Life HackLIFE HACK – Konyhai trükkök. A Life Hack Danny O’Brien angol informatikai újságíró leleménye. Mint a wiki írja: „Manapság minden olyan tevékenységet hívhatunk Life Hack-nek, ami az élet produktívabbá tételét szolgálja. Lehet az egy módszer a tonnaszám érkező e-mailjeink szelektálására vagy egy olajfolt eltávolítása egy ingből.” Mindezek után, „a LifeHacker olyan ember, aki folyamatosan és állandóan Life Hack-eket használ és talál ki.” Akár a konyhában is.

Piríts meg, mielőtt megfőznéd!

A tésztával tény úgy, mint öhöm-főzésnél a puszták pásztorai, s pirítsd meg, mielőtt megfőznéd! Ehhez, a száraztésztát, legyen az bármilyen, tedd sütőpapírra és 180°C hőmérsékletű sütőben süsd 15 percig. Használhatsz cseppnyi olajjal, serpenyőt is. Ha így teszel, extra zamatok, s teltebb íz lesz a jutalmad, mivel a sütés során, a hő hatására, a tészta összetevőiből, a cukrokból, aminosavakból, etc. sok száz új íz és illatmolekula képződhet, amit a tészta barnulása is jól mutat.

Grillezd citromszeleteken!

A grillrácsra helyezett hal(filé) bőre könnyen leragadhat, ráadásul a hal a mozgatáskor könnyen el is törhet, amitől nem lesz szép.. Mindez megelőzhető, ha a grillrácsra citromszeleteket teszel egymás mellé, s erre helyezed a halat. A citromhéj citromolajától a hal íze kellemesebb lesz, és a megégéstől védő citromkarikák citromlevének gőze, összetevői is tovább párolják, ízesítik a halat.

Csomagold be, hogy hidegebb legyen!

Érkeznek a vendégek, s még mindig langyos a sör és az üdítő? Semmi gond! Az üvegeket tekerd nedves papírtörölközőbe, s így tedd a fagyasztóba! Meglepődsz majd, hogy milyen gyorsan lehűlt az italod, s a magyarázat sem olyan bonyolult. Az üveggel érintkező vizes papírtörölközőben a folyadék (víz) sokkal hatékonyabban közvetíti a hőt, mint a levegő. Aki már szaunázott, megtapasztalhatta, hogy a szaunából kilépve, a fagyos levegőn pucéran kevésbé fázik, mint, amikor ugyanott, egy nedves törölközőt magára terít.

Lágyíts meg egy pohárral!

Nehezen kenhető a hűtőből kivett vaj? Meleg pohárral meglágyíthatod. Csomagold ki a vajat, tedd tányérra. Egy üvegpohárba, vagy befőttes üvegbe tölts forró vizet, s várd meg, míg az üveg a víztől felforrósodik, majd, öntsd ki a vizet és a forró üvegpohárral fedd be a vajat. A pohár felmelegíti a vajat körülvevő levegőt, aminek hatására a vaj puhulni kezd. Egy perc, s már kenheted is.

Süsd gofrisütőben!

Formásabb tócsnit készítenél? A tócsni – más néven: röszti, lapcsánka, macok, cicege és még hosszan lehetne sorolni – elektromos gofrisütőben (szendvicssütőben) is megsüthető. A nyers tócsnimasszát lazán terítsd a gofrisütő felszínére, majd a gofrihoz hasonlóan süsd szép aranybarnára. A megszokottól eltérő, formás tócsnit kapsz.

Tarts frissen!

Egyszerre túl sok zöldspárgát kaptál? Sebaj! Éles késsel vág le a spárgasípok végét, majd a spárgát, akárcsak egy virágcsokrot, két-három ujjnyi vízzel együtt tedd befőttesüvegbe. A spárga, a vízben állva, akár egy virágcsokor, két hétig is friss maradhat, s még egzotikus dísze is lesz a konyhának.

Fagyaszd krémesen!

Megkeményedik a mélyhűtőben a jégkrém? Van rá megoldás! Elkerülhető, hogy a jégkrém keményre fagyjon, ha a jégkrémes dobozt lezárt zacskóba tesszük, s így helyezzük a fagyasztóba. A jégkrém így megőrzi, krémes lágyságát, aminek a magyarázata a fagylalt élvezeti értékét is meghatározó mikroszerkezetében rejlik. A fagylalt három különböző halmazállapotú fázis finom elegye. A szilárd fázist az apró-kristályos jég, a folyadék fázist a betöményedett, sűrű cukoroldat, gáz fázist pedig a habosságot okozó apró légbuborékok adják. A krémes, jó állaghoz nagyszámú, kisméretű jégszemcse és buborék egyensúlya szükséges. Ez, a fázisok közti finom egyensúly borul fel azzal, hogy a szobahőmérsékleten meglágyult fagylalt nagyon hideg, szárító hatású környezetbe, a fagyasztóba kerül. Ha a jégkrémet egy zacskóba jól záródóan becsomagoljuk, a légnedvességet és ezzel az egyensúlyi állapotot is megőrző környezetben a jégkrém mikroszerkezete kevésbé sérül, és továbbra is krémes marad.

Csíki Sándor♣