Buon Ricordo 2020 Trattoria Pomo d'OroTRATTORIA POMO d’ORO – 2019 év végén az olasz gasztronómia egyik legfontosabb magyarországi képviselője, a Trattoria Pomo d’Oro lett első olyan magyar étterem, amely bekerült az olasz Buon Ricordo Étteremszövetség tagjai közé. Emlékeztetőül, a Trattoria Pomo d’Oro a világ legjobb – pizzát is készítő – olasz éttermei közé is bekerült. Az ezzel járó díjat Gianni Annoni és Rosario Simeoli konyhafőnök 2018-ban, Rómában vette át. A Buon Ricordo név az olasz konyhaművészet iránt érdeklődők számára ismerősen cseng.

A szövetség tagjainak készült és őket jelképező egyedi, kézzel festett, színes tányérokkal számtalan alkalommal találkozhatunk olaszországi éttermekben és háztartásokban. A szövetség tagjai ezekben a különleges tányérokban szolgálják fel az adott hely Buon Ricordo fogását, egy specialitást, amely tökéletesen képviseli a helyi hagyományokat és alapanyagokat, és amely egész évben megtalálható a menüben.

A speciális kerámia tányérok emléktárgyak, melyet azok a vendégek kapnak ajándékba, akik a Boun Ricordo fogásokat választják. A kézműves kerámiáiról híres Vietri Sul Mare településen, a Ceramica Artistica Solimene kerámia műhelyben készült tányérok így egy kiváló étel örömteli élményére, és a meglátogatott étterem vendégszeretetére emlékeztetnek.

A Buon Ricordo Étteremszövetséget 1964-ben alapították Dino Villani olasz művészetkritikus, kulturális- és kommunikációs szakember ötlete alapján, az olasz gasztronómiai hagyományok és kultúra megőrzése érdekében. Minőségi éttermek egy csoportját társították azzal a céllal, hogy a régiók autentikus ízei ne vesszenek el a nemzetközi kínálatban. A Buon Ricordo közel ötven éve biztosít útmutatót a legjobb olasz regionális fogásokhoz és az olasz vendégszeretethez. A tagok elkötelezték magukat a tipikus helyi ételek felszolgálása mellett, számukra a hagyományos ételek és a helyi alapanyagok használata nem röpke divat, hanem tartós elkötelezettség.

 

103 étterem között – az egyetlen hazai

2020-ban kilenc új étterem csatlakozott a szövetséghez, s ezzel immár 103 étterem tartozik a hálózatba, amelyek közül csupán tíz étterem található külföldön: egy osztrák, három francia, egy luxemburgi, egy német és három japán étterem mellett most első magyarországi helyként került be a Trattoria Pomo d’Oro a szövetségbe.

A Trattoria Pomo d'Oro Boun Ricordo tányérját Paolo Tommasi tartja a kezében

A Trattoria Pomo d’Oro Boun Ricordo tányérját Paolo Tommasi (balról a harmadik) tartja a kezében

 

A Trattoria Pomo d’Oro Buon Ricordo menüje

  1. Előétel – Bivalytejes mozzarellával gratinírozott libamáj pirított kaláccsal, lilahagyma lekvárral
  2. Második fogás – Rukkolás scialatielli tészta fokhagymás garnélarákkal, paradicsomforgáccsal hintve
  3. Főétel – Branzino – tengerisüllő-filé pancetta szalonnás feketekagyló-raguval töltve, sáfránymártásban
  4. Desszert – Gratinírozott zabaione krém friss trópusi és erdei gyümölcsökkel, maracuja sorbettel
Trattoria Pomo d'Oro

Trattoria Pomo d’Oro

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor)