Marilyn MonroeMARILYN MONROE – Az Egyesült Államok 35. elnökének felesége, a ma is bálványozott Jackie Kennendy. A jó családból származó Jacqueline rövid ideig a párizsi Sorbonne-n is tanult, s szerette, ha a keresztnevét franciásan ejtik. Híresen ügyelt a testsúlyára. A luxus iránt igen fogékony Jackie Kennedy fogyókúrás diétája napi egy darab, az orosz blinihez hasonlóan tejföllel és luxus szimbólumával, kaszpi-tengeri beluga kaviárral töltött sültkrumpli volt. Kennedy elnök életének másik ikonikus női főszereplője a színésznő Marilyn Monroe, akinek az étkezési szokásai legalább annyira eltértek az átlagostól, mint a riválisáé. Marilyn az 1950’-es évek szőke szexszimbóluma sejthetően cseppet sem volt annyira naiv, mint azt a szerepei, csapongásai alapján felületesen gondolhatnánk.

Marilyn Monroe IQ-ja

Állítólag, a II. világháború idején, még az akkori munkahelyén, egy repülőgépgyárban töltötte ki az IQ tesztjét. Az átlagos amerikai IQ abban az időben, az akkori tesztekkel mérve, nagyjából, az egyébként nem is annyira alacsony, 130 körül lehetett. Marilyn eredménye a kimagaslónak számító 160+ lett. Ha hiszünk a történetnek, Marilyn Monroe átlagon felül magas intelligenciájú nő volt, ami különösen halálos szerelme, John F. Kennedy elnök meglehetősen szerénynek számító 130 alatti IQ-jával összevetve válik sexyvé. Marilynt Einsteinnel összemérhető intelligenciájúnak gondolhatjuk, s lám, kicsi a világ, a 21 éves Marilyn és a nála 47 évvel idősebb Albert 1947 táján egymásra is talált. A Marilyn Monroe és Albert Einstein közti kapcsolatot az Anne Frank naplója (1959) című filmért a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat elnyert Shelley Winters színésznő az önéletrajzában az „enyelgés” szót használva erősíti meg. A tapasztalatlannak semmiképpen sem nevezhető Marilyn így jellemezte Einsteint:

”Ő volt a legenergikusabb férfi, akivel valaha is együtt voltam.”

Fehérjékben gazdag diéta

A Kennedy elnök meggyilkolása előtt egy esztendővel (1962), ma is találgatásokra okot adó körülmények között elhunyt Marilyn Monroe diétája nagyon sok tekintetben kilóg a korabeli diéták sorából. A jó iskolákba járatott elnök-feleséggel, Jackie-vel ellentétben, a II. világháború alatt gyári munkásnőként is dolgozó, de közben már fotómodellkedő Marilyn táplálkozásából látványosan hiányoztak a megfontoltság és luxus szembetűnő jelei. Marilyn étkezési szokásaiból egy szénhidrátszegény (low-carb), fehérjékben gazdag (paleo) táplálkozás képe rajzolódik ki. A már megszűnt Pageant Magazine-nak 1952-ben adott interjújában határozottan állítja, hogy a fehérjékben gazdag diétának köszönheti az alakját. A diétára már csak azért is szüksége lehetett, mert az esti drámai osztályok után, nagy fagylaltkelyhekkel kényeztette, kezelte magát – akárcsak évtizedekkel később Bridget Jones. Mint nyilatkozta: “Biztos vagyok benne, hogy nem engedhettem volna meg magamnak ezt a kényeztetést, ha a szokásos étrendem nem állt volna szinte teljesen csak fehérje tartalmú ételekből.” Ha Marilyn tovább él, bizonyára lett volna legalább egy fogyókúrás sikerkönyve, de inkább több, amiben a szénhidrát szegény, fehérjében gazdag, ma is elterjedt és hatékony diétát népszerűsítené.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Hús, nyers sárgarépával

A már említett, Pageant Magazine-ban megjelent interjú szerint, Marilyn Monroe számos, bizarrnak nevezett étkezési szokással bírt. Kezdjük mindjárt a reggelijével. Szokásos reggelije, mint mesélte, egy pohár meleg tej volt, amibe két nyers tojás kevert. Ezt a keveréket multivitamin tabletták követték. Meglehetősen sokat fogyasztott ezekből is. “Kétlem, hogy bármely orvos is táplálóbb reggelit tudna javasolni egy sietős, dolgozó nőnek.” – nyilatkozta. A folytonos rohanásban (és késésben) lévő Marilyn azonban – ellentétben az egy darab Beluga-kaviáros krumplin elő Jackie-vel – nem érte be a reggeli meleg tejjel és a benne elkevert nyers tojásokkal. S, hogy it evett Marilyn, hogy a férfiak fantáziáját megmozgató gömbölyű vonalainak kacér ívét megőrizze? Leginkább húst! Marilyn Monroe déli étkezései férfiasan húsközpontúak. Ebédje, de a vacsorája is többnyire állati fehérje, vagyis hús, esetleg belsőség, némi zöldséggel, leginkább nyers sárgarépával körítve. Kedvence a steak. Nem csoda, hogy Marilyn mindezek után egyáltalán nem lett elhízott. A testömeg indexe (BMI) a felnőtt élete során 19,3 és 22.9 között, vagyis a sokak által áhított „normál” sávban mozgott.

