Shish taouk - csirkenyársCSIRKENYÁRS (shish taouk) – Osama Kutaini séf ezúttal egy egészséges, finom csirkeétellel, a csirkenyárssal ismertet   meg. Ez a “shish taouk”. A sghish taouk a közel-keleti konyhákban mindenütt elterjedt marinált, nyársra húzott és grillezett csirke. A nyárs készülhet a csirkehús darabok és paprika, gomba, hagyma, stb. váltakozásával is. A „shish” a szíriai arab dialektusban nyársat jelent. A marinád alapja leggyakrabban joghurt, citromlé és paradicsompüré keveréke. Az elkészült csirkenyársat pitával is

fogyaszthatjuk, ehetünk hozzá quinoa tabbouleh-t, rizst, hasábburgonyát, tehetjük szendvicsbe.

Csíki Sándor és Osama Kutaini a Baalbek étterem teraszán

Csíki Sándor és Osama Kutaini a Baalbek étterem teraszán

Csirke nyár (shish taouk) receptje – Osama séf elmondása alapján

  • Hozzávalók:
  • 250 g csirkemell
  • A marinádhoz: 3 ek. görög joghurt, őrölt római kömény, gyömbér, koriander, fehér bors, erős Pista, só (fokhagyma). (Lásd: videó)

Tálalás

A török konyhában leginkább rizzsel, joghurttal és nyárson grillezett zöldségekkel tálalják. A szíriai, libanoni változat egyik fő eleme a „taum”, ami egy fokhagymás majonézre emlékeztető hideg mártás. Tálalhatnak hozzá hummust is. (Osama hummus receptjét itt olvashatod.) Az izraeli konyhában sumac ízesítésű tahinivel, sült hagymával, pitával, grillezett erős chilivel, tabbouleh-val fordul elő és különféle savanyúságokkal, izraeli salátával.

Csíki Sándor♣