A BIKA PÉNISZ, általában a pénisz, nem tartozik a kedvenc ételek közé. Arról sem tudok, hogy bárhol is „nemzeti étel” lenne, de mégis akadnak, akik ilyet is esznek, ha már van, s ha már ehető. Bizarr? Persze, hogy bizarr! Nagyon is az, de megvásárolható, elkészíthető, kalandvágyó vendégeinknek feltálalható, és sokat lehet róla mesélni, poénkodni és kínosan nevetgélni, ha már egyszer megkóstoltad. Pedig, az emberek, szerte a világon, minden ellenérzés nélkül fogyasztják a bika, birka és kecske péniszét és igen különféle ételeket készítenek belőle.

Bika pénisz elkészítése

Bika here receptről volt már szó Heston Blumenthal „Dinner” nevű londoni étterme kapcsán, de péniszről még nem, pedig a Közép-Keleten, Latin-Amerikában és a Távol-Keleten egyaránt élvezettel fogyasztott, a férfiasság feltámasztásában is fontosnak ítélt húsrész. Az otthon készített kolbászoknak a birka, a kecske, vagy a bika pénisz természetes alkotóeleme, nem vetik a kutyák elé, inkább feldolgozzák. Amúgy, azt mondják a tapasztaltak, hogy a különféle állatfajok péniszei is eltérő ízűek. A főzés során általában kicsit gumiszerű marad, s csak hosszú főzési idő után puhul meg. Ázsiai országokban a vékonyra szeletelt húst nyársra is tűzik és így grillezik.

A bika, s más állatok hímtagja éppen úgy készítendő, mint más húsrészek, így aztán akár pörkölt is elképzelhető belőle. A National Geographic Society következő, érdekes videója a tisztításhoz szükséges ismeretek elsajátításához is segítséget nyújt. A szakács felmetszi a péniszt, eltávolítja a húgyvezetéket, majd az így előkészített húst bő vízben többször is átmossa. A videón egyéb szokatlan alapanyagok is bemutatásra kerülnek.

  • A tőgyet, péniszt, herét bizony meglehetősen nehéz a funkciójától elválasztva, önálló élelmiszerként kezelni, hiszen ezek legalább annyira szimbólumok is, mint élelmiszerek, mint azt Robert Rotenberg az Ethnology című lapban (2008) megjelent tanulmányában is megállapította, s mint azt valamennyien sejtjük, tudjuk magunktól is. Ez ellenérzésünk legfőbb oka., s az az oka annak is, hogy a nyugati világ férfi hallhatósága leginkább összezárt térdekkel képes csak végighallgatni a péniszből készített ételekről szóló beszámolókat.

Csíki Sándor♣