Kínai kobraKÍNAI KORONAVÍRUS – A Kínában kitört vírusos tüdőgyulladást egy új, cseppfertőzéssel terjedő, az emberre veszélyes koronavírus, a 2019-nCoV okozza. A vírus 2019. decemberében tűnt fel Közép-Kínában. A megbetegedettek vadon élő állatokkal érintkeztek a vuhani állatpiacon, ahol kígyók, így a kínai kobra és a kínai mérgessikló is előfordulnak. Egy 2020. január 22-én (tegnap) a Journal of Medical Virology-ban megjelent publikáció szerint

a kígyó koronavírus  változása (homológ rekombinációja) tette lehetővé a fajok közti, kígyóról emberre történő átvitelt.

A 2019-nCoV a piacon jelent meg és nincs köze semmiféle olyan koronavírushoz, amelyet laboratóriumban, katonai céllal állítottak elő – mondják. Aztán vagy így van, vagy nem! Soha nem fogjuk megtudni.

 

A 10 tanács az immunrendszerünk erősítésére

A vírus ellen jelenleg még nincs oltóanyag, s bár az előállítására irányuló munkák több felé is elkezdődtek, a vakcinára még várni kell. Addig is, erősítsük szervezetünk immunrendszerét!

  • GYÜMÖLCSÖK:  növeljük a színes gyümölcsök fogyasztását.
  • ZÖLDSÉGEK: együnk több sötétzöld, piros és narancssárga zöldséget.
  • NÖVELJÜK a folyadékbevitelt, fogyasszunk több vizet.
  • PROBIOTIKUMOK (Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, stb.) napi fogyasztásával is segítsük immunrendszerünket.
  • TELJES KIŐRLÉSŰ gabonák fogyasztásával is erősíthetjük immunrendszerünket.
  • D-VITAMIN: influenza-veszélyes időkben ez a különc, s a többiek közül kilógó vitamin különösen jó szolgálatot tehet, mivel jelentősen megnöveli szervezetünket a fertőzésektől védő “antimikronbiális peptidek” számát, mennyiségét. D-vitaminhoz átlagos táplálkozás mellett csak csekély és elégtelen mértékben jutunk hozzá, így nem meglepő, hogy – különösen az idősek körében – magas a D-vitamin hiányosak száma. A napozás fontos lenne: 20 perc egész testet érő napozással 20.000 egységnyi D-vitamin juthat a keringésbe. (Ugyanehhez a mennyiséghez tejből nagyjából 60-100 litert kellene elfogyasztanunk.) Ha ez a lehetőség nincs meg, ami valószínű, akkor min. 2000 NE/nap D vitamin kiegészítés igen hasznos lehet a 2019-nCoV vírus elleni védekezésben is.
  • C-VITAMIN: hatása közismert, széles körben publikált. (A C-vitamin napi szükségletének nevetségesen alacsony, 60-90 milligrammban meghatározott mennyiségére  nem ismerek értelmes magyarázatot, így aztán, különösen influenza szezonban, C-vitaminból legalább 500-1000 mg/nap mennyiséget fogyasztok, de – természetesen – “Kérdezze meg”, stb.)
  • CSÖKKENTSÜK a cukorfogyasztást, mivel a cukor gyengíti az immunválaszt (csökkenti a fehérvérsejtek fagocita kapacitását). Egy szelet csokoládéval, vagy egy kólával akár órákra is kiütheted az immunrendszeredet, tehát csak óvatosan a cukorral!
  • PIHENJÜNK sokat, éjszakánként aludjunk 7-9 órát!
  • MOZOGJUNK, maradjunk aktívak, sétáljunk a szabad levegőn, végezzünk megfelelő testmozgást!

 

Koronavírus

 

Csíki Sándor♣