Laposa Lilla - St. Orban Étterem, Badacsony (2018)St. ORBAN ÉTTEREM – A badacsonyi St. Orban étterem azért érdekelt, mert valaki nagy-lelkesen azt írta róla, hogy ez a balatonszemesi Kistücsök étterem északi-parti megfelelője. A Kistücsök éttermet jól ismerem, a St. Orban étteremben viszont hosszú évekkel ezelőtt ettem utoljára. Talán még akkoriban, amikor a helyet Szent Orbán Borház néven ismerték, s a környékről indult Takács Lajos séf is itt szívta elmaradhatatlan cigarettáit, s persze főzött is – jókat. Szeremley Huba volt akkoriban a házigazda, és az étterem pozitív, ikonikus helynek  számított a Balatonon. Aztán váltakoztak az üzemeltetők, s a helyről is egyre ritkábban lehetett

hallani. A Szent Orbán Borház többször is üzemeltetőt váltott, majd bezárt. Huba bácsi fia, Szeremley László végül Laposa Bencével és Tóth Miklóssal látta az évek óta várató megújulást beteljesülni. A St. Orban séfje Cziszer Gergő, aki a Villa Mediciben töltötte tanulóéveit, majd a Chianti és a Maurus következett. Jól ismeri a környéket és a helyi beszerzési forrásokat.

„Laposa és Szeremley: két család, akiknek mindene Badacsony. Laposa József és Szeremley Huba: két családfő, akiket több évtizedes barátság fűz össze. E barátság nyomán kaptunk lehetőséget arra, hogy a kezünkbe vegyük a Szeremley Borház és Étterem irányítását, amely St. Orban Étterem néven folytatja immár 1999 óta íródó történetét. Az új névvel és arculattal egyben új korszakot is nyitottunk, amelyben a régi badacsonyi vendéglátás legszebb hagyományait szeretnénk felidézni – klasszikus környezetben, klasszikus ízekkel, ugyanakkor megfelelve a mai kor gasztronómiai követelményeinek is.” (Idézet a honlapról)

Megjegyzés: Vélhetőleg sokféle írásmóddal találkozhatunk majd, de a pontosság kedvéért érdemes megjegyezni, hogy amíg az étterem nevét korábban úgy írták, hogy Szent Orbán, a hely nevének új írásmódja ma már St. Orban.

Laposa Lilla, Tóth Miklós és Várszegi Zsolt (háttal) - St. Orban, Badacsony (2018)

Laposa Lilla, Tóth Miklós és Várszegi Zsolt (háttal) – St. Orban, Badacsony (2018)

A badacsonyi St. Orban Étterem terasza (2018)

A badacsonyi St. Orban Étterem terasza (2018)

Csíki Sándor és Laposa Lilla a badacsonyi St. Orban Étterem teraszán (2018)

Csíki Sándor és Laposa Lilla a badacsonyi St. Orban Étterem teraszán (2018)

Ételek – amelyeket a St Orban étteremben kóstoltam

Hideg kacsamáj - Koktélparadicsom-salátával, házi kenyérrel

Hideg kacsamáj – Koktélparadicsom-salátával, házi kenyérrel

Tyúkhúsleves

Tyúkhúsleves

Fogasfilé bőrén sütve „Kárpáti módra” - Parajos szélesmetélttel, borkrémmel

Fogasfilé bőrén sütve „Kárpáti módra” – Parajos szélesmetélttel, borkrémmel

Kacsamell bulgurral

Kacsamell bulgurral

Sertésszűz rozéra sütve - Friss fűszerekben, újhagymás burgonyakrémmel, vajon futtatott hüvelyes borsóval

Sertésszűz rozéra sütve – Friss fűszerekben, újhagymás burgonyakrémmel, vajon futtatott hüvelyes borsóval

Tejfölben sült túrógombóc

Tejfölben sült túrógombóc

Az étteremről Laposa Lillával beszélgettem – 2 percben

„Ez egy nagyon ikonikus, nagyon pozitív hely.”

Csíki Sándor♣