Blog
BÉCSI KONYHA – egy klasszikus bécsi Táfelspicc receptje
A BÉCSI KONYHA az egyetlen, melyet nem egy országról, hanem egy városról neveztek el, ami igazán ügyes dolog a szememben. Bécs kíváncsi szakácsainak is köszönhetően, már a monarchia, a k.u.k. ideje alatt egyfajta fúziós konyhaként működött. A Bollito misto, a...
AZ ÚJ BÉCSI KONYHA – Christian Petz, bécsi éttermek, usw.
A BÉCSI KONYHA, vagyis a “Wiener Küche”, sőt, fele résznyi franciasággal, “wiener cuisine”, rafináltan okos sógori találmány. A “bécsi konyha” kifejezés egészen egyedülálló összetétel. Bécs a világ egyetlen városa, mely névadója lett egy konyhának, miközben az...
MAGYAR SOMMELIER BAJNOKSÁG – 2013. június 23.
A MAGYAR SOMMELIER Szövetség 2013. június 23-án, vasárnap, rendezi meg a Magyar Sommelier Bajnokságot. Mint az a Magyar Sommelier Szövetség elnökétől, Káli Ildikótól kapott levélből is kiderül: "A verseny célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson...
A KETCHUP TÖRTÉNETE II. – HEINZ, és az amerikai álom
A KETCHUP amerikai piacán a Heinz lett a piacvezető. Világszerte ismert termékükből évente 650 millió darabot adnak el. A család konyhában összeállított, s évente milliók asztalára kerülő ketchup receptje az amerikai álom beteljesülését hozta magával. A családjában...
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY – az dunai árvíz miatt a blog…
A SOHA NEM LÁTOTT MÉRETŰ DUNAI ÁRVÍZ miatt - szolidaritásból az érintett területeken élőkkel, barátaimmal, olvasóimmal - a FOOD&WINE szünetelteti új posztok megjelentetését, és útra indul. A Duna hétfői, várható tetőzése után ismét megjelennek új posztok, új...
A KETCHUP TÖRTÉNETE I. – halszószból paradicsomszósz
A KETCHUP - Az amerikai háztartások 97 százalékában megtalálható. 30 másodperc alatt 3-7 centimétert folyik, zsírmentes, és evőkanalanként alig 16 kalória energiát tartalmaz. Ez a halszószból paradicsomszósszá átlényegült ketchup, amit a déli államokban a selypítős...
KÁRPÁT-MEDENCEI BORÁSZOK TALÁLKOZÓJA – 2013
A KÁRPÁT-MEDENCEI BORÁSZOK és Zenészek 8. Találkozója 2013. május 31. és június 2. között, a Budatétényi Rozáriumban került sor. Ismert és kedvelt borászok sora érkezett mindenünnen, határon innen, s túl, ahogy neves zenészek is szép számmal. (A meggyőző és...
HÁBORÚK ÉS VÁGÓHIDAK – Az élelmiszeripar a veszélyesebb?
AZ ÉLELMISZERIPARI kutatások egyik legnagyobb megrendelője mindenkor a hadsereg volt. A leveskockákhoz, tápszerekhez elvezető 18. századtól kezdődő kutatások, a konzerv feltalálása (Nicolas Appert, 1810), a margarin (Hippolyte Mège-Mouriès, 1869), s számos más...
BUDAI BOCK BISZTRÓ – Joseph Viola, Bíró Lajos és a pástétom
JOSEPH VIOLA és BÍRÓ LAJOS a Budai Bock Bisztróban adott közös vacsorát. Ennyi a hír egészen röviden, de mégis, mi minden van benne. Az úgy történt, ahogy általában. Kaptam egy üzenetet (ezúttal Harmath Csabától), hogy szívesen látnak, s persze ki nem hagytam volna....
BURGONYALEVES – rozmaringos krumplileves
BURGONYALEVES - A válság gyermekeiről és Clararól is írtam már. Most egy paprikás, paradicsomos, babérleveles, rozmaringos, majoránnás, csipetkés válság burgonyalevest készítettem. Finom is, laktató is, és nyáron még olcsó is. Ugyanennek a rövid levű változata egy...
ÉTTERMEK és KUTYÁK – Hol vannak a kutyabarát éttermek?
KUTYÁK ÉS ÉTTERMEK, éttermek és kutyák. Sue és Erika ügyvédnők. A kutyájuk egy szépséges orosz agár, egy "barzoj". Ez az egyik leggyorsabb kutyafajta. Szeretik a kutyájukat, ahogy étterembe is szeretnek járni, ám a kettő együtt már igen nehezen megvalósítható. Hogy...
AMBRUS LAJOS: ALFÖLD kontra HEGYVIDÉK
ALFÖLD KONTRA HEGYVIDÉK – válasz Dlusztus Imrének. Kedves Imre Gazda, könnyű Katát táncba vinni! Csak a napokban került kezembe kommentárral ellátott cikked internetes lapodból, az Elitborból. Ebben újraközlöd egy korábbi Lugas-írásomat (Mi van még egy üveg magyar...
