Blog
OSAMA SÉF RECEPTJE – ünnepi zöldségragus bárány, bulgurral
OSAMA SÉF RECEPTJE - Osama Kutaini, a Buddha-Bar Budapest séfje ezúttal egy ünnepi, házias szír ételt készít. Ez a zöldségragus bárány csicseriborsós bulgurral kerül a tányérra. Az étel stílusa, világa, a berber eredetű kuszkuszt idézi. A csirke és/vagy birka, bárány...
EGÉSZ ÉVBEN BALATON – turisztikai film készült a Balatonról
EGÉSZ ÉVBEN BALATON - Turisztikai film készült a magyar tengerről, amellyel az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók. A tavalyi évben megközelítette az 5,8 milliót a balatoni régióban a vendégéjszakák száma, ami idén akár további...
JUNIBOR ÚJBOR KÓSTOLÓ – DiVino Gozsdu, november 21.
JUNIBOR, ÚJBOR - A tavalyi évek sikeres rendezvényei után, idén is megrendezik az év legnagyobb újbor sétálókóstolóját, a Junibor Újbor tesztet a DiVino Gozsdu borbárban, amelyre Titeket is szeretettel várunk! Vége a szüretnek, de most kezdődik az igazi kaland: vajon...
PÉCSI BOROZÓ – Adventi Borszalon, 2018. december 8., Pécs
BORSZALON, PÉCS - A Pécsi Borozó, az egyetlen vidéki kiadású, de országosan terjesztett gasztronómiai és bormagazin az idén első alkalommal rendezi meg az Adventi Borszalont december nyolcadikán, ahol 40 pincészet és más gasztronómiai kiállítók termékeit kóstolhatják...
CSATLÓS CSILLA: KIÉGÉS HELYETT – egy coach meséi (könyv)
CSATLÓS CSILLA - Csatlós Csilla executive coach egyike annak azoknak hazai szakembernek, akik az International Coach Federation nemzetközi ACC minősítésével rendelkeznek. Ennél ugyan jóval többen hirdetnek szolgáltatásokat “coaching” elnevezéssel - hiszen a terület...
HILLTOP NESZMÉLY 2018 – legszebb szőlőbirtok, Chardonnay
HILLTOP, KAMOCSAY ÁKOS - A neszmélyi Hilltop pincészet hivatalosan is bemutatta egyedülálló chardonnay dűlőválogatását, s egyben, nagyszabású összejövetellel ünnepelte a Bor és Piac Magazin által odaítélt "Legszebb szőlőbirtok" elismerést. A pincészet a Legszebb...
OLASZ GASZTRONÓMIAI VILÁGHÉT – 2018. november 19-25.
OLASZ GASZTRONÓMIA - Immár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19 és 25 között. Több mint 300 olasz diplomáciai képviselet és kultúrintézet szervezésében, közel 1000 program valósul meg világszerte. Budapesten az Olasz Nagykövetség...
DÖBRÖGI LIBABETYÁR – egy finom étel születése és névadója
DÖBRÖGI LIBABETYÁR - Az előző posztban az első, s mindjárt botrányba is fulladt libanap történetét elevenítettük fel. A végén, Radvánszki Attila még egy finom libaétel születésének és névadásának hiteles történetét is elmesélte. Az étel nevén ma is jót derültünk....
LIBANAPOK – a botrányba fulladt első libanap története
AZ ELSŐ LIBANAP - A hazai libatartásban valódi áttörést a kukorica vetésterületének 18. század második felétől kezdődő terjedése jelentett. A kiviteli célú libahizlalás meghatározó területein, az Alföld középső és déli részein a hizlalás szeptembertől karácsonyig...
MARILYN MONROE – Marilyn, Einstein, Kennedy és a pulyka
MARILYN MONROE - Az Egyesült Államok 35. elnökének felesége, a ma is bálványozott Jackie Kennendy. A jó családból származó Jacqueline rövid ideig a párizsi Sorbonne-n is tanult, s szerette, ha a keresztnevét franciásan ejtik. Híresen ügyelt a testsúlyára. A luxus...
FÉRFIAK ÉS ASSZONYOK – a halak, halászlevek, halételek körül
HALAK, HALÉTELEK - A halételek készítése, akárcsak a pörkölt, gulyás főzése, a parasztság körében leginkább a férfiak feladata volt. Ahogy a mediterrán partvidékek halászai Dél-Franciaországban, úgy a tiszai, dunai, balatoni halászok is bográcsban, fával táplált...
AZ ŐSZI VAD – más, mint a tavaszi, de attól még másként jó
AZ ŐSZI VAD - A vadakat illetően leginkább Gundel Imre véleményével érhetünk egyet, aki szerint „az alapvető készítési, fűszerezési elvet követve, azok megfelelő adoptálásával bátran főzzön bármilyen ételt marha helyett szarvasból, borjú helyett őzből, csirke vagy...
