vírusKORONAVÍRUS 2019-nCoV – A fél világ szörnyülködik, s hamarosan a másik fele is azt teszi majd. A koronavírus kétségtelenül nem tréfadolog, joggal aggódhatunk, amit az is erősít, hogy egyelőre oltóanyag sincs ellene, de azért biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan lesz. Aztán, jövőre akár már be is oltathatjuk magunkat koronavírus ellen. De, hogy beoltatjuk-e magunkat, az erősen kétségesnek tűnik, legalább is az influenza vírus elleni oltások igénybevételét

alapul véve. Pedig az influenza sokkal, de sokkal veszélyesebb, mint az a kínai koronavírus, a 2019-nCoV, amitől aktuálisan nagyon rettegünk. Rettegünk, de azért érdemes egy pillanatra abbahagyni a rettegést és valamiféle viszonylatrendszerbe ágyazni legújabb szociálpszichológiai őrületünket. Itt van például régi, évről évre visszatérő, szezonális ismerősünk, szinte már barátunk, az influenza. Félsz tőle? Nem? Pedig az influenzától igazán félhetnél. Évről, évre! Szezonról, szezonra! Tudtad, hogy akár csak ebben az influenza szezonban (2019-2020) is, csak az Egyesült Államokban – a becsült előzetes adatok alapján – eddig közel 13.000.000 (azaz: tizenhárommillió) megbetegedés történt és legalább 6,600 ember halt meg. Általában a szezon végére 8200 és 20.000 közé kerül az influenza vírus okozta elhalálozások száma csak az USA-ban (Forrás: CDC, USA), s akkor a kiugróan rossz évekről itt nem is teszünk említést, de vannak kiemelkedően rossz évek. (Ha a WHO aktuális adatai érdekelnek, az influenzára nézve itt találhatsz adatokat.)

 

Félsz az influenzától? Nem? – Pedig igazán kellene!

„Az USA-ban a 2017–2018-as influenza-szezon történelmileg különösen súlyos volt. A közegészségügyi tisztviselők becslése szerint 900 000 amerikai került kórházba és 80 000 ember halt meg az influenza és annak szövődményei miatt. Összehasonlításképpen: az elmúlt évtized legrosszabb influenza szezonja, a 2010–2011-es időszakban volt, amikor az influenza és szövődményei miatt 56 000 ember halt meg.” (Forrás)

Csendesen kérdezem: Hallottál arról valamit is, hogy az USA-ban tavaly, vagy idén vészhelyzetet hirdettek volna? Én nem hallottam.

 

Koronavírus

Nos, a koronavírusról a következő hetekben is hallotok majd eleget, lesz para, úgyhogy ezt most nem ecsetelném. Amit azonban továbbra is meggyőződéssel gondolok minderről:

Az influenzától kellene jobban félned, mégsem teszed, s nem oltatod be magad, pedig megtehetnéd!

 

Megelőzés – amit tényleg megtehetsz

Miután jelenleg (2020. január 31.) nincs oltás a 2019-nCoV fertőzés megelőzésére, a fertőzés megelőzésének legjobb módja a vírusnak való kitettség elkerülése. Emlékeztetőként azonban az amerikai CDC a szokásos mindennapi megelőző intézkedéseket javasolja a légzőszervi vírusok terjedésének megelőzésére, ideértve a következőket:

  1. Gyakran mossunk kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig. Még jobb, ha legalább 60% alkoholt tartalmazó alkohol alapú kéztisztítót, fertőtlenítőt használunk, különösen, ha nem áll rendelkezésünkre szappan és víz.
  2. Ne érintse meg a szemünket, az orrunkat, szánkat mosatlan kezekkel.
  3. Kerüljük a betegekkel való szoros érintkezést.
  4. Ha betegek leszünk, maradjunk otthon.
  5. Fedje le köhögésünket, tüsszentésünket zsebkendővel, majd a zsebkendőt dobjuk a kukába.
  6. A gyakran érintett tárgyakat és felületeket, gyakran tisztítsuk meg és fertőtlenítsük.

A vírus terjedését ezek mindennapi szokások meglepően hatékonyan segíthetnek megakadályozni. Emellett a táplálkozásunkkal is sokat javíthatunk immunrendszerünk állapotán. Erre vonatkozóan itt olvashatsz hasznos tanácsokat!

 

Ha szereted az összeesküvés elméleteket, de azért…

Az utolsó nagy vírus pánik egy évtizede volt. Emlékezzünk rá, mert egyrészt, van mire, másrészt, az akkori eset tanulságait azóta sem vontuk le, ráadásul maradtak lezáratlanul hagyott ügyek is ezzel kapcsolatban – szerintem. Akkor (2010) ezt írtam:

„Ez a“járvány” egyike az évszázad legnagyobb egészségügyi botrányainak.” – nyilatkozta Dr. Wolfgang Wodarg az Európa Tanács Egészségügyi Bizottságának és a Német Parlament Egészségügyi Bizottságának is elnöke. A bizottsági elnökség és az orvosi diploma ugyan még mindig nem száz százalékos garancia arra, hogy igaza is legyen, de arra mindenképpen elégséges, hogy kormányhivatalnokok a véleményét már nem vehetik félvállról, s persze hitelesen még csak rémhír terjesztőnek sem titulálható, pedig már hónapok óta kétségbe vonja a járvány komolyságát és a vakcinák veszélytelenségét.

Dr.Wolfgang Wodarg egyik pillanatról a másikra bekerült a magyarországi hírekbe is. A magyar sajtó persze szokás szerint jelentős fáziskéséssel kapta fel a fejét, mivel nem most, 2010 januárjában, hanem már egy hónappal ezelőtt, 2009. december elején – amikor mi még javában a fenyegetés árnyékában éltünk – eldőlt, hogy az Európa Tanács vizsgálni fogja a H1N1 járvány körüli manipuláció lehetőségét, különös tekintettel a WHO szerepére.

 

A vizsgálat elrendelésének oka, hogy gyanú támadt, miszerint a WHO összejátszott a H1N1 vakcinát gyártók gyógyszeripari lobbijával annak érdekében, hogy a H1N1 egyáltalán, s mielőbb világjárvánnyá nyilvánítódjon, aminek egyenes következményeként az EU-országok közel 2 milliárd Eurót költöttek vakcinákra…

 

A Globális Vakcina Piac pedig szépen hízik…

A Globális Vakcina Piac régiónként. A várható növekedés dollár milliárdokban mérhető, amihez persze járványok is kellenek.

A Globális Vakcina Piac régiónként. A várható növekedés dollár milliárdokban mérhető, amihez persze járványok is kellenek.

 

Jelenleg a népesség iparosodott országokban élő 15 százalékához kötődik a vakcina iparág bevételeinek 82 százaléka.

Jelenleg a népesség iparosodott országokban élő 15 százalékához kötődik a vakcina iparág bevételeinek 82 százaléka. Az igazi kiaknázatlan potenciál a leginkább Ázsiában van.

 

Utószó

 

 

Csíki Sándor♣