FISH & CHIPS – amit a jó sörtésztáról tudni érdemes
FISH & CHIPS - A Fish&Chips kultikus étel, már-már felénk is. Titka a friss alapanyagokban és a ropogós, kiváló sörtésztában rejlik. Készíthető tengeri halból, de édesvíziből is. A fővárosban is akadnak már próbálkozások, de maradéktalanul még egyik sem...
SAUSKA BORVACSORA – a Budha-barban
SAUSKA KRISZTIÁN és a lánya, Stephanie Sauska is ott volt a Buddha-Barban. A borvacsorát mint az utóbbi időben valamennyit, Bosznai Károly szervezte, akit még a Symbolban ismertem meg. A séf Ossama Kutaini volt ismét, bár egy fogást az új sushi-chef is készített, amit...
TOP 10 VÁROS – a statisztikák szerint
TOP 10 VÁROS - Vajon melyek a blog olvasottsága szempontjából TOP 10-be tartozó városok, az élen álló öt országban? A Google Analytics statisztikái megmutatják, hogy a világ mely városaiban olvassák a legtöbben a blogot. Ha elolvasod, megtudhatod, hogy az a hely, ahol...
BUBORÉK FESZTIVÁL – 2013. július 25-28. Erzsébet tér
II. BUBORÉK FESZTIVÁL 2013. Noémitől érkezett a sajtóanyag az idei Buborék Fesztiválról. A tavalyi egészen jól sikerült, s Bereznay Tamással, s másokkal együtt, igen jól érzetük magunkat a forgatagban. Ahogy Szuna Noémi is írja: "Az idei nyár egyik legizgalmasabb...
EURÓPAI PETÍCIÓ – a tájfajtákért és a sokféleségért
PETÍCIÓ - "Az új európai vetőmag-szabályozás veszélyeztetheti a tájfajtákat és a mezőgazdasági sokféleséget!", szól az a Németországból indult Petíció-felhívás, amelyet kivételesen megosztok a Food&Wine olvasóival is, és amihez csatlakozni is lehet. A petíció...
A STEAK SÜTÉS TITKAI – több, mint sült hús
A STEAK (mifelénk többnyire csak sült hús) több okból is megérdemli a figyelmet, leginkább azért, mert - tisztelet a kivételnek - nem tudunk húst sütni. Pedig, az elvek ismeretében, nem is annyira bonyolult, különösen, ha akad némi ismeretünk a húsokról, belső...
TÁPLÁLKOZÁSI FÓRUM – zsírégetés, folyadékfogyasztás…
TÁPLÁLKOZÁSI FÓRUM - 2013 május 15-én orvosok, diétetikusok, táplálkozási szakemberek közreműködésével XIX. konferenciáját tartotta a Táplálkozási Fórum. Mint Dr. Pados Gyula a Táplálkozási Fórum elnöke írja: "A Táplálkozási Fórumban újdonság, hogy a neves...
SÓS VÍZ – böjti recept
A SÓS VÍZNEK IS VAN receptje. M. Tótfalusi K. Miklós, vagyis Misztófalusi Kis Miklós a "Szakáts mesterségnek könyvetsékéje..." című könyvének (1695) IV. részében "Sós víz" névvel ad közre egy receptet a szigorúan böjtölni kívánóknak. A "Sós víz" receptje lényegében...
NEMZETÁLLAMOK – nemzeti konyhák (Magyarország)
A NEMZETÁLLAMOK születésénél - a nacionalizmus erősödésével - a nemzeti konyha és a nemzeti ételek fogalma is minden esetben előtérbe kerül. (Ezt a folyamatot utólag károsnak tartani hiábavaló lenne, már csak azért is, mert ez a stáció sem úszható meg - volt, és újra...
LISZTEK – kódfejtés, lisztérzékenység
A LISZTEK LEGFONTOSABB jellemzője, hogy miféle gabonából készülnek, a gabonát milyen szemcseméretre őrlik, mennyi maghéjat (csírát) hagynak benne, mekkora a nedvesség és fehérje (sikér) tartalma. Közülük a búza, s általában a gabonák, minőségét leginkább a magban...
HALSÜTÉS EGYSZERŰEN – ausztrál aboriginal konyha
HALSÜTÉS EGYSZERŰEN - nem is kell másként tennünk, mint ahogy az ausztrál bennszülöttek teszik. A módszer valószínűleg nem más, mint amit akár évtízezredekkel (vagy százezredekkel) ezelőtt is alkalmaztak. A sivatagi tűznél, egy ausztrál tengeri pérfélét sütnek...
ORVOSI MÍTOSZOK – vízivás, napozás, D-vitamin, hal és tej
ORVOSI MÍTOSZOK, mítoszok, amiben időnként még az orvosok is hisznek. Gondoljunk csak arra, hogy hányan hiszik, hogy a haj és köröm még a halál után is nő, s hogy a hajvágástól a haj erősebb, vastagabb és szebb lesz? Hányan hiszik el, hogy az agyunknak alig tíz...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!