A TÖKÉLETES HÚSGOMBÓCOK mibenléte egyike lehet a legvitatottabb gasztronómiai témáknak, már csak azért is, mert húsgombócokat sokfelé, sokan készítünk. Ezúttal egy Vic Casanova nevű amerikai séf húsgombóccal kapcsolatos téziseiről esik szó. Hogy miért éppen az Esquire Magazin listáján 2012 Legjobb Amerikai Éttermének nevezett Gusto étterem tulajdonosa, Vic Casanova tippjeire vagyok kíváncsi? Csupán azért, mert most éppen ezt tartottam érdekesnek.

Tökéletes húsgombócok – Casanova szerint

Vic Casanova a sertéshúsból készülő húsgombóchoz darált lapockát használ. Az ízesítéshez fűszerkeveréket készít. A száraz keverék összetevői, az őrölt édeskömény, a szicíliai oregano, a csípős olasz chili (pepperoncino), só és az őrölt panko morzsa. A száraz hozzávalókat alaposan összekeveri. A húst ízesíti a keverékkel. A darált húshoz juhtejből készült ricottát is ad. Lassan kevertetve, összedolgozza a húst és a ricottát. Tojást ad a keverékhez. A masszát (nedves kézzel) formázza és a gombócokat olajban, kanállal is locsolgatva,  gondosan kisüti.

A paradicsomszószhoz passzírozott San Marzano szilva paradicsomot használ. A sült húsgombócokat paradicsomszószban főzi készre. Fedett serpenyőben, gyenge lángon, lassan, 25 percig készül. Kevés tejjel habosra felvert, juhtejből készített ricottára tálal. Pecorino sajtot reszel a gombócokra és olíva olajjal fejezi be a tálalást. Érdemes az alábbi videót is végignézni. Az előzőek alapján érthető lesz azoknak is, akik angolul nem beszélnek.

Csíki Sándor♣