI PALACSINTA TÖRTÉNETE – a paprikás csirkével kezdődött
A HORTOBÁGYI PALACSINTA TÖRTÉNETE - Annyian és annyit szidták már a magyar gasztronómia 1945 utáni korszakát, s benne a hortobágyi palacsintát, hogy végül mindenki, akit a téma kicsit is érdekelt, nagyszerűen megtanulta, elhitte és továbbadta, hogy a hortobágyi...
AZ UMAMI ÉS A FÜST – Miért szeretjük a hagymát és a füstös húst?
UMAMI ÉS FÜST - Fordítják isteni íznek, mennyei íznek, ízletességnek, finomnak, a hús, a leves ízének és sok minden másnak is, ám, tanulás nélkül többnyire még azonosítani sem tudjuk, miközben éppen ez az íz teremti meg azt az egyensúlyt és harmóniát, amelyet aztán...
AGÁRDI PÁLINKAFŐZDE – arany- és ezüstérmek a londoni IWSC versenyen
AGÁRDI PÁLINKAFŐZDE - Új termékportfóliójával is a világ élvonalában az Agárdi Pálinkafőzde, amely arany- és ezüstérmeket nyert a jubileumi londoni IWSC versenyen. Az Agárdi Pálinkafőzde első alkalommal vett részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és...
ICA MAMA IZSÁKI TÉSZTÁI – a jó izsáki tészta készítése, főzése és hasznai
IZSÁKI HÁZITÉSZTA - "Ugyebár mit tesz egy laikus: beleteszi a tésztát a lobogó ízbe, majd főzi, kóstolgatja, aztán amikor úgy értékeli, kellően puha, leveszi a lángról, sokkolja hideg vízzel és feltálalja. Ez a legrosszabb, amit csak tehetünk, hiszen a hosszas...
BUDAPEST BORFESZTIVÁL – Budai Vár, 2019. szeptember 5-8.
BUDAPEST BORFESZTIVÁL 2019 - Budapest Borfesztivál szeptember 5-8. között a Budai Vár teraszain. A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek...
A MONARCHIA SÖRTÉRKÉPE – egyértelmű osztrák, cseh dominancia
A MONARCHIA SÖRTÉRKÉPE - Az előzetesen vártnak megfelelően, a Monarchia 19. század végi sörgyártásának statisztikái Csehország és Ausztria egyértelmű dominanciáját mutatják. A századfordulón, az akkor már negyvenötmilliós lakosságú Monarchiában világviszonylatban is...
STÍLUSOS VIDÉKI TALÁLKOZÁS (SVÉT 11.0) – 2019. szeptember 8. Rácalmás
SVÉT 2019 - Most valami nagyon komoly készül a SVÉT (Stílusos Vidéki Találkozó) háza táján! Minden eddiginél különlegesebb helyszín, a Stílusos Vidéki Szállodák vendégeskedése, illetve az ő jóvoltukból a reggelizés lehetősége, gasztroszínpad, megannyi workshop,...
KAKAÓ ÉS CSOKOLÁDÉ – az első európai üzemek és csokoládék
KAKAÓ ÉS CSOKOLÁDÉ - Az indiánok az európai civilizáció nélkül is egészen jól elboldogultak. Örültek és szomorkodtak, áldoztak isteneiknek, ettek, ittak, ám legnagyobb szerencsétlenségükre, „felfedezték” őket, s velük a kakaót is. A kakaóbab felfedezése hűen követte a...
ÖKO, BIO, ORGANIKUS – ideggázok helyett, peszticidek
ÖKO, BIO, ORGANIKUS - Tízezer esztendeig a mezőgazdaságot soha senkinek nem jutott eszébe „öko”-nak, „organikus”-nak, vagy akár „bio”-nak nevezni. Volt, ami volt: földművelés és állattenyésztés, küzdelem az éhínség ellen. Az őseink gazdálkodásától való eltávolodás az...
ÉSZ NÉLKÜLI EVÉS – Sosem kalóriákat, hanem mennyiséget fogyasztunk!
MENNYIT EGYÜNK? - Amikor Brian Wansink élelmiszer-pszichológiával, táplálkozástudománnyal és fogyasztói viselkedéssel foglalkozó amerikai professzort arról kérdezték, hogy a kutatásainak mi volt a legváratlanabb eredménye, azt válaszolta, hogy az, hogy az emberi...
GEORGE WASHINGTON PITÉJE – egy 18. századi borjúmirigy pite receptje
GEORGE WASHINGTON PITÉJE - Az Egyesült Államok első elnöke, a "Nemzet Atyja", George Washington is szerette a pitét, s a piték közül is legjobban a borjúmirigy-pitét. Feleségének, Martha Washingtonnak a szakácskönyve (Booke of Cookery) a mai napig fennmaradt. Ezt a...
JOGHURT, KEFÍR, SAJT – a Magyar Alföld és a tejfogyasztás forradalma
JOGHURT, KEFÍR, SAJT - A sajtkészítés korai időszakáról mindenféle tetszetős legendák élnek, azonban ezeknek a meséknek kevés közük akad az igazsághoz, ráadásul, a sajtkészítést is gyakran jóval fiatalabb tevékenységnek mutatják, mint amilyen az a valóságban volt. A...
A BAKONYI BETYÁRLEVES EREDETE – nem betyár, nem népi és nem is régi
A BAKONYI BETYÁRLEVES EREDETE - A napokban némi dolgom akadt egy betyárleves recepttel, ezért aztán - jó szokásom szerint - az is érdekelni kezdett, hogy vajon mi lehet a betyárleves története? Mi a sztori? Keresgéltem a neten, de semmit nem találtam. Egyedül a...
IZSÁKI TARHONYA – Ica Mama izsáki tarhonyái, a bográcsozáshoz is
IZSÁKI TARHONYA - A kora újkorban, a gabonából előállított ételek közül, a magyar népi táplálkozásban a főtt tészta számít a legjelentősebb újításnak. A sült tészták (pogácsa, béles, lepény, stb.) a főtt tésztáknál már korábban kedveltek voltak. A gyúrt tészták csak...
BALATON – Hogyan került ide ennyi víz? (az utolsó 9 perc)
BALATON - „Egész Európának legkedvesebb, legalkalmasabb pihenőhelye a Balaton s hogy valóban az is legyen, s itt mindenki jól érezze magát, abban mindnyájunknak közre is kell működnünk, mert óriási nemzetgazdasági jelentősége van annak, hogy a magyar ember itthon...
STREET FOOD – a legjobb hazai street food díja (Hungarian Street Food Award)
STREET FOOD DÍJ 2019 - Második alkalommal választják meg a legjobb hazai street food helyeket. A nyertes az európai megmérettetésen képviselheti hazánkat. Tavaly szervezték meg először és máris elindult a jelentkezés a következő Hungarian Street Food Awards-ra, amely...
DREHER SÖRGYÁRAK- újraálmodott art deco plakátok
DREHER PLAKÁTOK - Hogy nézne ki 2019-ben egy art deco plakát? Hazai alkotók gondolják újra a 165 éves Dreher Sörgyárak történelmi posztereit. Grafikusokat, képzőművészeket és hobbi alkotókat kér fel a 165 éves Dreher Sörgyárak, hogy álmodják újra a márka ikonikus...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!