Blog
TÚRÓGOMBÓC – Minden, amit a túrógombócról tudni akartál!
TÚRÓGOMBÓC - A túrógombóc a gombócok változatos családjának jeles tagja. Hozzánk osztrák közvetítéssel érkezett és a szakácskönyvek tanúsága szerint, a 19. század második felétől, végétől kezdett terjedni, vagyis, nagyjából akkortól, amikor a hazai tejipar is erősödni...
ZSIDAI CSOPORT – Zsidai éttermek és bárok a tengerparton
ZSIDAI CSOPORT - A spanyol tengerparton, a Costa del Solon terjeszkedik a Zsidai Csoport és éttermeket és bárokat nyitott Marbellan, a Kempinski Hotelben - tudhattam meg az imént kapott sajtóanyagból. Mint írják: "A budapesti Kempinski Hotellel folytatott sikeres...
NÉGYTOJÁSOS, NYOLCTOJÁSOS – 13 tojásból készülő házi tészta
TOJÁSOS TÉSZTA - A 4 tojásos levestészta a menzák tésztája, s általában nem is sokra tartom. 4 tojás alatt már nem is beszélhetünk becsületese tésztáról, legalábbis a fehér asztalnál, miközben teljesen logikus a szabvány meghatározása, s fogalmilag az egytojásos...
OSAMA SÉF RECEPTJE – Hogyan készül a legfinomabb hummusz?
OSAMA HUMMUSZ RECEPTJE - A levantei konyha a Levanténak nevezett dél-kelet mediterráneumi térség, földrajzilag Libanon, Izrael, Palesztina és Jordánia konyhája. Tágabb értelemben a szír és az egyiptomi konyha is ide tartozik. Sokak szerint, az arab világban itt, s...
KRÚDY GYULA GYERMEKEI – Krúdy Mária és a gyerektartás
KRÚDY GYULA - Krúdy Gyula 1899. végén vette feleségül dr. Spiegler Gyula Sámuel balassagyarmati rabbi és Pollák Teréz leányát, Spiegler Arabella tanítónőt (írói nevén: Bogdán Bella, majd Satanella). Írásainak gyűjtemény kötete 1894-ben jelent meg "Satanella Tárczái"...
TÖLTÖTT KÁPOSZTA – Nyári töltött káposzta receptje, Biharból
NYÁRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA - Hajdú-Bihar megyében, a Berettyó mellett fekszik az alig több, mint ezer lakosú Esztár, ahonnan Tarcsi Éva származik. Itt főzték azt a finom, könnyű, zamatos, savanykás Bihari Nyári Töltött Káposztát, amelynek a receptjét Évának köszönhetően,...
WOODSTOCK – A granola, amivel 400 ezer éhes hippit etettek
WOODSTOCK, GRANOLA - 1969 nyarán 400 ezer hippi, művész, lázadó és bohém fiatal lepett el egy kis tejtermelő gazdaságot New York államban, az alig néhány ezer lakosú Bethel városka mellett. Bethel-re azok után esett a választás, hogy az eredetileg tervezett helyszín,...
TRATTORIA POMO d’ORO – A világ TOP 70 pizzája között!
LEGJOBB PIZZA - 2018. június 28-án Gianni Annoni Rómából jelentkezett be élőben a Facebookra, . A bejelentkezés oka és Gianni mondandójának lényege, hogy a 16 éve Budapesten működő, Arany János utcai Trattoria Pomo D’Oro a világ 70 legjobb olyan éttermének listájába...
ROPOGÓS SÜLT CSIRKE – Hogyan készítsünk ropogós panírt?
ROPOGÓS SÜLT CSIRKE - A Kárpát-medencében a bundázás, panírozás nagyjából egy évszázada egyet jelent a búzaliszt, tojás, morzsa, zsír (a 70'-es évektől olaj), segítségével elvégzett vasárnap délelőtti művelettel. Ettől az átlag háztartásokban, ahol a tempura (a...
DEBRECZINER GOURMET FESZTIVÁL – létai torma mindenütt
DEBRECZINER GOURMET FESZTIVÁL - Bizonyára akadnak még, akik nem tudják, hogy nem csak Budapesten van Gourmet Fesztivál, de akad ilyen vidéken is, az ország második legnagyobb városában, Debrecenben. (Ja, hogy nem jártál még Debrecenben? Sürgősen pótold, mert érdemes!)...
GÁNCA, GÁNICA, DÖDÖLLE, STERC – Nem tudod? Ne szégyelld!
GÁNCA, DÖDÖLLE, STERC - Időnként összekevered, s nem tudod, hogy mit is jelentenek ezek az ételnevek. Ne szégyelld! S, ha valaki határozottan, s magabiztosan kérdez egyikről, vagy másikról, kérdezz vissza, hogy az ország mely részéről, mely tájegységéről van éppen...
A PÖRKÖLT SZAFTJA – Mitől sűrű, mennyi hagyma kell bele?
A PÖRKÖLT SZAFTJA - August Ellrich, aki a „Die Ungarn wie sie sind” (Berlin, 1831) című útleírásában a bárányból főzött „ördögi paprika leves”, a „diabolischen Paprika-Brühe” magyarázatául lábjegyzetben a következőket mondja: “A spanyol borsot, Capsicum annuum,...
