Borásznők a SofritelbenBORÁSZNŐK A SOFITELBEN – Szabó Edit „Gyengébb? Nem!” című könyvének megjelenése óta hagyománnyá vált, hogy márciusban összejönnek Magyarország nagyszerű borásznői, hogy bemutassák a boraikat a nagyközönségnek. A „Gyengébb? Nem!” kóstolónak az idén is a Sofitel Budapest Chain Bridge ad otthont. Ki mondta, hogy a borászkodás férfiaknak való hivatás? Lehet, hogy valaha talán úgy volt, de ma már teljesen egyértelmű, hogy a nők is vannak olyan legények a gáton, mint a férfiak. Szabó Edit borszakíró 2017-ben megjelent kötete, a Gyengébb? Nem! 26 borásznőt mutat be szerte az országból.

Nőket, akik amellett, hogy anyák, feleségek, társak és barátok, eljegyezték magukat a borral, így életük jelentős része a szőlőtőkék között, vagy a pincében telik, és boraikat egyre jobban ismeri a közönség. A könyv megjelenése után a szerző úgy határozott, hogy ezentúl minden évben közös kóstolóra hívja a szereplőket. A meghívott pincészetek száma folyamatosan bővül, hiszen évről évre újabb és újabb hölgyek jelennek meg a hazai borélet porondján. Az idén 35 borászat 123 borát kóstolhatja a közönség március 7-én délután és este.

A Cherchez la Femme – Gyengébb? Nem! címet viselő nőnapi borkóstoló helyszíne és szakmai partnere a Sofitel Budapest Chain Bridge, ahol Angoujard Klaudia marketingvezető irányítása mellett zajlanak az előkészületek.

A Cherchez la Femme – Gyengébb? Nem! címet viselő nőnapi borkóstoló helyszíne és szakmai partnere a Sofitel Budapest Chain Bridge, ahol Angoujard Klaudia marketingvezető irányítása mellett zajlanak az előkészületek.

A hölgyek számtalan meglepetéssel készülnek, több bor is a rendezvényen debütál, ismét lesz tombola, fantasztikus nyereményekkel, és bemutatkozik Gere Andrea új kozmetikumcsaládja.

 

Mesterkurzusok

17:30 – CSAK TERMÉSZETESEN! Borkóstoló Hámori Gabriellával – Természetes és natúrborokkal egyre gyakrabban találkozunk, de vajon tudjuk-e, melyik fogalom mit takar, és milyenek is ezek a borok valójában? A mesterkurzuson Hámori Gabriella színésznő velünk együtt ismerkedik a tállyai Szóló és a móri Csetvei Pincészet különleges, kénmentes, amforás, természetes eljárással készült tételeivel. A borokat maguk a borászok mutatják be. Töltsön egy feledhetetlen órát Hámori Gabriella, Csetvei Krisztina és Éless Tímea társaságában. A mesterkurzust Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője vezeti. Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/618401035607347/

19:00 – NŐI LÉLEK MINDEN CSEPPBEN Borkóstoló Ónodi Eszterrel – Kevesen tudják, hogy Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésze nagy borrajongó. Szívesen ismerkedik a furminttal, de kedveli a telt vörösborokat is. Ezen az estén mindkettőben lesz részünk, jóféle furmintokól Bodó Judit (Bott Pince), izgalmas vörösökről pedig Luka Enikő (Luka Pincészet) gondoskodik. Nem igazi mesterkurzus, inkább afféle női beszélgetés lesz ez, hétköznapokról és ünnepekről, munkáról és családról, vagyis úgy „egyszerűen” az életről. A mesterkurzust Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője vezeti. Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/827982231012321/

 

A borásznők az idén is jótékonykodnak!

A nőnapi borkóstolók történetében már hagyomány, hogy a borásznők lemondanak a honoráriumukról, és azt jótékony célra ajánlják fel. Az összeget az idén ketté osztják, és egyik részével a Magyar Rett Szindróma Alapítvány működését támogatják, a másik részét pedig a Győri Lions Alapítványon keresztül egy vaksága miatt művészi pályája elhagyására kényszerülő brácsaművésznőnek adományozzák.

