A KIEGYEZÉS 145. ÉVFORDULÓJA tiszteletére új osztrák-magyar étlap született a Hotel InterContinentalban. Az étlap összeállításában, a kiegyezés szellemének felidézésében ki más is lehetett volna emblematikusabb személy, mint Andrássy János Mihály. Az ő kezdeményezésére született meg az az esemény, melyet a Hotel honlapja

Exkluzív Andrássy vacsora és promóció” elnevezéssel hirdetett meg. Az étlapon „Viribus Unitis” („Egyesült Erőkkel”, „Mit vereinten Kräften”) címmel Andrássy János Mihály elgondolkodtató írása érzékelteti az életre hívó szellemiséget.

VIRIBUS UNITIS

„EGYEDÜL VAGYUNK! Ezt a tényt az elmúlt ezer év történelme hatásosan bizonyította. 1000-ben meg kellett hajolnunk Róma előtt, hogy az Egyháztól védelmet kapjunk a Német-római Szent Birodalommal szemben. Mátyás király sem ok nélkül próbálta a Német-római Birodalmi Koronát megszerezni, mert rájött, hogy EGYEDÜL nem vagyunk képesek ellenállni az Oszmán birodalom európai térhódításának.

Megint bebizonyosodott, hogy EGYEDÜL ez a törekvés sem sikerült. A hosszú háború eredményeként a Nemzet kivéreztetése történt, úgy élőerőben, mint gazdaságilag, ami megint azt eredményezte, hogy EGYEDÜL képtelenek voltunk menekülni a török megszállás alól. Európai összefogás kellett ahhoz, hogy 150 év után felszabaduljunk. A Rákóczi szabadságharc is elbukott, mert EGYEDÜL voltunk és Európának nem volt érdeke egy a hatalmát gyengítő önálló állam léte a keleti végeken. Meg kellett egyeznünk a “Majtényi síkon”, mely után megkezdődhetett az ország modernizációja.

EGYEDÜL ez sem ment volna, mert kellett egy liberális királynő Mária Terézia, aki a Birodalom anyagi eszközeivel megteremtette úgy a gazdasági, mint a közigazgatási lehetőségeket, hogy hazánk része lehessen az egységes Német-római Birodalomnak, a korai Egyesült Európának. 1848-ban ismét nekitámadtunk a Birodalomnak. Önállósodási törekvésünk megint elbukott, mert EGYEDÜL nem voltunk képesek kivívni külön állásunkat az Európa meghatározó részét képező Habsburg Birodalomból. Anglia, Franciaország passzívan, sőt bizonyos ellenséges felhangokkal nézte törekvésünket, míg Oroszország minden európai nagyhatalom fejbólintása után fegyveresen avatkozott be a szabadságharc leverésébe. Közel húszévi kiszolgáltatottság után, miután a külpolitikai helyzet megteremtette a feltételét a KIEGYEZÉSNEK 1867-ben 145 ével ezelőtt megtörtént a koronázás és ezzel az aktussal Magyarország ismét teljes tagja lett a Habsburg Birodalomnak. Ezzel a KIEGYEZÉS-sel megteremtődött Magyarország nagyhatalmi státusa is. Kezdetét vette ötven boldog békeév, melyben egy nagy közösség tagjaként Magyarország bebizonyította, hogy V I R I B U S   U N I T I S minden sikeres lehet és gazdasági fejlődésünk mellett, megőrizhettük területi integritásunkat is.

Ennek értelmében az InterContinental szálloda vezetősége elhatározta, hogy az 1867-es KIEGYEZÉS  145. évfordulójára emlékezve egy olyan étlapot állít össze, amely reprezentálja az osztrák-magyar monarchia gasztronómiáját.”

Csíki Sándor és Andrássy János Mihály (Andrássy Vacsora, InterContinental, 2012)

A menüt az InterContinental Budapest séfje, Ulf Burbach, illetve a bécsi InterContinental séfje, Sascha-Martin Ferstl állította össze, azonban Andrássy János családi receptje, „Autentikus libamell fasírt párolt lila káposztával, libazsírban sült burgonyával” néven ugyancsak felbukkan az izgalmas osztrák-magyar választékban.

Jobb szélen: Sascha-Martin Ferstl és Ulf Burbach (InterContinental, Andrássy Vacsora)

A Monarchia konyhája

Lényegében a teljes választékot megkóstoltam, a monarchia klasszikusait, a bécsi tányérhúst (Tafelspitz), I. Ferenc József (1830-1916) kedvelt ételét, de a velőt, libacombot, sertést, káposztával, s tucatnyi mást ételt, s desszertet.

Velős csont almás tormával

A vacsorához a Gróf Degenfeld Pincészet Tokaji furmintját (2008), a burgenlandi borvidékről az Esterházy Pincészet Estoras (2007) Cabernet sauvignon-ját és a J.M. Hogl Pincészet (Wachau) Grüner veltliner (2011)  borát választottam. Kiválóak voltak, akárcsak az a békebeli hangulat, ami akkor és ott megérintett.

Az ételeket ezúttal büférendszerben kóstoltuk

  • Az InterContinental Corso Étteremében a Kiegyezés 145. évfordulója tiszteletére összeállított különleges hangulatú menü, szemben a Budai Várral, december 16-ig kóstolható.

Csíki Sándor♣