Blog
A MEDVEHAGYMA – kipusztulhat, ha nem vigyázunk
A MEDVEHAGYMA az elmúlt években egyre növekvő népszerűségre tett szert. Várható volt, hogy a mértéktelen gyűjtés ellen előbb-utóbb szigorúbban kell fellépni. Az MTI híre szerint "Védik a medvehagymát a mértéktelen gyűjtéstől a természetvédők és az erdészek: a...
ARANYSZALAG MINŐSÉG – Label Rouge és Aranyszalag (MGE)
AZ ARANYSZALAG a francia Label Rouge minőségi rendszer magyar párja. Az Aranyszalag Minőség a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) április 7-én tartott sajtótájékoztatóján került hivatalosan is meghirdetésre. Molnár B. Tamás az MGE alapítója, a Gault & Millau...
LASAGNA RECEPTEK – Garfield & Garfield
LASAGNA - A lasagna Garfield, a macska kedvenc étele, így, ahogy írtam, mert irodalmi formában előfordul "lasagne" alakban is. Garfield a tengerentúlon azonban nem csak macska formájában vált híressé. Az Egyesült Államok 20. elnökét ugyancsak Garfieldnek nevezték....
A MOMOT X. KONGRESSZUSA (2013) – egy kongresszus képei
A MOMOT, a magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, 2013. március 22-23-án tartotta X. Jubileumi Kongresszusát. A kongresszus fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök, a kongresszus elnöke Prof. Dr. Bedros J. Róbert PhD, a MOMOT elnöke volt. A gazdag és...
BLOGOLÁS, FÓRUMOZÁS – változik a világ, vagy mégse
"ÉRDEKES átalakuláson mentek át a blogok is" - írta az index. Az indexen feltűnő blogok olvasása a napi online rutin része lett, s az index látogatóinak nagyobb része (90%) meglátogat valamilyen blogot (ezek egy része csak az Index címoldaláról elérhető), a blogot...
ÉSZAK-KOREA KONYHÁJA – ilyen is van, s nem is rossz…
ÉSZAK-KOREA hallatán előbb ugrik be minden más, mint az, hogy létezik Észak-koreai konyha is. Pedig ilyen is van, miért is ne lenne, s egészen kiváló - már ha a diktatúra sanyarúságában akad miből főzni. A délen még élő, híres "koreai templom konyha" északon templomok...
FEJTETTBAB GULYÁS – recept (NGN)
A FEJTETTBAB GULYÁS nagyszerű étel. Szilvásy Dénes, nevezetes gombász, aki a "Négy évszak gombás ételei" című igen hasznos és értékes könyvet a párjával, Szilvásy Edittel közösen az Erdélyi Konyha receptes könyvek sorozatban írta (ajánlom mindenki figyelmébe!) ezúttal...
ÜZLET ÉS STÍLUS KONFERENCIA – 2013. április 18.
ÜZLET ÉS STÍLUS KONFERENCIA lesz 2013. április 18-án, csütörtökön. A helyszín, mint eddig mindig, a Symbol Budapest, Garden (Budapest, III. kerület, Bécsi út 56.) Ez a konferencia immár a III. a sorban. Az Őszy-Tóth Gábriel és Balla Ibolya pár nevével fémjelzett...
EDÉNYEK – anyaga, bevonata, beavatása, mosása
AZ EDÉNYEK felfedezése nagy előrelépést jelentett. Az ellenőrzött tűzhasználat legkorábbinak tartott leleteit Dél-Afrikában találták meg. A sütés, pörkölés másfél millió évvel ezelőtti felfedezése után a vízforralásra alkalmas edények megjelenése még hosszú ideig...
SVÁBOK, SVÁB KONYHA – tészta, leves, gombóc, rétes (II.rész)
A SVÁB KONYHÁBAN a tészta leginkább főtt gombócot (Knödel-knédli), metéltet (Nudeln-nudli) galuskát (Nockerln-nokedli) jelentett. Ezekhez leginkább laktató káposztát, hagymás zsírral megöntözött törtburgonyát, vagy babot adtak, de a savanyúság és tavasszal a saláta...
SVÁBOK, SVÁB KONYHA – szajmóka és stifolder (I.rész)
A SVÁBOKHOZ, A SVÁB KONYHA hagyományaihoz kapcsolódik egy húsvéti szokás, melynek gyökereit a Bibliában találhatjuk meg: „Ketten közülük még aznap elindultak egy Emmausz nevű helységbe, amely Jeruzsálemtől hatvanstádiumnyi távolságra feküdt. Beszélgettek egymással...
HÚSVÉT – minden tavasszal
„ÉS MONDA MÓZES a népnek: Megemlékezzél e napról, melyen kijöttetek Egyiptomból a szolgálatnak házából; mert hatalmas kézzel hozott ki onnan titeket az Úr; ezért ne egyetek kovászost.” (2 Móz. 13:3 Károli Gáspár fordítása). A húsvét kétmilliárd ember legjelentősebb...
