Blog
DISZNÓVÁGÁS AUSZTRIÁBAN – meglepő orjára bontás (+18)
A DISZNÓVÁGÁSNAK a Kárpát-medencében mindjárt két fő bontási módozata is akad: az orjára- és a karajra bontás. Ez utóbbi még tovább osztható a rémfa (rénfa) nélküli magyar és rémfát használó sváb technikára. A magyar paraszti udvarokban a 20. század elejéig még...
SPAM és OLCSÓ VIRSLI – válság idejére
A NAGY VÁLSÁG terméke a Nestlé csokoládé chips, és a nevezetes Harland Sanders ezredes is ekkor dolgozta ki titkos csirke fűszerezési receptjét a "Sanders Court and Café" nevű moteljében és éttermében (Corbin, Kentucky), amivel útjára indult a Kentucky Fried Chicken...
A TOJÁS – Promontor TV (2012)
A PELICAN BAR – Jamaica cool romkocsmája
A PELICAN BAR amennyire lepukkadt és rozoga, éppannyira híres. Ha egyszer elkap a „mindenből-elegem-van” hangulat, a legjobb, ha a Karib-tenger legnevezetesebb kocsmáját, a jamaicai partoktól egy mérföldnyire a tengerben álló rozoga Pelican bárt keresed fel. Érdemes...
AL CAPONE LEVESEI – avagy a válság konyhái
LEVESKONYHA - Ha az ember a 1930-as évek idején íródott szakácskönyvekben, vagy a női magazinok rovataiban keresgél a "túlélés konyhája" nyomai után, akkor nem sokat talál. Gyakorlatilag semmit! A válságnak, legalábbis ezeken a helyeken ,nyoma sincs. A kiadók csupán...
TÖLTÖTT SAJTOS POGÁCSA – török recept
A POGÁCSA már-már hungarikum, hisszük tévesen (ahogy sok minden mást is), mivel a törököknek is akad némi köze ahhoz, hogy a magyarrá (is) válhatott, délszláv közvetítésű török (Poğaça) névvel. A pogácsa (Pogača, Pogacha, Πогача) Boszniában, Bulgáriában, Szlovéniában,...
GÖZLEME – sós, török lepénykenyér
A GÖZLEME az egyik legjobb török étel, lényegében töltött lepénykenyér. Sokan, akik Törökországban jártunk, ettünk húsos, spenótos, fetás, tojásos, sajtos, burgonyás és egyéb gözleme variációkat. A recept egyszerű: kelt tésztát készítünk lisztből, felfuttatott...
A MARHAPÖRKÖLT VÉGNAPJAI – a vörösbort jobb elfelejteni?
A MARHAPÖRKÖLT nemzeti ügy, ehhez kétség sem férhet, még akkor sem, ha a marha körül is gondok vannak és a pörkölt sem a régi, bár, hogy milyen volt a "régi", arról csak egyet sejtünk, a mainál biztos jobb volt. A 21. század elejére a jövedéki törvény a vörösboros...
HÁZI KENYÉR – dagasztás nélkül (recept)
A DAGASZTÁS NÉLKÜLI házi kenyér hat esztendővel ezelőtt, 2006-ban kezdte meg diadalútját. A kenyér és kenyérsütés népszerűségét is jelzi, hogy a dagasztás nélküli kenyér viharos gyorsasággal hódította meg a világot. Én is kipróbáltam és zseniális. Elsőre is olyan...
ROYAL REJTÉLY – játék és vacsora a Corinthia Hotelban
REJTÉLY A ROYALBAN, pontosabban, (vagy nem is pontosabban) a Corinthia Hotel Budapestben, amit a Magyar Bor Akadémia gálaebédjei okán is megkedveltem. A Royal most más jellegű, már-már kulturális programot indított. A "Rejtély a Royalban" szavakkal hirdetett esemény a...
FEHÉRVÁRI BORMUSTRA – minden szempontból magyar
AZ I. FEHÉRVÁRI BORMUSTRA jó elképzelés volt, jó kezdeményezés, szükséges és hiánypótló. Érdeklődött is az ország borásztársadalma és sokan megjelentek Székesfehérváron, ahová a rendezvény már csak azért is kerülhetett, mert Kertész Zoltán, a Bormustra (egyik)...
ÜZLET ÉS STÍLUS – Konferencia 2012
ÜZLET ÉS STÍLUS Konferencia volt 2012. október 4-én a Symbolban. Az Őszy-Tóth Gábriel és Balla Ibolya házaspár nevével fémjelzett rendezvényről a Gábriel team így vall: "Már évekkel ezelőtt azon gondolkoztunk, hogy érdemes lenne egy konferenciát szervezni, ami...