LIFE HACK – konyhai trükkök, amelyek produktívvá tesznek
LIFE HACK - Konyhai trükkök. A Life Hack Danny O'Brien angol informatikai újságíró leleménye. Mint a wiki írja: "Manapság minden olyan tevékenységet hívhatunk Life Hack-nek, ami az élet produktívabbá tételét szolgálja. Lehet az egy módszer a tonnaszám érkező...
BABOK, BORSÓK – Hogyan főzzük, hogy jó legyen?
BAB, BORSÓ FŐZÉSE - A babok és borsók a virágos növények harmadik legnépesebb családjába, a pillangósvirágúak közé tartoznak. Az emberi táplálkozásban a perjefélék (búza, rizs) után ez a második legfontosabb család, amelynek a jelentőségét a búza és a rizs...
HARMATH CSABA FŐZ – a csirkepaprikás, ahogy Csaba szereti
Harmath Csaba a csirkepörkölt után paprikás csirkét is készített a pörkölt alapon. Csíki Sándor♣
HARMATH CSABA FŐZ – csirkepörkölt, ahogy Csaba szereti
Harmath Csaba a csirkepörköltjének titkaiba és rejtelmeibe avatja be a nézőt. A pörkölt a 2018-ban 10 éves www.foodandwine.h szerzőjének szeme láttára készült. ? Csíki Sándor♣
OSAMA SÉF RECEPTJE – egy régi szír étel, szír töltött hús
Osama Kutaini, a Buddha Bár, Budapest séfje a szír töltött húst készítésével ismerteti meg a 2018-ban 10 éves FOOD&WINE olvasóit. Csíki Sándor♣
DARUSA RICHÁRD – a Manna Lounge & Étterem új séfje
MANNA LOUNGE & ÉTTEREM - 2018. szeptember 26-án, egy szűkkörű sajtóvacsorán mutatták be a Manna Lounge & Étterem (1013 Budapest, Palota út 17.) új séfjét, Darusa Richárdot. A Manna kiváló és népszerű rendezvényhelyszín, az esküvőszervezők imádják, ahogy a...
ROSENSTEIN TIBOR – Gundel Károly díjas lett Rosenstein Tibor
GUNDEL KÁROLY DÍJ 2018 - Szeptember 21-én, sajtótájékoztató keretében jelentette be a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) az idén 5. alkalommal átadásra kerülő Gundel Károly díjazott nevét. A Kitüntetési bizottság 17 tagja – 13 szakmai szervezet, a Gundel család...
AGÁRDI PÁLINKAFŐZDE – Új gin, rum, whisky a párlat piacon!
ÚJ GIN, RUM, WHISKY (2018)- Bárvonalon erősít az Agárdi – új gin, rum, whisky a hazai párlat piacon! A bárkultúra bohém aranykorát keltette életre az Agárdi Pálinkafőzde idei születésnapi rendezvényén, ahol legújabb párlatait, a saját készítésű dry gint, érlelt rumot,...
OSAMA SÉF RECEPTJE – hogyan főzzünk arab rizst, tésztával
ARAB RIZS FŐZÉSE - A rizs a Föld népességének fele számára alapélelmiszer és az olyan országokban, mint Kambodzsa, vagy Banglades a napi energiabevitel háromnegyedét adja. A rizs (Oryza sativa) az indiai szubkontinensen, Észak-Indokínában és Dél-Kínában is őshonos és...
A VIRSLI FŐZÉSE VÍZBEN – Hogyan kell a virslit főzni, melegíteni?
VIRSLI FŐZÉSE VÍZBEN - Januártól decemberig mintegy 30.000 tonna virslit vásárolunk, ám a virsli igazi szezonja mindig is az év végi időszak volt, s maradt. A háztartásonkénti, nagyjából 7,30 kg/év virslifogyasztásban továbbra is a szilveszter hoz kiugró...
ZSÍROK A KONYHÁBAN – Az alacsony zsírtartalmú diéta rossz?
ZSÍROK A KONYHÁBAN - Az 1950’-es években a disznózsír még igen nagy becsben állt. Az értéke is emelkedett, ezért a hazai parasztgazdaságokban is legfőként a vastag szalonnájú zsírsertések a jellemző sertésfajták. A „magyar disznózsír” a népi demokrácia megbecsült...
MIGRÁCIÓ ÉS STREET FOOD – utcai ételek, pizza és hamburger
MIGRÁCIÓ ÉS STREET FOOD -A közlekedés fejlődésével és olcsóbbá válásával a vasút és a gőzhajók már nem csupán a tömegméretű áruszállítást, a zöldségek, gyümölcsök, hús világkereskedelmét, hanem a tömegméretű utazás lehetőségét is kínálták, amivel az egész Földre...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!