EGRI BOROK BÁLJA volt január 26-án, Egerben, köszönhetően a 2002-ben alakult Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete lelkes tagjainak. Ők azok, aki már esztendők sora óta szervezik ezt a jeles eseményt. Feladatuknak az egri borvidék és borainak népszerűsítését, a magyar és helyi szőlőtermesztés és borászati hagyományok felelevenítését, ápolását és terjesztését, az egri borok gasztronómiához kötődő tradícióinak megőrzését tűzték ki célul. Ennek magától értetődő része a nevezetes Egri Borok Bálja is, ahová idén én is hivatalos voltam.
„A bál elnevezése az olasz ballo, balare (’táncolni’) szóból ered, s feltehetően francia–német közvetítéssel jutott Magyarországra. A bálok mindig szervezettek és zártkörűek. Ez ünnepélyességükben és egyéb formaságokban is megnyilvánul: meghívók küldése (bilétes bál), rendező bizottság (táncrendezés), a tánchely feldíszítése (pl. szüreti tánc), a polgári társastáncok nagyobb szerepe (kontratánc, túrtáncok), a polgári hatást tükröző táncillem. A bálokat rendszerint a naptári év jeles napjain (karácsony, farsang, húsvét, május első vasárnapja, pünkösd, búcsúkor), nagyobb munkaalkalmak végén (aratás, aratóünnep, szüret) rendezték meg. […]” (Magyar Néprajzi Lexikon)
Egri Borok Bálja 2013
- Fogadóital: Tarjányi Pincészet Igazgyöngy gyöngyözőbor 2012 és Sike Tamás Olaszrizling 2011
Borvacsora – 240 főre
A vacsorát az egri Zsálya Bistro séfje, Meskó Norbert és a Hotel Eger & Park séfje együttesen komponálták és a szálloda konyhájában készítették. Ahogy Madák Lászlóné Etelka, az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete elnöke elmondta, a bálon 240 főre terítettek. Ez a nagyságrend más kihívásokat jelent, mint, amivel egy néhány tucat embert leültetni képes étteremben találkozhatunk.
Hideg előétel
- Étel: Szarvasgombás libamáj pástétom birsalma chutney-val.
- Borok: St. Andrea Napbor 2011 és Kovács Nimród Chardonnay Battonage 2009
Az előétel elégedettséggel töltötte el az asztalnál ülőket. Aznap este nekem Dr.Lőrincz György 2011-es Napbora tetszett jobban az ételhez. A tokaji aszús zselé érdekes gondolat, már csak a libamáj miatt is, de ezúttal nem jött át. Mindemellett jó szívvel gondolok, mind az ételre, mind a hozzá társított remek borokra.
Leves
- Étel: Gyöngytyúk erőleves húsával töltött derelyével.
- Borok: Ostoros-Novaj Egri Merlot – Pinot noir rosé 2012 és Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete Kékfrankos rosé 2012
A magyar, levest szerető, leveshez mindenekfelett értő nemzet. Így aztán, aki 240 főre levest készít, készüljön is fel legalább 250 véleményre. A gyöngytyúkleves, bár kellemes és jó ízű volt, mégis csak a vacsora legmegosztóbb fogásának bizonyult, ahogy az várható is volt. Hiába, no, a magyar levest szerető és leveshez mindenekfelett értő nemzet. Jó ezt észbe vésni. Külön öröm volt, hogy két rosé is megjelent a leves mellett. A magam részéről az Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete Kékfrankos rosé 2012 volt a leveshez kedvemre valóbb.
Első Fogás
- Étel: Kecskesajtos mangalica szűz tekercsek, parasztsonkás burgonyapiskótával, szegfűgombamártással.
- Borok: Magiszter Pincészet Bikavér 2008 és Gál Tibor Emlékbor 2003
Nekem különösen a parasztsonkás burgonyapiskóta ízlett. A szegfőgombamártás intenzív illatú, zamatú maradt a tányéron is A kecskesajtos mangalica szűz tekercseket akár ki is hagytam volna az előzőek kedvéért. A Gál Tibor Emlékbor 2003 különösen illett az ételhez.
Második Fogás
- Étel: Bárányfartő, lencsés borjúnyelvvel, kakukkfüves túrófánkkal
- Borok: Bolyki János Ördöngős 2011 és Vincze Béla Cabernet franc 2007
A lencse jó választás volt, akár még borjúnyelv nélkül is. Az élénken kakukkfüves túrófánk egészen pazarra sikerült és a tányér legemlékezetesebb eleme volt. Mind Bolyki János, mind Vincze Béla kiváló Cabernet franc 2007 bora, illett a kellemes faggyú tónussal megörvendeztető bárányfartőhöz.
Desszert
- Étel: Sajttorta barackkrémmel és fügefagylalttal
- Bor: Vitavin Tramini 2009
A „Sajttorta barackkrémmel és fügefagylalttal” Meskó Norbert receptje. Tetszett, akárcsak a hozzá adott bor.
Életképek
Csíki Sándor♣
Trackback/Pingback