Pizokel tészta, SvájcSVÁJCI PIZOKEL – A következő videón látható hagyományos svájci étel a pizokel, amelyben a „kel” a recept hozzávalóinak megjegyzésében ugyan segíthet, ám mégsem a felhasznált kelkáposztára utal. A „pizokel” egy hagyományos svájci specialitás, egy tészta, amit búzalisztből, vagy hajdinaliszt és búzaliszt keverékéből, tejjel, tojással készítenek. Härdöpfel-Pizokel nevű változatában reszelt burgonya is dúsítja a tésztát. Az elkészítése egyszerű és ismerős,

hiszen számos hasonlóval találkozhatunk. Az étel lényege a „pizokel” nevű tészta, ami számunkra ismerősebb hangzással valójában egy „specli” (spaetzle), amit aztán egyszerű zöldséges, szalonnás hozzávalók különböző variációival, sajttal, esetleg tejszínnel is dúsítanak, tesznek ízesebbé, vagyis csupa olyasmivel, ami az alpesi ország paraszti háztartásaiban előfordulhatott.

Kelkáposztás, szalonnás pizokel

A receptben a tésztához liszt, tojás, tej, só és finomra vágott petrezselyem zöldje kell, amit a filmen látható, egyébként ismerős módon készítünk el. A kelkáposztát nagyobb darabokra vágjuk, leveleit szétszedjük, néhány percig forró vízben fonnyasztjuk (blansírozzuk), hideg, jeges vízben hűtjük (sokkoljuk). Serpenyőbe húsos szalonnát (speck) teszünk, sütünk. Közben a tésztát forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. A serpenyőben sült szalonnához adjuk a kelkáposztát, megforgatjuk, majd a kifőtt tésztát (spaetzle) is és a szalonna zsírjában rövid ideig sütjük. Sör illik hozzá.

  • A videó érthető lesz azoknak is, akik nem beszélnek németül.

Tippek:

  • Az elkészült ételt sajttal is megszórhatjuk.
  • A kelkáposzta mellett hagymát, fokhagymát, spenótot is használhatunk ízlés szerint.
  • Egyes változataiban a petrezselyem helyett apróra vágott mentát tesznek a tésztába, de a burgonyás Härdöpfel-Pizokel változatot ízesíthetik szerecsendióval is.

Csíki Sándor♣