A LÉHŰTŐ ÉS AZ ÉLESZTŐ a sörgyártáshoz kötődő két fogalom, vagyis cseppet sem bor, ami eddig, ezen a helyen megszokott volt. Ám most kivételt teszek, mert végre akadnak hazai sörök is, amelyek izgalmasak számomra. A Léhűtő Kézműves Söröző és az Élesztő nevű romkocsma a budapesti sörkedvelőket megszólítani akaró, már az első pillanattól jól fogadott, sikeres helyek. A Léhűtő a Holló utcában (Gozsdu udvar) az Élesztő a kilenckerben, a Tűzoltó utcában, a hajdani Tündérgyár helyén található. Megnéztem őket és tetszettek, akárcsak a sörük.

A léhűtő falán is olvasható

„A balra álló, 1910-ben kelt szöveg a Léhűtőben is olvasható. Falra szögezték. A Léhűtőről annyit legalább tudni érdemes, amit a sajtóanyagban is írtak. Kik is azok a léhűtők? „A léhűtők egykoron a sörgyár legunalmasabb munkáját végezték – a forró sörlevet kevergették, hogy gyorsabban hűljön. Az, hogy néha felületesen végezték a munkájukat, mindössze annak bizonyítéka, hogy felfogták hivatásuk totális értelmetlenségét. A sör ugyanis magától is kihűl, csak ki kell várni.
Az ő bölcsességük jegyében, és Gambrinus nagyobb dicsőségére alapítottuk a Léhűtőt, ahol a belvárosi állat is lelegelheti a kézműves sörforradalom gyümölcseit. A Léhűtőben hat sörcsapról kínáljunk a magyar söröket, folyton változó összetételben, beleértve a legfrissebb gerillasöröket és azokat a különlegességeket, melyeket a következő Főzdefeszt titkos listájáról lestünk le.” – merthogy a Főzdefeszt stábja az, akinek köze van a a Léhűtőhöz és az Élesztőhöz is.

Csapolt sörök a Léhűtőben (változhat és változik is)

Bart Dániel a Léhűtő (és Élesztő) egyik "atyja"

Keserű Méz – Triplán komlózott szűretlen,  pasztörizálatlan hopláger a Fóti Sörfőzdéből. Fóti Pils  – Hagyományos könnyed, világos pilzeni Kárpi Búza – Őszinte magyar barna búza Soltvadkertről. Stari Szilva – Szilvalébe hajló gyümölcsláger Tapolcáról. Bors Sherwood – Elegáns, testes stout Győrzámolyról. Köleses Sör – Kölessel főzött könnyű lágersör. S, persze, akad még vagy harminc üveges sörfajta is. Egyik izgalmasabb, mint a másik, s nekem – borfogyasztónak – nagyon újak. Kellemes árfekvés, jó ár/érték arány. Egyelőre minimál-gasztro.

Élesztő – romkocsma

„A hétvégén megnyitjuk az Élesztőt – Budapest első kézműves sörrel folyó romkocsmáját a Tűzoltó utcában! – szól a facebookon megjelent szöveg. Az egykori Tündérgyár helyén nyíló sörkertben 17 féle csapolt sört kínálunk, és természetesen csak kézművest – nyitáskor magyarokat, de lesz majd külföldi is. Az Élesztő, mint söröző egy tágabb kezdeményezés része, melynek keretében az egész épületet egyfajta gasztronómiai központtá tesszük, és kiteljesítjük a 100 éves udvart, mint afféle nem-hivatalos aprócska sétálóutcát, melyről kávézók, éttermek, sörfőzdék, bárok, vendégszobák nyílnak.”

  • A választékból: Hopfanatic Splash, Stari White Horse, Távoli Galaxis, Legenda Diesel, Legenda Brutal Bitter, a tucatnyi bevált sör. Egyelőre minimál-gasztro, de már ambiciózus tervek fortyognak a háttérben – kíváncsian várom.

A "sörös tábla" választéka

  • Ezek a kézműves sörök számomra annál is inkább izgalmasak, mert a boroknál megszokott és keresett zamatokat, citrusosságot, gyümölcsösséget, mangót, narancsot, lime-ot, bodzát, szép keserű anyagokat, kellemes (szén)savakat, stb. kínálnak. Így már az ínyenceknek is van mire rácsodálkozni. Ez eddig nekem hiányzott, de már van mit keresni, van hová menni.

Csíki Sándor♣