Milbenkäse (atkasajt); Forrás: wikimedia.orgA NÉMET ATKA (Mite) sajt, a Milbenkäse, igazán megérdemli, hogy a furcsaságok között említsük, legalábbis innen nézve. Az atka sajtnak helyi dialektusban Mellnkäse a neve, de tévesen póksajtnak is nevezik, bár a pókokhoz semmi köze. Az atkákhoz viszont annál több, akárcsak a Mimolette nevű francia sajtnak. A Milbenkäse (és a Mimolette) a sajtatkáknak (Tyroglyphus casei L.,Tyrolichus casei Ou,Tyrophagus casei Ou.) köszönheti különleges kérgét.

Sajtatka a Milbenkase és a Mimolette titka; A friss német atka sajtot sózzák, köménnyel ízesítik, formázzák, majd rozsliszttel meghintett faládákba helyezik és a továbbiakat már az atkákra bízzák. A rozsliszt szerepe, hogy az atkák ne fogyasszák el teljesen a sajtot, hanem csupán a kívánatos mértékben, a felszínt alakítsák át. Három hónapig érik ily’módon a sajt. Az atkák nyála a sajt felszíni rétegeibe jut és emészti a sajtot, amivel kialakul az ínyenceknek oly kívánatos ízvilág. talán ismét nem véletlen, ám a Würchwitzben (Sachsen-Anhalt, Németország) készülő Milbenkäse a Slow Food Deutschland lapján is megtalálható kulináris ínyencség.

A Lille környékén készített, jóval ismertebb francia Mimolette a bizarrabb német Milbenkäse unokatestvére. A Mimolette a szürkés kérgét ugyancsak a sajtatkáknak, azon belül egy másik atkának, a lisztatkának is nevezett Acarus siro fajnak köszönheti.

Csíki Sándor♣