Lett halleves LETT KONYHA – A számos külföldi konyha hatását ötvöző lett konyha az északi konyhaművészet természetközeliségének újabb példája. A lett alapanyag kínálatban a gabonafélék (rozs, árpa, búza, zab, hajdina), a hüvelyesek (bab, borsó), gyökérzöldségek, burgonya, tejtermékek és húsok mellett, a termesztést nem igénylő termények, tengeri (hering, szardínia) és édesvízi halak, vadak, gombák (vargánya, rókagomba), bogyós gyümölcsök is fontos szerepet játszanak.

A hagyományos ételek, tejes és hidegkonyhai készítmények, tartósítási eljárások, a füstölt halak (tőkehal, lepényhal, orsóhal, sprotni, angolna) népszerű fogásai a lett konyhának. A legnépszerűbb ital továbbra is a sör (alus). A lett nemzeti likőr a legendás, vodka alapú Riga Fekete Balzsam (Rīgas Melnais balzams). A folyékony meleg ételek hiányát gyakran a kávé pótolja.

A tejtermékek, túró, sajt, tejföl, aludttej, tejsavó széles körben elterjedtek a lett konyhában, akárcsak a kenyér, amelyet sokféle változatban sütnek. Különlegesen hosszú kelesztési idejű a sötét lett rozskenyér (ista rupjmaize). A lett konyha jellegzetes étele a gabonakása, a putra. A putrák általában olyan zöldséges gabonakásák, amiket szalonnával, füstölt hússal, hallal, savanyú tejtermékekkel, tejföllel, joghurttal gazdagítanak. Gyakori a gabonák, borsó savanyítása, sózása, erjesztése. Népszerű a savanyított, hidegen fogyasztott árpaleves (skâbâ utra), amit meleg nyárakon vajas kenyérrel, vagy heringgel esznek. A folyékony meleg ételek hiányát gyakran a kávé pótolja. A sok savanyított étel és hozzávaló ellenére, a mai lett konyha ételeit nem érezzük túlzottan savanyúaknak, s csak mérsékelten savanykás-sós ízűek. A 20. század elején a lett konyhában a hideg fogások uralkodtak és ezek súlya, szerepe ma is meghatározó és jellemző maradt A céklasaláta, a húsos és halas előételek, kolbász, disznósajt, pástétomok, tojás, sajt, túró és aludttej mellett a hidegkonyha része a sózott és marinírozott hering, a füstölt hal is. A lettek sok hagymát és mustárt használnak. Kedvelik a zöldfűszereket, kaprot. A kortárs lett konyhát nem lehet elképzelni különféle sült húsok, halak, zöldségek és saláták nélkül sem. Az előételként kínált babsaláta (Pupiņu salāti) egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető étel. Sokféle variációban fordul elő. A tejföl, a torma, a zöldfűszerek teszik izgalmassá. A levesek, mint a sóska-, tejföl-, tej-, savanyú káposzta- (Štovēti kāposti), hideg cékla-, édes kenyérleves jót tesznek a gyomornak, akárcsak egy könnyű halleves, ami lehet akár tejalapú is. A Balti-tenger melletti Lettországban az édesvízi halból készült halleves (Zivju zupa) különösen izgalmas étel, amibe ízesítésül tejföl is kerül. A hagyományosan vörös áfonyával készített Mennyei manna (Debessmanna) a legjobb gyermekkori desszert Lettországban.

Csíki Sándor♣