bolgár konyhaBOLGÁR KONYHA – Egy, a bolgároknak tulajdonított bölcsesség szerint: „Az az étel, ami nem készül el öt perc alatt, már nem is ehető”. Talán ezért is tartják a friss, letisztult és könnyed bolgár konyhát Európa egyik legegészségesebb konyhájának, amelynek a lelke a joghurt. A savanyú tej (kiszelo mljako) számos tradicionálisnak számító recept nélkülözhetetlen alapja. Ez teszi az uborkával készülő hideg nyári tarator levest is üdítővé és egészségessé.

A bolgár joghurtkészítés annyira nevezetes, hogy még egy tejsavtermelő baktérium, a Lactobacillus bulgaricus is az országról kapta a nevét. A joghurt a bolgár levesek savanykás, pikáns ízesítőjeként használatos, de ebből készül a nyár egészséges, hűsítő itala, a kellemesen sós airan. A paradicsom és uborkasaláták, a joghurtos, hagymás, sült-paprikás és padlizsánsaláta a bolgár konyha jellegzetességei.

A joghurt mellett a sajt, a bárány, a sertés, a hal, a zöldség és gyümölcs a bolgár konyha meghatározói. A bolgárkertészek Európa több országában is a helyi zöldségtermesztés (zöldpaprika, paradicsom, etc.) meghonosítói, fontos szereplői voltak  a 18-20. században. A bors mellett, gyakran használt a nemzeti fűszernek számító csubrica (borsikafű). Népszerűek a meleg kenyerek, amelyek friss fehér-sajttal, paradicsommal a legfinomabbak.

A bolgár zöldségételek egyik legismertebbike a sopszka saláta, amelyből mára a bolgár konyha emblematikus étele lett. Nevét a bolgár-szerb-makedón határ menti Sopluk régióról és konok lakóiról kapta. Ez a friss ízű, egyszerű saláta a Balkánon és Közép-Európában mindenütt népszerű és 2014-ben, az Európai Parlament kezdeményezésére indult „A Taste of Europa” szavazást is megnyerte, egy hideg litván levest megelőzve.  A sopszka lehet előétel, főétel, köret, ki minek szereti. Bolgár salátaként is ismert. A sirene nevű sós savóban tárolt fehér-sajttal, vagy kashkaval sajttal a tetején tálalják. Bulgáriában járva, a sirene „a sajt”, ami mellett léteznek még sárgás színű kemény sajtok (kaskaval) is, míg az összes többit már a nevén nevezve (gauda, stb.) tartják számon.

A húsételek a térség konyháinak jellegzetességeit tükrözik. Népszerű a grillezés. Szembetűnő a török és közel-keleti konyha hatása és a balkáni, görög és szerb konyhai hagyományokkal való rokonság. A legelterjedtebb hús a sertéshús, amit a baromfi és a bárány követ. A köfte és a kebab országszerte népszerű, darált (aprított) sertés- és borjúhúsból készülő, eltérő alakú és fűszerezésű, egyszerű és ízletes grillezett húsétel. Friss zöldségekkel, salátával fogyasztják. A birkahúsból főzött, krumplis-rizses-paradicsomos, zöldséges muszaka és a névadó agyagedényben készülő gyuvecs a bolgár konyhának is nemzeti fogásai. A gyuvecs hagyományosan kemencében készül és leginkább a francia ratatouille rokonságához tartozik. A gyuvecsben a hús lehet sertés, baromfi, bárány, ritkábban marha, vagy hal, de akár el is maradhat. Gyakori, hogy grillezett zöldségekből készített, ecetes balkáni kevert salátával fogyasztják.

A mézes, cukorszirupos bolgár desszertek általában erőteljesen édesek, keletiesek. A banica nevű sós-túrós rétesféle édes, diós, sütőtökös változata a kívül ropogós, belül puha, kényeztető tikvenik. Ünnepnapokra, karácsony estére készítik.

Csíki Sándor♣