lasagna GarfieldLASAGNA – A lasagna Garfield macska kedvenc étele, így, ahogy írtam, mert irodalmi formában előfordul „lasagne” alakban is. Garfield a tengerentúlon azonban nem csak macska formájában vált híressé. Az Egyesült Államok 20. elnökét ugyancsak Garfieldnek nevezték. James Abram Garfield (1831-1891) azonban nem csupán a 20. elnök volt, hanem a 2. is, abban a nem túl vidám műfajban, amelyben elnököket juttatnak a túlvilágra. James Abram Garfield volt az az elnök, akit Lincoln elnök után, az USA történelmében másodikként, meggyilkoltak. Zseniális ember lehetett, ami – lássuk be – az elnök-szakmában sem gyakori.

A pénzvilág természetére vonatkozó, s ma különösen aktuális mondatai mellett ezt bizonyítja az is, hogy, mindkét kezét használva, egyszerre volt képes görög és latin nyelven is írni.

„Az elnök az utolsó személy a világon, aki tudja, hogy az emberek valójában mit is akarnak és mit gondolnak.” (James Abram Garfield)

 

Garfield – „Éhes vagyok, tehát létezem!”

A lasagna-téma azonban a James Abram Garfield elnök hírét is elhomályosító nevezetes macska nevéhez kötődik.

 

A legenda szerint Garfield Mamma Leoni Olasz Éttermében, pontosabban annak konyhájában, 1978. június 19-én született. Felfalt minden ott lelhető ehető ételt és ezért állatkereskedésbe adták. Garfield egyébként Jim Davis Garfield című képregényének a főhőse.

 

Vegatáriánus lasagne recept – de Garfield is szeretné

Mifelénk a lasagna leginkább húsos, és Garfield is jobban kedveli a húst, mint a spenótot, de azért – első receptként – lássunk egy ilyet is, már csak azért is, mert ez az ősi eredetűnek tartott étel igen sokféle lehet, tehát nem kell a húsos, besamelmártásos közhelyeinkhez feltétlenül ragaszkodnunk.

  • Hozzávalók:
  • 2 csésze (480ml) ricotta
  • ½ csésze (120ml) reszelt parmezán sajt
  • 1 felvert tojás
  • ¼ (60ml) csésze friss, aprított bazsalikom
  • 220g főtt lasagna tészta
  • 220g reszelt mozzarella sajt
  • salt, pepper
  • 1 ¾ (420ml) csésze paradicsompüré
  • 2 tk. olíve olaj
  • 2 tk. oregano
  • ½ csésze (120ml) zöldség (finomra vágott gomba, zeller, spenót, vagy hagyma)

Elkészítése: A ricotta és parmezán sajtot, tojást és bazsalikomot keverjük össze egy tálban, Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A sütőt melegítsük elő 190°C hőmérsékletre. Egy nagyjából 33 x 23 centiméter alapterületű, 5 cm mély tepsi falát kenjük be olajjal, majd a főtt lasagna tésztát helyezzük el az alján egy rétegben úgy, hogy a tészták ne fedjék egymást. Szórjuk rá a sajtkeverék felét, a zöldségekből is, s locsoljunk rá a paradicsomszószból is. Szórjuk meg reszelt mozzarellával. A rétegzést folytassuk, és egy réteg tésztával zárjuk le, majd öntsük rá a maradék paradicsomszószt és az előmelegített sütőben süssük 20-25 percig. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, 8-10 percig hagyjuk hűlni, majd szervírozhatjuk.

  • Magyarországon a lasagna sokak számára egyenlő a húsos tésztaétellel. Aki így szereti készítse serpenyőben párolt, fűszerezett, paradicsomos darált hússal (hússzósszal), vagy akár kolbásszal.
  • A tésztát nem feltétlenül szükséges megfőzni, ahogy a fenti receptben is áll. Ha kellő víztartalmú szósz veszi körül, a szárazon rétegzett tészta megfő.

 

Gordon Ramsay – Lasagne al Forno

Ez a kiváló recept a hazai felfogás szerint készül. A videón a hússzósz készítése: olaj a serpenyőbe, hozzá reszelt sárgarépa, finomra vágott hagyma, fokhagyma, só, szárított oregano, paradicsom püré, worchestershire szósz, babérlevél, vörösbor, apróra vágott paradicsom, tej. A sajtszósz: vaj, liszt, halvány rántás, tej, só, őrölt bors, főzés néhány percig, majd ebbe a Bechamel mártásba, reszelt sajt.

Tálba öntjük a hússzósz felét, rá a száraz tésztalapokat, arra a sajtszósz felét, a sajtszószra pedig a maradék hússzószt. Újabb réteg tészta következik, amit a sajtszósz másik felével fed be. Erre parmezán sajtot reszel, és szárított oreganoval ízesít, sóz. Megsüt.

Garfield és a lasagna kapcsolatára a Bélyegvilág blog gazdája, Gergely Zoltán barátom hívta fel a figyelmem. Garfield a Bélyegvilág blog népszerű posztja.

 

Csíki Sándor♣