Csíki Sándor és Osama KutainiARAB RIZS FŐZÉSE – A rizs a Föld népességének fele számára alapélelmiszer és az olyan országokban, mint Kambodzsa, vagy Banglades a napi energiabevitel háromnegyedét adja. A rizs (Oryza sativa) az indiai szubkontinensen, Észak-Indokínában és Dél-Kínában is őshonos és vélhetőleg egymástól függetlenül, több helyen is háziasították.

A rövidszemű változatok háziasítására valamikor i.e. 7000 körül, a Jangce folyó völgyében, Kínában kerülhetett sor, a hosszúszemű változatokat pedig valamivel később, Délkelet-Ázsiában kezdhették termeszteni először.

A rizsfajtákról (indica, japonica, etc.)

Világszerte ugyan több tízezer (40 és 100 ezer között mindenféle számmal találkozni) különböző rizsfajta létezik, azonban ezek általában két alfaj valamelyikébe sorolódnak. Az “indica” rizsek általában a szubtrópusi, trópusi síkságokon, mélyföldeken nőnek, hosszúszeműek és nagy mennyiségű, lassan emésztődő amilóz keményítőt raktároznak. A “japonica” rizsek a trópusokon és a mérsékelt égövi területeken (Japán, Korea, Olaszország, Kalifornia) fordulnak elő, kevesebb amilózt raktároznak, mint az indica fajták, és rövidebb, ragadósabb magot növesztenek. E két fő típuson kívül akadnak más, az indica és japonica közé eső tulajdonságú fajták is.

Arab rizs készítése

…elkészült a rizs!

A basmati rizs – amit Osama is főzött

Az alakjuk alapján osztályozott, ún. hosszúszemű rizsek családjába, ahová a basmati rizs is tartozik, a szélességénél 4-5-ször hosszabb, elnyújtott alakú rizsek tartoznak. Viszonylag magas (22%) amilóz tartalmuk miatt a főzésükhöz az átlagnál több víz és hő szükséges. A legtöbb kínai és indiai rizs a hosszúszemű indicas csoportba tartozik. Ha rizses húst, piláfotfűszeres rizses csirkét (biryani) akarunk készíteni, akkor ezt használjuk. Két speciális és nagyra értékelt, aromás fajtája a basmati és jázmin rizs.

A rizst ugyan nem szokás áztatni, de nem is bűn, ha így teszünk. Az áztatás 20-30 percnél általában nem tart tovább és, vagy úgy történik, hogy a rizsre annyi vizet öntünk, hogy teljesen ellepje, aztán állni hagyjuk, vagy úgy, hogy a megmosott rizst vizesen hagyjuk állni, mielőtt folytatnánk az elkészítését. Az áztatás gyakorlata különösen a régóta tárolt, idős rizseknél és a basmati rizsnél fordul elő.

Csíki Sándor♣