Blog
CSÍPŐS FŰSZEREK – paprika, bors, mustár, torma, s mások
„TÖRÖK-BORS, paprika, kerti-bors. Ezt kertekben termesztik, és a’ piros hoszszú gyümöltseit a’ paraszt emberek porrá törik, és eledeleiket avval borsozzák. Hasznára nézve egyebet nem írhatok felöle, hanem hogy igen erös eszköz ez, és ember vérét igen meg-hevitti....
AMBRUS LAJOS: Szerémi zöld (Maurer Oszkár)
AMIKOR vagy tizenöt éve első közös kis-somlai szőlőnkben agnoszkáltuk Bejczi Józsival a szőlőfajtákat (minden elhanyagolt valahai magyar parasztszőlőben ezerféle, nehezen azonosítható szőlőfajta is rendszeresen előfordult, ám összeszűrve őket, nagy borokat mégsem...
HŰTŐSZEKRÉNY ÉS MICRO – fagyasztott ételek, Mirelite
A II. VILÁGHÁBORÚ UTÁN a polgári termelésre visszaálló ipar nagy mennyiségben kezd korszerű háztartási hűtőszekrényeket előállítani. Ezekben a fagyasztott élelmiszerek már biztonsággal tárolhatók. A „frizsider” az iparilag fejlett kapitalista társadalmak korabeli...
ESZKIMÓK, HALAK – és a Japán Császári Hadsereg
A FAGYASZTOTT ÉLELMISZEREK a 19. század végéig még alig játszottak szerepet az emberiség táplálkozásában. A 20. század közepétől kibontakozó sikerüket egy évszázadnyi fejlesztés és a Japán Császári Hadsereg együttesen alapozták meg. A fagyasztáshoz kapcsolódó...
TÖLTÖTT CSIRKECOMB – Tokaji mártással
A TÖLTÖTT CSIRKE a polgári konyha, már-már a rántott hússal vetekedő, népszerűségű fogása. Szeretjük, kedveljük, bár ritkábban fogyasztjuk, mint az örök favorit rántott szeletet. A hazai töltött csirkecomb leginkább menzás élményeimből jön elő, esetleg a régmúlt...
ŐSTULOK PÖRKÖLT – és szalámi, borral (világszenzáció!)
ŐSTULOK PÖRKÖLTET és szalámit kóstolunk ma, s mint a sajtótájékoztató meghívójában áll: "Világszenzációt mutatnak be az V. Kézműves Magyar Ízek Vásár és Gasztropiac szervezői 2013. március 3-án a Millenáris B épületében!" - szól a híradás, majd így folytatódik: "A...
ÍZES OLASZ KOLBÁSZLEVES – paradicsom, bab, cukkini, spenót
A KOLBÁSZLEVES - olasz stílusban, leginkább a paradicsomtól és cukkinitől lesz az, mert ahol kolbász akad, akad ott előbb-utóbb kolbászleves is. Kaszás, vagy arató, vagy legényfogó, vagy más, de ezek a nevek mind a leves gazdagságára utalnak, mert, hogy, akad benne...
A TÖKÉLETES HÚSGOMBÓC – ricotta és paradicsom
A TÖKÉLETES HÚSGOMBÓCOK mibenléte egyike lehet a legvitatottabb gasztronómiai témáknak, már csak azért is, mert húsgombócokat sokfelé, sokan készítünk. Ezúttal egy Vic Casanova nevű amerikai séf húsgombóccal kapcsolatos téziseiről esik szó. Hogy miért éppen az Esquire...
A TÖKÉLETES TÉSZTA – olasz tészták titkai
A TÖKÉLETES TÉSZTA csupán egy, a legendák világában létező gyönyörűségek közül, ám érdemes próbálkozni vele, már csak azért is, mert a világnak akad nem egy része, Olaszországtól Kínáig, vagy inkább, fordítva, Kínától Olaszországig, ahol bizony bitang jó tésztákat...
A KENYÉRSÜTÉS BIOKÉMIÁJA – a Fehér Ház inasa (1887)
A KENYÉRSÜTÉS ÉS DAGASZTÁS embermillióknak évezredek óta minden különösebb tudományos ismeret nélkül is ragyogóan sikerül. A kelesztett kenyerek felfedezése óta hihetetlen mennyiségű tészta készülhetett szerte a világon. A következőkben röviden összefoglalom azokat a...
TOP 20 ÉTTEREM (2012) – Dining Guide
A DINING GUIDE TOP 20 étterme 2012-ben iránymutatóul szolgálhat azok számára, akik arra is kíváncsiak, hogy vajon melyik magyarországi étteremben számíthatnak a kor színvonalának leginkább megfelelő minőségű éttermi élményre. Természetesen, ezek az éttermek, már csak...
DINING GUIDE – Év Étterme Díjátadó (2012)
DINING GUIDE - ÉV ÉTTERME 2012 ünnepélyes díjátadó gálaest, február 18-án, hétfőn este. Kiderül, hogy melyik étterem kapja a 2012-es Év Étterme, Friedrich Wilhelm Raiffeisen – Dining Guide díjat, valamint több különdíjat is. Tavaly (2011) először adták át a Közép- és...