Marilyn a konyhatündér?

Vajon Marilyn éppoly istennő volt a konyhában, mint a filmvásznon? A teljes igazságot már soha nem tudjuk meg, az azonban majdnem bizonyosnak látszik, hogy kedvét lelte a főzésben. A Pageant Magazine-nak minderről ezt nyilatkozta: “Az otthoni vacsoráim megdöbbentően egyszerűek. Esténként megállok a hotelhoz közeli piacnál és veszek egy steak-et, báránybordát, vagy májat, amit aztán a szobámban lévő elektromos sütőben megsütök. A húshoz négy-öt nyers sárgarépát eszem, s ez minden.” A hús és nyers sárgarépa kombó említése másutt is felbukkan: „Én általában négy vagy öt nyers sárgarépát eszem a húsommal, és ez minden. Biztos, hogy részben nyúl vagyok, mert a nyers sárgarépákkal soha nem unatkozom.”

Marilyn Halloween (karácsonyi) pulykája

A Marilyn hagyatékában fennmaradt következő, eredetileg kézzel írt recept már önmagában is érdekes, azzal pedig, hogy Marilyn írta, még érdekesebbé vált. A töltött csirkéhez, pulykához is alkalmazgató recept vélhetőleg Marilyn és a New York Yankees játékosa, Joe DiMaggio házasságának időszakára datálódik, mivel érezhetően a szicíliai halász családból származó amerikai baseball játékossal töltött idők olasz hatását (fenyőmag, parmezán) tükrözi. A recept a “No garlic!” szavakkal kezdődik, vagyis, hogy fokhagyma ne kerüljön az ételbe, majd így folytatódik: „Kovászolt francia kenyeret áztassuk vízbe, nyomkodjuk ki és tegyük félre. A csirkeaprólékot, szívet, májat vízben 5-10 percig főzzük, majd vágjuk fel. 1 egész vagy ½ hagymát vágjunk fel petrezselyem zöldjével, négy szál szárzellerrel és a következő fűszerekkel tegyük “Bain-Marie”-be, kakukkfü, babérlevél, oregano, baromfi fűszersó, bors, maréknyi reszelt sajt, parmezán. ½ lb.-¼ lb. (220-110 g) darált marhafartő – tegyük serpenyőbe – pirítsuk (olaj nélkül) aztán keverjünk hozzá 1 ½ csészényi, vagy több mazsolát, egy-egy csésze aprított diót, gesztenyét, fenyőmagot, 1, vagy 2 aprított főtt tojást. Keverjük össze. A csirkét, vagy pulykát sózzuk, borsozzuk meg belül és kívülről vajazzuk be [majd töltsük bele a tölteléket].”

  • Hogy Marilyn elkészítette-e a tölteléket, s hogy megtömte-e vele a pulykát, nem tudjuk, mindenesetre leírta, amiből azért az is sejthető, hogy komolyan gondolhatta a házasságát Joe-val.

Marilyn és a pezsgő

Marilyn, mint kortársai közül sokan, ritkán volt pohár nélkül látható. Híres volt a pezsgő szeretete (is), bár az is igaz, hogy a whiskyt sem vetette meg. Számtalan filmszerepében látható pezsgővel, koktélokkal, egyéb rövid italokkal, s mára már legendássá vált életében a valódi pezsgőfürdő is előfordult. Imádta a partikat. Mindig tudta, merre kezdődik egy újabb parti, ahol pezsgőzni lehet, így aztán cseppet sem meglepő, hogy koktélt is elneveztek róla. Nevezetes szerenádja, a “Happy Birthday Mr. President” 1962 májusában, John Fitzgerald Kennedy elnök születésnapi partiján hangzott el. A youtube-on is látható filmrészlet szerint, már nem volt szomjas, amikor elénekelte. Három hét múlva, június elsején a 36. születésnapját ünnepelte. Az utolsót. Augusztus 5-én, az ágyában fekve, holtan találnak rá Brenntwoodban.

Csíki Sándor♣