SAUSKA KRISZTIÁN és a lánya, Stephanie Sauska is ott volt a Buddha-Barban. A borvacsorát mint az utóbbi időben valamennyit, Bosznai Károly szervezte, akit még a Symbolban ismertem meg. A séf Ossama Kutaini volt ismét, bár egy fogást az új sushi-chef is készített, amit leginkább úgy tudtam meg, hogy megdicsértem a valóban kiváló sushit, mire Ossama, aki egyébként már magyarul is beszél valamennyire, megjegyezte, hogy no, ahhoz éppen kevesebb köze akad, mint a következő fogásokhoz, majd amikor a marháról is ejtettem egy jó szót, hozott is nyomban még egy adaggal, nehogy már a sushi legyőzze a marhát, miközben azért ő is alkotott egyet, egy libamájas fúziósat.

A facebook eseményismertető szövege szerint, mert, hogy manapság már leginkább onnan tájékozódnak sokan, akik borvacsorákra járnak:

„Találkoztál már személyesen Sauska Krisztiánnal? A Sauska borászatok tulajdonosa ritkán látogat haza Magyarországra, és még ritkábban mutatkozik a nyilvánosság előtt. A mi felkérésünkre ezúttal igent mondott. A Buddha-Barban megismerkedhettek vele következő borestünkön, ahol a tokaji és villányi borokhoz Ossama Kutaini executive chef által megálmodott, távol-keleti konyhát idéző Buddha-Bar specialitásokat kínálunk. Legyél Te is részese ennek a nem mindennapi találkozásnak! A bor-est menüsora: Sauska Villány Gyöngyözőbor Rose 2012 – Ropogós papadum csípős paradicsom csatnival. Sauska Tokaj Sauvignon Blanc 2011 – Maki Caterpillar. Sauska Tokaj Cuvee 107 2011 – Tataki teryaki libamáj kata sushi Libamájtekercs. Sauska Villány Kadarka 2011 – Sült kacsamell yuzu-miso szósszal. Sauska Villány Cuvee 7 2009 – BEEF Trio: Tatárbifsztek ropogós burgonyával, marhahúsos tekercs mangó salsával, marhahúsérmék zöldspárgával. Sauska meglepetés bora egyenesen a pincéből. Gyümölcsválogatás és macaron. A menü ára: 9900 Ft.”

Sauska Stephanie és Csíki Sándor, Buddha-Bar, Sauska borvacsora

Sauska borvacsora képekben (Buddha-Bar)

Ossama Kutaini mutatja, hogy milyen ételek lesznek a Sauska borvacsorán (Buddha-Bar)

Ropogós papadum, rákszirom csípős paradicsom csatnival, és sajt öntettel (Buddha-bar)

A papadum sokféle lisztből (csicseriborsó, lencse, rizs, burgonya, sárgaborsó) készülhet. Itt sárgaborsó lisztből készült, szárazon sütve. kellemesen ropogós volt, akárcsak a rákszirom.  Bevezetőnek teljesen rendben volt az üdvözlő italnak választott Sauska Villány Gyöngyözőbor Rose 2012 mellé.

Maki caterpillar, gyömbérrel (Buddha-Bar)

A „maki caterpillar” lénygében egy zöld hernyóra (caterpillar) emlékeztető megjelenésű, vékonyra szelt avokádó szeletekkel borítva feltekert (maki) sushi, rizzsel és egyéb hozzávalókkal ízlés szerint. Ez volt az, amit megdicsértem. Hozzá a bor Sauska Tokaj Sauvignon Blanc 2011.

Tataki teryaki libamáj kata sushi libamájtekercs (Buddha-Bar)

A „tataki” egy nyugati mintára kialakult japán hús és halkészítési módszer, aminek során a húst, vagy halat magas hőmérsékleten, nagyon rövid ideig pirítják, majd ugyancsak rövid ideig általában ecetben marinálják, vékonyra szeletelik és gyömbérrel ízesítik. A „teriyaki” szintén egy technika, amihez a teriyaki szósz kapcsolódik. A teriyaki szósz többnyire szójaszószból, mirinből és cukorból áll, de ma már sokfelé ananászlé is kerül bele. Lefordítva: az ételünk esetében a tataki módon készített libamájat teriyaki szószban marinálták, s ez került a libamájas rizs, vagyis a „kata sushi libamájtekercs”-re. A bor: Sauska Tokaj Cuvee 107 2011.

Sült kacsamell yuzu-miso szósszal (Buddha-bar)

A „yuzu” egy kelet-ázsiai citrusféle. Nagyjából úgy néz ki, mint egy törpe-grapefruit. fanyar éás kesernyés íze a japán, koreai és kínai konyhában is kedvelt. A „miso” a japán konyha hagyományos fűszere. Rizs, árpa, és/vagy szójabab, só erjesztésével, Aspergillus oryzae gomba alkalmazásával készül. Több típusa is létezik és az íze régióról-régióra változik. A bor: Sauska Villány Kadarka 2011.

Beef-trio: tatárbifsztek ropogós burgonyával, marhahúsos tekercs mangó salsával, marhahúsérme zöld spárgával.

A háromféle módon készített marha már kevesebb magyarázatot igényel, mint az előzőek. Jó minőségű marha, jól elkészítve. Bor: Sauska Villány Cuvee 7 2009.

  • Cuvée 7 Villány: A Kopár-, Ördögárok-dűlőkből 2009. október 14-28. között szüretelt szőlő. „A bor mélybordó színű. Elegáns, tiszta illat kései érésű gyümölcsökkel, csipkebogyóval, és szilvával. Intenzív fűszeressége friss avar illatával keveredik. Kortyában édesség és földesség egyszerre. Tanninokban gazdag, szép ívű bor, gazdag aromákkal, nagy érési potenciállal. Összetétel: 30% cabernet sauvignon, 40 % merlot, 20% cabernet franc, syrah 10%. Alkohol: 15%, sav: 5,1 g/l. 2011.” júniusában palackozták.

Gyümölcsválogatás és macaron (Buddha-Bar)

A macaron nagy kedvence lett Magyarországon is. Készítése nem egyszerű, de az eredmény magáért beszél. A meglepetés bor bvalóban az volt, egy Sauska Aszú Essencia.

  • Sauska Aszú Essencia 2003: 90% furmint és 10% hárslevelű szőlőből, 8% alkoholtartalommal. Gombák, zöld tea, gyümölcsök, aszalt sárgabarack, vanília, karamell, mogyoró, hogy csak a főbb ízjegyeit említsem. Varázslatos, amilyen csak egy esszencia lehet.

S, hogy milyen is volt ez a borvacsora? Részben különleges, ha másért nem is, de az új helyszín, a Lounge miatt. Itt a tér osztott, a fények, akár csak egy éjszakai bárban. A hangulat hamar oldódott, s Sauska Krisztián asztalról asztalra járva beszélgetett a vendégekkel. Ossama hozta jól megszokott formáját, így aztán a jó borok izgalmas ételekkel találkoztak. A darabban mindenki és minden a helyén volt és professzionálisan tudta a dolgát.

Csíki Sándor♣