Mohamed prófétaA PRÓFÉTA PÉLDÁJA – Az imára hívó arab müezzin sokaknak ismerősen csengő hitvallása – „Ashadu an la ilaha illa’llah. Ashadu anna Muhammadan Rasululu’llah” – magyarul annyit tesz, hogy „Hiszem, hogy nincs más (Isten), csak Allah. Hiszem, hogy Mohamed Allah Hírnöke.” Mohamed azonban nem csupán egy újabb hírnök az iszlám által is elismert és nagyra becsült zsidó próféták, Ábrahám, Mózes, Noé, János, Jézus sorában, hanem ő az Utolsó Szent Próféta, aki az összes megelőző 123.999 próféta után végleg

kiteljesíti és megtisztítja az Igét. Bár Mohamed Próféta történelmileg igen jelentős hatással volt az iszlámra, egyes mélyen hívő ortodox muszlimok számára a tettei, s szavai mégsem számítanak perdöntőnek, hanem csak a Korán igéje.

  • Hogy Mohamed, aki ember volt, milyen ételt kedvelt, s milyet nem, az (elvileg) nem bír jelentőséggel arra nézve, hogy vallási szempontból a muszlimok számára mi a megengedett és mi nem, csupán az a lényeges, hogy Allah mit szeret, s mit nem. Ez viszont a Koránban fogalmazódott meg.

Mindezekből is levezethetően a muszlimok vélhetőleg igen sokféleképpen gondolkodhatnak arról, hogy a megfellebbezhetetlen érvényű Korán mellett a legtekintélyesebbnek számító ember, a Próféta szavait és tetteit az életvezetésükben milyen mértékben fogadja el irányadónak. A Próféta kedvelt ételei azonban másfél évezred múltán is követendő étkezési modellként szolgálnak muszlimok százmilliói számára.

A Próféta és a hús

Mohamed a húsételeket becsülte a legtöbbre. Emiatt aztán a muszlimok számára a húsfogyasztás szinte vallási előírássá vált. Ez a kötelesség az Ábrahámra emlékező, és a kötelező mekkai zarándoklat idejére eső Áldozati ünnep (Eid al-Adha) kos (bárány) áldozatában teljesedik ki. A hús egy részét a szegények között kell szétosztani. A Próféta szerint az, aki negyven egymást követő napon át nem eszik húst, elsorvad, míg az, aki negyven egymást követő napon húst eszik, annak megkeményedik a szíve, amivel a mértékletességet is hangsúlyozza. A mértékletességről így ír a Korán (7:31): „Ó, Ádám gyermekei! (…) egyetek és igyatok, de ne legyetek pazarlóak. (Allah) nem szereti a pazarlókat..” A Hadisz szerint: „Egyél kevesebbet, s egészségesebb leszel!”

  • Iszlám források szerint a legkívánatosabb, legjobb húsnak a herélt kos húsa, az ürühús számít. A legjobb ürünek az egyéves korú, a legjobb húsrésznek pedig az egyéves ürü lapockája. A Próféta egy helyütt arról beszél, hogy egy hat hónapos kos húsát két birka húsáért sem cserélné el.

Haraam és halaal húsok

A húsról (lahm) Allah így szól a Koránban:

„És segítjük őket (zsidók) gyümölccsel és hússal, vágyaik szerint.”

A sertés és a sertésből készült készítmények (beleértve a zselatint, a margarinok egy részét), mind a zsidó, mind az iszlám konyhában közismerten tiltottak (haraam), ahogy a ragadozó állatok, az agyarasok, a horgas karmú madarak is. Az iszlámban az elpusztult állatok és a vér kizárólagos tilalma alól csupán két-két esetben van felmentés. Ezek: a sáskák, és a hal, illetve a máj és a lép. A tevemáj Szaúd-Arábiában ma is ínyencség, s a fehérjedús sáska a sivatagi nomádok körében ínséges időkben mindig is fogyasztott ízeltlábú volt. (Egyes szöcskék, sáskák fogyasztását az ószövetség is megengedi.)

  • A vadhús megengedett, kivéve a zarándoklat idejét, amikor fogyasztása tiltott. A Próféta is igen kedvelte a vadmadarak és sivatagi nyúl húsát.

A középkori iszlám világ egyik legnagyobb alakja, Avicenna (980-1037) szerint a tevék, lovak, és szamarak húsa minden húsok közül a legrosszabb. Ezzel szemben az Arab-félszigeten a tevehús fogyasztásának régre visszanyúló hagyománya van, s a teve-hamburger is éppen most divatba kezd jönni. A lóhús fogyasztása ma is vitatott (mashbooh), a háziasított szamár fogyasztását pedig a hagyomány szerint maga Mohamed tiltotta meg, bár inkább gyanakodhatunk arra, hogy a szamárhús csak a Próféta halála után vált csak tiltottá, ahogy a gyík húsa is. Ezt támasztja alá az a történet is, amely elmeséli, hogy egy alkalommal, amikor a Próféta elé sült gyíkot tettek, ő nem nyúlt hozzá. A társai sietve rákérdeztek, hogy a gyík tiltott étel? „Nem – felelte a Próféta – csak nem szeretem.”

Racka juh (wikipedia)

Racka juh

  • Nos, ami az én véleményemet illeti, a birka/juh kategóriában az egyéves herélt racka kos, ürü húsánál kevés finomabb akad. Legfeljebb, egy másik egyéves racka ürü.

Csíki Sándor♣