BORVACSORA – a Symbolban (Vinatus Pince, Villány)
A VINATUS PINCE borvacsorája lesz a Symbolban, sztárokkal, 2012. október 18-án, csütörtökön. A rendezvény neve Swing&Bor, ami "több, mint egy borvacsora" ígéri a beharangozó. Bosznai Károly barátom megkért, hogy segítsek, és tegyem közhírré az eseményt, amin...
GREMOLATA – petrezselyem, citromhéj, fokhagyma
A GREMOLATA, vagy gremolada, hagyományosan az "Ossobuco alla milanese" fűszere, amit közvetlenül az étel elkészülte előtt, vagy a tálaláskor kevernek az ossobucohoz (a képen). Friss citrus ízt ad az ételnek, ám nem mindenki kedveli egyformán, ezért érdemes az étellel...
KLIKKFOOD – új generációs ételrendelő portál (ételrendelés)
A KLIKKFOOD egy új generációs ételrendelő portál, mely mára már alkalmassá vált arra, hogy bárki innen rendelje meg a pizzát, sushit, szendvicset, rántott húst, hamburgert, gyros-t, kínai ételt, és számtalan más fogást, ízlésünk szerint, otthonra, irodába,...
SÜTŐTÖKÖS, ZSÁLYÁS – rizottó (Risotto alla Zucca e Salvia)
SÜTŐTÖKÖS, ZSÁLYÁS rizottót (Risotto alla Zucca e Salvia) főztem a legutóbb az M1, Családbarát című reggeli műsorában. Az étel Észak-Itáliához, leginkább Lombardiához kötődik, már csak a Pó-völgyében termesztett rizs, és az Alpok völgyeiben ültetett sütőtök miatt is....
AMBRUS LAJOS: A lekötött kalóz
KI A LEKÖTÖTT KALÓZ? És mitől az? „Halljuk! Miket mond a’ lekötött kalóz”! Aki így beszélt egyik legutolsó, önmegszólító versében, de másutt is – magyarázgatva poétikai bizonyítványát és szinte valóságos léthelyzetét. „Orthographiám és interpunctióim hibásak… Oka...
BIARRITZ BORVACSORA – Légli Ottó boraival
LÉGLI OTTÓ boraira komponált borvacsora volt a Biarritz Étteremben, s Ambrus Lajos író barátommal, hivatalosak voltunk mi is. A békebeli lipótvárosi hangulatot, a közönséget, a “stammgasztok” éttermet felemelő és jó hírét közvetítő szerepét éppen a Biarritz kapcsán...
KÖZÉP-EURÓPAI SOMMELIER BAJNOKSÁG – 2012
SOMMELIER bajnokságot rendezett a Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 2012. szeptember 30. és október 1. között a Szigetközben, a Dunakiliti Diamant Hotelben. Ez volt első profi Közép-Európai Sommelier Bajnokságot. A kétnapos versenyen...
SVÁJC – amikor a marhák a völgybe mennek (Alpabzug)
ALPABZUG a neve annak az eseménynek Svájcban, amikor a marhák a völgybe mennek, zajosan kolompolva. Az Alpabzug (vagy Alpabfahrt, Alpauffahrt, Almabtrieb) azt az eseményt jelöli, amikor az állatokat az Alpok havasi legelőiről a tél beköszönte előtt a völgyekbe...
SUSHI ILLEMTAN – Japán Autómárkák Napja, 2012
SUSHI ILLEMTAN - Japán Autómárkák Napja lesz Kecskeméten ezen a hétvégén, 2012. október 6-án. Ha Japán, akkor az autók és elektronika, origami és bonsai mellett, vagy helyett, sokaknak éppen a vibráló színvilágú sushi és a sushi éttermek jutnak eszébe, pedig igazából...
MVI – konferencia a vendéglátásról, HOVENTA 2012
A MAGYAR VENDÉGLÁTÓK Ipartestülete (MVI) mélyen elkötelezett a tagjai, s tágabban, a vendéglátás érdekeinek védelmében, s a társszervezetekkel való szoros és baráti együttműködésben. Az MVI, a Hungexpo-val közösen, ennek jegyében, s ehhez illeszkedően rendezi meg...
AMBRUS LAJOS: Irány a földművészet!
NICOLAS JOLY könyvét olvasom, benne találtam a címbeli imperatívuszt. Irány: a föld! Mintha a Georgicont kéne olvasnom és lelkesednem a nemes agrárkultúráért. Persze szakkönyv biztat erre a javából éspedig a szőlőről szól. A beszédes Az ég és föld szülte bor címet...
MARILYN MONROE – kézírásos receptje
MARILYN MONROE az 50 esztendővel ezelőtt elhunyt legenda diétája igen csak elütött napjaink hollywoodi sztárjainak táplálkozásától. Persze, Marilyn sok más tekintetben is kilógott a sorból, ahogy a táplálkozásából is látványosan hiányoztak a megfontoltság szembetűnő...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!