matcha teaCHIFFON TORTA – A chiffon torta az elmúlt 100 év egyetlen igazán új tortája, amit ráadásul egy Los Angelesben élő biztosítási ügynök, bizonyos Harry Baker talált fel 1927-ben. Ezt követően, majd húsz esztendeig gondosan megőrizte a torta receptjének titkát. Végül a receptet 1947-ben eladta a General Mills nevű vállalatnak. A tortát ettől kezdődően chiffon tortának nevezik, és 1948 májusában a „Better Homes and Gardens” című magazinban

az addig titkos recept közkinccsé válik azzal a felvezetéssel, hogy a Betty Crocker megosztja a titkot Amerika hölgyeivel”.

Országszerte szenzáció lett

A recept országszerte szenzáció lett. A chiffon torták könnyű, és a magas olaj- és tojástartalom miatt nedves hatású, levegős, rugalmas torták, amelyek, ellentétben a vajjal készült tortákkal, nem száradnak ki. A tészta igazi titka éppen a növényi (napraforgó, repce) olaj. A vaj hiánya ugyanakkor azt is jelenti, hogy lemondunk a vaj kellemes, gazdag ízéről, ezért a chiffon torták igénylik az ízekben telt önteteket, krémeket, csokoládé és gyümölcs töltelékeket. A chiffon tortáknak igen széles választékát sütik szerte a világon. Következzen a chiffon torta egy Japánban kedvelt, zöld teás változata.

  • A matcha: A „matcha” a zöld tea leveleiből készített finom por. A kereskedelem olyan matcha is kapható, amelyhez kis mennyiségben (5%) ugyan, de egy alga (Chlorella) porát is hozzákeverik. Ennek a keverésnek az a célja, hogy a japán teaceremónia alapjául szolgáló és forró vízben kiválóan oldódó zöld teaport (matcha) ne kelljen szitálni és a liszttel és más összetevőkkel jobban elkeveredjen. A zöld tea a japán cukrászatban is kedvelt alapanyag.

Chiffon torta japán zöld teával (matcha)

  1. Szitáljunk össze egy edénybe 30 g kukoricakeményítőt 45 g liszttel, 2 teáskanál zöld tea porral (matcha) és 1/4 teáskanál sütőporral.
  2. Egy másik edényben, vízfürdőben (bain marie) keverjük össze 3 tojás sárgáját 90 g porcukorral és 60 ml napraforgóolajjal.
  3. Adjunk 2 teáskanál citromlevet és egy fél citrom reszelt héjat a tojás, cukor keverékéhez. (Szükség esetén kevés vizet is adhatunk a tésztához.)
  4. Verjük kemény habbá a 3 tojás fehérjéjét 1 evőkanál porcukorral és egy csipetnyi sóval.
  5. A felvert tojásfehérje negyedét keverjük a tojássárgája és cukor keverékéhez.
  6. Adjuk hozzá a szitált lisztet, keményítőt, sütőport és gyengéden keverjük össze.
  7. Keverjük hozzá a maradék háromnegyednyi tojáshabot is.
  8. 165 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül fél órát sütjük a tésztát.

Akinek akad ideje, nézze meg ezt a videót a chiffon torta készítésének fogásairól. A zöld tea porának tésztához keverése már ennek az amerikai tortának a japánosítása, amitől a japánok már nemzeti tortájuknak is érezhetik.

Csíki Sándor♣