VinCE 2019VinCE BUDAPEST 2019 – Angelina Jolie és Brad Pitt pincészetének új rozéja is debütál az idei VinCE Budapesten. A legdrágább magyar száraz fehérbor, Angelina Jolie és Brad Pitt közös provence-i borászatának vadonatúj rozéja, valamint magnum palackokból kínált prémium champagne-ok sora és a világ legelismertebb pezsgőszakértő hölgye – két hét van hátra a VinCE Budapest Wine Show idei kapunyitásáig, de még mindig tudnak újdonsággal szolgálni a szervezők. A VinCE Budapest minden évben

számos olyan különlegességet mutat meg a hazai közönségnek, amelyekkel máshol még nem találkozhattak Magyarországon. A programkínálat idén sem okoz csalódást. Két héttel a 10. VinCE Budapest Wine Show előtt a legérdekesebb mesterkurzusokból válogattunk.

Debütál Angelina Jolie és Brad Pitt új rozéja

Talán a laikusok számára elsőre nem cseng ismerősen a Château Miraval borászat neve. Ha viszont hozzátesszük, hogy ez a Franciaországban található borászat már 8 éve Angelina Jolie és Brad Pitt tulajdonában van, biztosan mindenki felkapja a fejét. A ma már különélő házaspár 2011-ben vásárolta meg az 500 hektáron elterülő Miraval birtokot 60 millió dollárért, vagyis több mint 17 milliárd forintért. Az első Miraval rozéból összesen 6000 palack került a piacra 2012-ben, és mind elkelt 5 órán belül. A Studio by Miraval a provence-i pincészet vadonatúj tétele: a névválasztás pedig a 35-szobás birtokközpontban a korábbi tulajdonos Jacques Loussier jazz-zongorista által berendezett hangstúdiót idézi meg, ahol többek között Sting és a Cranberries is rögzítette dalait, de itt vették fel a Pink Floyd ikonikus The Wall című albumát is. A mediterrán szőlőfajtákból készített elegáns és csábító rozé „A napfény csókja” című mesterkurzuson debütál hazánkban, ahol a résztvevők hét másik dél-franciaországi borral együtt kóstolhatják meg.

  • Nem ez lesz az egyetlen premier a rendezvényen: a sikeres villányi közösségi bormárka, a Villányi REDy új évjáratának válogatott tételei a VinCE Budapest péntek délutáni workshopján lesznek kóstolhatók.

Vörös aduászok és évjáratos champagne-ok

Aki igazán különleges vörösborra vágyik, az is megtalálja a számítását az idei VinCE Budapesten: a Vörös aduászok mesterkurzus borsorának minden tétele legalább 90 pontot kapott a legnevesebb szakértőktől és szaklapoktól. Távoli borvidékek ikonboraival is találkozhatunk, hiszen a francia, olasz és spanyol borok mellett kaliforniai és dél-afrikai vörösbort is lehet majd kóstolni ebben a szekcióban. Akik inkább buborékok világában kalandoznának, azokat prosecco-, pezsgő- és természetesen champagne-fókuszú kurzusok várják. A #10yearchallenge – champagne-ok 10 éve a palackban, valamint az elmúlt 20 év legszebb champagne évjáratait felvonultató előadásokon több tételt is magnum palackokból töltenek majd az érdeklődőknek. „Champagne egy hihetetlenül izgalmas és összetett borvidék: a luxus világa és valódi csúcsborok otthona. Ahol van champagne, ott öröm van és szórakozás” – vallja Essi Avellan Master of Wine, világhírű pezsgő- és champagne-specialista, aki a két mesterkurzust vezeti április 25-én és 26-án.

Magyarország legdrágább száraz fehérbora

A szervezők fontosnak tartják, hogy a külföldi elismert előadók és tételek mellett a hazai termelők, szakemberek és a magyar borok is kiemelt szerepet kapjanak a rendezvényen. Ennek keretében lesznek terítéken a legjobb hazai dűlők borai a Dűlőmesterek: Figula Mihály és ifj. Szepsy István mesterkurzuson, ahol hangsúlyos szerep jut majd az ország legdrágább száraz fehérborának, a Figula Köves 2016-os olaszrizling–szürkebarát házasításnak. Ez a bor azonban nem csak árcímkéje, de nemzetközi sikere miatt is figyelmet érdemel: a 2018-as Decanter World Wine Awardson a verseny történetében először magyar száraz fehérborként a maximális 100-ból 97 pontot kapott a 2016-os Köves.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)