AMBRUS LAJOS: Balatoni utazás (a balatoni hal)
„MA NEM CSAK A HALÁSZ nem kap vacsorahalat, hanem még pénzen sem lehet halat venni a Balatonnál” – fejemben Jankó János 1902-es Balaton-kötetének egyik mondata járt a régi idők homályából. Mit mondjak, száz év óta a „halhelyzet” csak romlott – gurultam...
SVÉD VACSORA – olimpiai vacsora a nagykövetségen
SVÉD SÉFEK kiváló vacsoráján vettem részt a közelmúltban. A vacsorán Svédország magyarországi nagykövete, Ms. Karin Olofsdotter meghívására vettem részt abból az alkalomból, hogy a svéd nagykövetség meghívására Budapestre érkezett az Erfurti Vásáron rendszeresen...
MANGALICA – Láttam a boldogságot én…
A MANGALICA válla erős, fara csapott, végtagjai finom csontozatúak, torokjárata széles. Szépen göndörödő, többnyire szőke gyapjú takarja, akár egy birkát, pedig sertés ez, a javából. Az Eurázsiában mindenfelé elterjedt vaddisznónak a tudós svéd, Carl Linnaeus adta a...
A MAGYAR BOR AKADÉMIA – díjátadó gálaebédje (2013)
A MAGYAR BOR AKADÉMIA Áts Károly tiszteletére rendezett díjátadó gálaebédjére 2013. február tizedikén került sor, abból az alkalomból, hogy az "Év borásza", hivatalosan, "Az év bortermelője 2012" cím birtokos lett. A mádi borászt még az édesapja szerettette meg a...
MACESZ HUSZÁR – „meg ahogy a nagyanyám” (zsidó bistro)
MACESZ HUSZÁR (zsidó bistro) - Jé, de jópofa! - mondta valaki, amikor a Macesz Huszár nevet bemondtam. Kóser? - kérdezte. Nem, nem kóser! Zsidó? Igen. Disznó van? Disznó nincs! Na, de azt mondtad, hogy nem kóser, akkor mér' nincs disznó? Nem kóser! Disznó nincs! - és...
FURCSA ALAPANYAG – BIKA PÉNISZ (pörkölt, leves)
A BIKA PÉNISZ, általában a pénisz, nem tartozik a kedvenc ételek közé. Arról sem tudok, hogy bárhol is "nemzeti étel" lenne, de mégis akadnak, akik ilyet is esznek, ha már van, s ha már ehető. Bizarr? Persze, hogy bizarr! Nagyon is az, de megvásárolható, elkészíthető,...
FURCSA GYÜMÖLCSÖK – Buddha keze (ázsiai citrom)
A BUDDHA KEZE, vagy, ahogy japánban nevezik, a bushukan, egyike a legérdekesebb formájú, mégis ismerősnek tűnő gyümölcsöknek. Mint latin neve, a 'Citrus medica var. sarcodactylis' is jelzi, ez bizony egy citrusféle, citromszerű levelekkel, igen intenzív citrus...
VinCE BUDAPEST 2013 – március 8-10 (VinCE)
VinCE BUDAPEST 2013 - március 8-10. Pazar sajtóanyagot kaptam az idei VinCE Budapest 2013-ról. "Az idén is - mint igazán érzékletesen írják - a csillogó márványokon lépdel majd a borvilág színe-java március 8. és 10. között a Corinthia Hotel Budapest épületében. Sosem...
AMBRUS LAJOS: A bazaltember (Tatay Sándor író)
ÉN NEM SZERETEM túlságosan az öreg borokat, de miután a személyes véletlen úgy hozta, hogy a birtokába juthattam Tatay Sándor egyik utoljára lepalackozott olaszrizlingjének (Ági lányától és Imre vőjétől kaptam) – kapituláltam. A palack címkéjére ez van írva: „Ezt a...
EGRI BOROK BÁLJA 2013 – képes beszámoló az egri bálról
EGRI BOROK BÁLJA volt január 26-án, Egerben, köszönhetően a 2002-ben alakult Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete lelkes tagjainak. Ők azok, aki már esztendők sora óta szervezik ezt a jeles eseményt. Feladatuknak az egri borvidék és borainak népszerűsítését, a magyar és...
BANGÓ MARGIT ÉTTERME – elmélkedés a cigány konyháról is
BANGÓ MARGIT (63) Szabolcsban, Vásárosnaményban született, Kossuth-díjas "magyar roma előadóművész" (wikipedia). Előadóművészi tehetsége mellett egyebekkel is dicsekedhet, így például azzal, hogy "egykoron az ország legfiatalabb nagymamája volt". Így már az sem...
FURMINT FEBRUÁR 2013 – Nagy Furmint Kóstoló (Vinoport)
FURMINT FEBRUÁR - Hol másutt, mint újra a Vajdahunyadvárban, s mikor máskor, mint februárban? Mint Tóth Adrienn írja a Vinoport oldalán: "Februárban újra csatasorba állnak a furmintok, hogy meghódítsák a borbarátokat. A furmint szempontjából koncentrált hónapban...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!