37045 4115764151883 1841645024 nPARIS BUDAPEST ÉTTEREM (Sofitel),  a Sofitel ezúttal zárójelben, merthogy most nem a szálloda(lánc), sokkal inkább az étterem az érdekes – a Restaurant.  S, mint azt Boulanger mester 1765-ben, a rue Bailleul és rue des Pouliesa sarkán, Párizsban nyílt vendéglőjének bibliai áthallású, latin nyelvű reklámszövege is hirdette:  „Venite ad me, omnes qui stomacho laboratis, et ego restaurabo vos.”. Magyarra fordítva:

„Jöjjetek hozzám mindannyian, akiknek a gyomra szenved, s én, helyrehozlak benneteket.” No, én éppen egy ilyen helyrehozatalfélére voltam hivatalos.

Jeremy Cayron

Jeremy Cayron halkszavú, szelíd, szimpatikus szakács Dél-Franciaországból, belga és amerikai felmenőkkel, aki, mint a honlapon olvasható

„egy igazi, vérbeli francia séf, aki 13 évnyi tapasztalattal rendelkezik. Több francia és nemzetközi Michelin csillagos étteremben eltöltött év után csatlakozott hozzánk.”

374728 4121116805696 606939672 n

Chef Jeremy Cayron (Paris Budapest Restaurant, Budapest, Sofitel)

A Paris Budapest Étterem meghívása egy csütörtöki ebédre szólt, azzal, hogy Juhász Klaudia kommunikációs vezetővel (Sofitel) kettesben ebédelhetek. Nehéz lett volna a meghívásnak ellenállni, így hát meg sem próbálkoztam vele, s igazam lett. Jobb ebédelőtársat kívánni sem lehet, mint Juhász Klaudia, ráadásul az asztalunktól alig néhány lépésre volt a látványkonyha is, Jeremy Cayron birodalma.

164680 4115701630320 339351715 n

Jeremy Cayron, Juhász Klaudia és Csíki Sándor

A helyzetem tovább édesítette, hogy az asztalunknál a borokról is Závecz Tímea, az étterem vezetője gondoskodott. Belülről fakadó, megkülönböztetett figyelemben és kedvességben lehetett részem.

485454 4115715990679 704906698 n

Závecz Tímea és Juhász Klaudia (Sofitel)

Jeremy Cayron honlapon megjelenő hitvallása szerint:

„A molekuláris gasztronómia híve vagyok, amely tudományos alapokon működik, a kémia és a fizika segítségével alkot ehető dolgokat. Ez a módszer teljesen eltér a hagyományos főzési módszerektől, ennél a módszernél semmi sem az, aminek látszik. Ételkülönlegességeimet egyedi ízekből szeretem összeállítani, amelyek nem annyira közismertek de mégis letisztult eleganciával rendelkeznek. Célom, hogy minden kreációmhoz megtaláljam a legkiválóbb helyi hozzávalókat és ez által szemléltethessem Magyarország igazi eszenciáit.”

S, hogy valami számomra meghökkentőt is megosszak. Jeremy elmesélte, hogy érkezése után sok időt töltött a piacokon, csarnokokban, s persze, más séfekkel is beszélgetett a hazai alapanyagokról, s arról hogy mit honnan, s kitől érdemes és lehet beszerezni. Jeremy – meglepetésemre – azt állítja, hogy jónak tartja a hazai alapanyagokat, sőt, a budapesti csarnokok választékát, az ott kapható alapanyagok minőségét is jobbnak tartja, mint amihez például Berlinben lehet hozzájutni. Hogy Berlin jó összehasonlítás-e, nem igazán tudom megítélni, de ez a vélemény biztosan nem az volt, amihez a fülem már szinte hozzászokott.

IMG 5872m21

Jeremy Cayron (Paris Budapest Restaurant, Budapest)

Az ebéd

Az előétel, a „Mahi-mahi carpaccio lime-al, mediterrán quinoa saláta és nizzai mimóza virággal” volt hivatott leginkább a molekuláris gasztronómia iránti fogékonyságot demonstrálni. Az üdvözlőfalatként felszolgált zölborsós „gnocchi” már adott erre ízelítőt, azonban az előétel teljesítette mindezt ki. Az olívaolaj kaviár, és maltodextines lime volt a két legkarakteresebb molekuláris gasztronómiai elem. A  hal (mahi mahi) kellemes textúrájú és 4 órán át pácolt. Kulturált, jó ízlésű előétel.

305719 4115759711772 1880879888 n

Mahi-mahi carpaccio lime-al, mediterrán quinoa saláta és nizzai mimóza virággal

A második fogás „Kacsamáj torchon, brióssal és datolyaszilva pürével”. A kacsamáj selymesen krémes, ízes, a briós gyönyörű sárga-bélű, a datolyaszilva pedig datolyaszilva, vagyis jó.

71415 4115762991854 933407685 n

Kacsamáj torchon, brióssal és datolyaszilva pürével

Az „Acquerello fekete rizottó, garnélával és piquillos szósszal” az aznapi hangulatomhoz, érzékeim aznapi állapotához leginkább illő, mesterien elkészített, gyönyörűséges fekete risotto volt, paprikahabbal a tetején. Ez az Acquerello rizsből készített „risotto al nero di seppia” egyike a legjobb risotto-nak, amit valaha is módom volt megkóstolni.

37045 4115764151883 1841645024 n 1

Acquerello fekete rizottó, garnélával és piquillos szósszal

A „Mangalica pofa, bromelain-nal kezelve, feketegyökérrel és zöldségekkel” elnevezésű fogásnak annyi köze akad a molekuláris gasztronómiához, sőt, hazánkhoz, hogy a molekuláris gasztronómia atyjaként is joggal emlegetett Kürti Miklós 1969-es nevezetes bemutatóján nyers ananászkivonattal, illetve a benne lévő enzimmel, a bromelain-nal kezelte az egyik húsételét, hogy az még puhább és zamatosabb legyen. A baby cukkini, patisszon, a feketegyökér kellemesen ropogósak, a hús jó.

30568 4115765071906 184559091 n

Mangalica pofa, bromelain-nel kezelve, feketegyökérrel és zöldségekkel

Végezetül a desszert: „Snickers torta”, nagyszerűen kivitelezve.

935783 4115765431915 690248854 n

Snickers torta

  • Kellemes és jó benyomásokat szereztem a Paris Budapest Étteremben. Kulturált, fesztelen konyhát ismerhettem meg, mértékkel és ízléssel adagolt molekuláris gasztronómiai elemekkel, magas szintű mesterségbeli tudással. Ha arra jársz, az étlapról a fekete risotto-t ki ne hagyd! Nekem aznap, az volt a kedvencem. Érdemes Jeremy-t, és a konyháját megismerni. Mindkettő megérdemli a figyelmet.

Csíki Sándor♣

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.