TÖRLEY MÁRIA SZOBRAI – a Fény utcai Auguszt Cukrászdában
AUGUSZT CUKRÁSZDA - Törley Mária szobrai a Fény utcai Auguszt Cukrászdában. Ezzel a különleges programmal két történelmi magyar gasztronómiai márka összefogását ünnepelték az Auguszt cukrászdában, s vele együtt a Törley és Auguszt család tevékenységét felvirágoztató...
A DOLCE VITA ÍZE – Asiago, Gorgonzola és Parmigiano Reggiano
A DOLCE VITA ÍZE - A Cheese-It’s Europe programot – amelynek magyarországi kampánya "A Dolce Vita íze" címet viseli - három évvel ezelőtt, 2016-ban indította az Európai Bizottság és az Olasz Földművelésügyi Minisztérium. A program célja három olasz sajtcsalád, az...
BALATONI KÖR – Új kiadvány: Télen nyáron Balaton
TÉLEN-NYÁRON BALATON - A Balaton újra felértékelődött, amit a Balaton kiadványok szaporodása is jól mutat. Kiadvánnyal jelentkezik a Balatoni Kör is, amely ezúttal egy saját térképen mutat be 41 vendéglátóhelyet a Balaton körül. A Balatoni Kör a balatoni régió...
KLASSZIKUS AMERIKAI SZENDVICS – Chow Mein szendvics
CHOW MEIN SZENDVICS - A 1960-as években, éppen a legutóbbi nouvelle cuisine születése idején Richard Wing, a sokat utazó George C. Marshall Nobel-békedíjas tábornok korábbi személyi szakácsa készített újdonságnak számító fúziós kreációkat, így ő tekinthető a fúziós...
GYÖMBÉR OTTHON – Hogyan ültessünk, neveljünk gyömbért?
GYÖMBÉR ÜLTETÉSE - A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. Kínában évezredek óta használják. Hasonlít hozzá az ázsiai konyhában elterjedt galanga (Alpinia). Csökkenti a hányingert, segít utazási betegségben,...
CUKORCSÖKKENTÉS – Felére csökken az üdítők cukortartalma!
KISEBB CUKORTARTALOM - Cukorcsökkentési vállalásokat tettek a hazai üdítőital-gyártók, ami jó hírnek számít, 2020-ra - az ígéret szerint - felére csökken az alkoholmentes italok cukor- és kalóriatartalma Magyarországon. A sajtóközlemény szerint: "A hazai...
AZ VAGY, AMIT MEGESZEL – Ha lecsót eszel, lecsó leszel!
Ha érdekel a lecsó. a lecsó születéséről, igaz történetéről itt olvashatsz: https://www.foodandwine.hu/2015/08/07/a-lecso-tortenete-a-lecso-szuletese-es-igaz-tortenete/ Az arab-zsidó shakshuka érdekelne? Itt olvashatsz róla: ...
BOCUSE D’OR EUROPE 2018 – Magyarország újra a világdöntőben!
BOCUSE D'OR EUROPE 2018 - Pohner Ádám és Csillag Richárd a Lyoni világdöntőben! A Bocuse d’Or Europe 2018 döntőjében 20 európai ország szerepelt, ám közülük csak tízen lesznek ott a 2019-es világdöntőben, Lyonban. A magyar csapat, Pohner Ádám és Csillag Richárd (a...
BOCUSE D’OR EUROPE 2018 – Ma megtudjuk az eredményt!
BOCUSE D'OR EUROPE 2018 - 2018. június 11-én, hétfőn, a Bocuse d’Or Europe döntőjében, Torinóban a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese, Pohner Ádám és éttermi kollégája, segítője, Csillag Richárd commis is boxba léptek és 5 óra 35 perc alatt rendben el is...
HAJRÁ POHNER ÁDÁM! – Bocuse d’Or Europe, 2018. június 11-12.
BOCUSE D'OR EUROPE 2018 - Június 11-én, hétfőn, a Bocuse d'Or Europe döntőjében, Torinóban a balatonszemesi Kistücsökben dolgozó Pohner Ádám és Csillag Richárd commis is boxba lépnek, hogy összesen 5 óra 35 perc alatt elkészítsék és tálalják ételeiket. A coach ezúttal...
DISZNÓKŐ TOKAJ – emberek, emlékek, dűlők és aszúk
DISZNÓKŐ TOKAJ - Valahogy úgy hozta az élet és a jószerencsém, hogy a Disznókő lett az a világszínvonalú tokaji borászat, amelynek a borait az elmúlt tíz évben a legjobban megismerhettem. Szecsuán és Tokaj címmel 2008-ban írtam először a Disznókőről. Emlékezetes,...
STREET FOOD – török köfte, döner, gözleme, piyaz
KÖFTE, DÖNER, GÖZLEME - Az utcai ételek egészen a 15. század első feléig alig voltak szabályozottak. Az első város, ahol a street-food törvényesített és szabályozott lett, a Törökország észak-nyugati részén fekvő Bursa volt (1502). A Délkelet-Európával, Ázsiával és...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!