A NYERS ÉTEL DIÉTA – nem segíti az agy evolúcióját
A NYERS ÉTELEK fogyasztása nem segíti az agy evolúcióját, állapítják meg újra és újra, bár ez a törzsfejlődésben már nem, ám az egyedfejlődésben még mindig mélyen érintett nyers-koszt fogyasztókat aligha tántorítja el valamitől is. De, nem is ezért írom. A nyers...
MOMOT – KOR KONTROLL – receptverseny eredményei
A MOMOT X. jubileumi Kongresszusán átadták az „Egészségünkre” receptverseny nyerteseinek díját. Az elmúlt 5 esztendőben nem fogyott, hanem sajnos tovább hízott a magyar lakosság. Annyira, hogy a hazai lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott: tízből hat ember...
EGY KÜLÖNLEGES TOSZKÁN VACSORA
KÉTSÉGTELEN, hogy Toszkána varázsa nagyon sok mindenben rejlik, de az is biztonsággal állítható, hogy ennek a remek földrajzi adottságokkal megáldott vidéknek a gasztronómiája nagymértékben járul hozzá ahhoz, hogy az arra járó borbarátok még kellemesebb élményeket...
MAGYAR PÉKSÉG ÉS MARCIPÁN – Svédországban
SVÉDORSZÁGBÓL hozott levelet a postás. Mátis András lelkész írt. "Kedves Sándor, amióta első, s egyben legszebb hivatásomban ismét "főidőben" evangélikus lelkészként szolgálhatok, egyre ritkábban jut időm az írásra. Hál´Istennek a nekem fölöttébb testhez álló...
BÁROK, KOCSMÁK, SÖRÖZŐK – furcsa helyek
A BÁROK, SÖRÖZŐK, KOCSMÁK világszerte alig különböznek egymástól. Többnyire ultramodernek, vagy éppen régimódiak, kopottak, s archaikusan zsúfoltak. Mindenféle eredetiség, vagy extravagancia nélkül, legtöbbjüket hamar el is felejtjük. Akadnak azonban olyanok, amelyek...
A MOMOT X. KONGRESSZUSA – 2013. március 22-23.
E HÉT VÉGÉN, 2013. március 22-23-án tartja a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság X. Jubileumi Kongresszusát. A kongresszus fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök. A kongresszus elnöke Dr. Bedros J. Róbert Ph.D. c. egyetemi tanár, a MOMOT elnöke. A...
ÉTTEREMTESZTEK – 2012
TAVALY (2012) három ismert séffel, Bereznay Tamással, Jenei Tamással és Magos Zoltánnal, négyen éttermeket teszteltünk a HírTV Panaszkönyv című műsorában. A következő videó 2012. decemberében, összefoglalja az esztendő történéseit és győztest is hirdet. Tanulságos...
MIT FAGYASZTHATUNK – meddig tároljuk?
NÉHÁNY JÓL ISMERT kivételtől eltekintve, mint amilyen a konzerv, vagy a héjas tojás, gyakorlatilag bármely étel fagyasztható, ám a fagyaszthatóság önmagában még nem jelenti, hogy az étel a felengedés után is elfogadható minőségű lesz. Az élelmiszerek egy része, mint a...
AMBRUS LAJOS: Badacsony revidibus (Tatay Sándor)
ISMERETLEN SZÖVEG került a kezembe: Badacsony bánata a címe és benne olyan friss hang szólalt meg, mintha ma írták volna. Leszámítva persze néhány sajátos kordokumentum-szerű fogalmat (földkiosztó-bizottság, földreform, juttatott gazda, kitelepítés stb.), de a...
MICHELIN és BIB GOURMAND – Magyarország, 2013
A GUIDE MICHELIN 2013 megszerezhető csillagjait és Bib Gourmand címeit illetően, a hazai éttermi világban az előző évhez képest továbbra sincs változás. A Costes és az Onyx megőrizték Michelin csillagjukat, ami szép teljesítmény, új pedig még nem bukkant fel. A Bib...
BADACSONYI BOROK – a New Yorkban (borkóstoló)
A NEW YORK PALOTA ad otthont annak a március 20-án megrendezésre kerülő borkóstolónak, melyen a badacsonyi borászok személyesen kínálják a borvidék 150 borát a szakmai partnerek, valamint a nagyközönség részére. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében,...
TÚRÓGOMBÓC SPENÓTTAL – Malfatti (recept)
TÚRÓGOMBÓC SPENÓTTAL és parmezán sajttal: ez az olasz malfatti, ami magyarul annyit tesz, hogy valami "rosszul tett" dolog. Kétségtelenül csúnya, de jó (Brutti ma Buoni) étel ez. A malfatti amúgy, a lényegét tekintve, nem más, mint a túrós (ricotta), spenótos ravioli...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!