 

A borásznők névsora

 1. ÁRVAY ANGELIKA (Árvay Családi Pincészet),
 2. BABARCZI ZSUZSANNA (Babarczi Szőlőbirtok és Pince),
 3. BAI EDIT (Dereszla Pincészet),
 4. BERECZ STÉPHANIE (Kikelet Pince),
 5. BODÓ JUDIT (Bott Pince),
 6. BUSSAY DOROTTYA (Bussay Pincészet),
 7. CSETVEI KRISZTINA (Csetvei Pince),
 8. CSÓBOR-KISARI LINDA (Csóbor Pincészet),
 9. DEBRECZENI JANKA (Vylyan Pincészet),
 10. DUNAI ÁGNES (Dubicz Borászat),
 11. ÉLESS TÍMEA (Szóló Pincészet),
 12. GÁLNÉ DIGNISZ ÉVA (Gál Szőlőbirtok és Pincészet),
 13. HANAUER SUSANN (Wassmann Pince),
 14. HEIMANN ÁGNES (Heimann Családi Birtok),
 15. HOMOKY DOROTTYA (Homoky Dorottya Pincészete),
 16. JELENA SZAVERCSENKO (Kern Bor-és Pezsgőház),
 17. KONYÁRI BORBÁLA (Ikon Borászat),
 18. KOVÁCS JUSZTINA (Kovács és Lánya Borászat),
 19. LAPOSA LILLA (Laposa Birtok),
 20. LATORCZAI RÁCZ LILLA, (Rácz Lilla Brut Nature),
 21. LUKA ENIKŐ (Luka Pince),
 22. MAGYAR ANITA (Hangavári Pincészet),
 23. MÉSZÁROS GABRIELLA (Préselő Pincészet),
 24. MOLNÁR JÚLIA DÓRA (Csendes Dűlő Szőlőbirtok),
 25. MONORI ANETT (Bortársaság),
 26. NYÁRI EMESE (Nyári Pince),
 27. NYÚLNÉ PÜHRA BEÁTA (Nyakas Pincészet),
 28. PALKÓ GABRIELLA (Palkó Borok),
 29. RÁCZ ERIKA (Sanzon Tokaj),
 30. RÁCZ-TAKÁCS ADRIENN (Takács Pincészet), S
 31. ZIEGL PETRA (Sziegl Pince),
 32. TÓTH KATALIN (Tóth Ferenc Pincészet),
 33. UJVÁRI VIVIEN (Ujvári),
 34. WILLE-BAUMKAUFF MÁRTA (Tokaj Pendits),
 35. ZSIRAI KATA (Zsirai Pincészet, Homoky Dorottya Pincészete)

 

Információk

Időpont: 2020. március 7., 16:00-21.30
Helyszín: Sofitel Budapest Chain Bridge
Jegyek elővételben (2020. március 6-án éjfélig): 8000 Ft
Jegyek a helyszínen: 10.000 Ft
Jegyvásárlás elővételben kedvezményesen: https://tixa.hu/CherchezLaFemme_avagygyengebb_nem-20200306
A jegy ára tartalmazza a borok, valamint az asztalokon elhelyezett borkorcsolyák fogyasztását, továbbá a vizet.

Jegyvásárlás a mesterkurzusokra (kizárólag a sétálókóstoló résztvevői számára: https://tixa.hu/borkostolo-hamori-gabriella,  https://tixa.hu/borkostolo-onodi-eszter

 

Együttműködésben a Borászok Borásza Kóstoló Körrel

A Borászok Borásza Kóstoló Kör igazi kuriózum: a Kárpát-medence 50 legjobb borásza (azaz a Borászok Borásza díj jelöltjei), plusz a díj korábbi győztesei gyűlnek össze, hogy egymás tételeivel ismerkedjenek és értékeljék azokat. Ezen szakmai fórum alapján döntik majd el, hogy idén ki lesz a Borászok Borásza. Mindenki 3 tétellel mutatkozhat be. A kóstoló délután 3 és 6 óra között nyitott a közönség számára.

Mivel 2020-ban a két rendezvény egybeesik, a Borászok Borásza Kóstoló Kör (https://www.facebook.com/events/449926549030019/) szervezőivel úgy döntöttünk, hogy közös jegyet is értékesítünk azok számára, akik mindkét kóstolón szívesen részt vennének. A jegy ára 16.000 Ft, és aki megváltja, az 50 legjobb magyar borász, és 35 kiváló borásznő borait kóstolhatja meg egyetlen napon.

(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor, Kiemelt kép: Ódor Dorottya)