Blog
VIRSLI KRUMPLIVAL – egyszerű étel Blumenthal módra
VIRSLI KRUMPLIVAL - Heston Blumenthal stílusában, vagyis a tökéletességre törekedve. A virsli nagyszerű étel. Első nyomaival 1270 táján, Frankfurtban, a virsli szülővárosában találkozhatunk, bár akkoriban azért még cseppet sem úgy nézett ki, mint manapság, a Baromfi...
GÉNIUSZ ÉTTEREM – palacsinta, borjúláb, vízibivaly steak és …
A GÉNIUSZ ÉTTEREM (Kecskemét) a védőszellemre utaló neve miatt, meg azért, mert Marci barátom is nagyon javasolta, hogy látogassuk meg, kíváncsivá tett. A látogatás mellett szólt az is, hogy az évente elfogyasztott nem csekély számú éttermi ebéd és vacsora alig...
Prof. Dr. Bedros J. Róbert: Az elhízás gyógyszeres kezelése
ZSÍRFELSZÍVÓDÁS-GÁTLÁS, anyag csere fokozás - Egy orvosi cikk azoknak, akik az elhízás gyógyszeres kezeléséről az átlagnál jóval alaposabban kívánnak tájékozódni. Prof. Dr. Bedros J. Róbert írása bevezetőjéből megtudhatjuk, hogy az elhízás gyógyszeres kezelésére már...
BOR ÉS ÉTEL PÁROSÍTÁS – VinCe Balaton 2013. július 25-28.
BALATON, NYÁR, BOR. A bor és étel párosítások és a Balaton eddig sajnálatosan kevésszer összekapcsolódó fogalmak voltak. No, de most valami változóban lehet, remélem. A badacsonyiak előrukkoltak a badacsonyi halderelyével, és egy-egy étterem is akad már a parton,...
HAMBURGER – USA kéksajtos és a tökéletes hamburger
A TED'S DINER (Milford, MA, USA) büfékocsi még az amerikai Nemzeti Történelmi Regiszterbe is bekerült, mivel még 1920-ban készült, ami a fiatal Amerikában már igazán korosnak számít. A Diner egyik fő fogása a hamburger. A hamburger nem csupán egy lenézett gyorséttermi...
BADACSONYI MÓDRA – Badacsonyi halderelye (Badacsony étele)
A BADACSONYI HALDERELYE lesz a badacsonyi régió "hivatalos" étele, így a badacsonyi borok mellé most már egy hamisítatlan és csakis Badacsonynak kitalált ételt is kóstolhatunk. Mindez úgy kezdődött, ahogy korábban megírtam. A Badacsonyi KÖR az elkészült receptúrát,...
VIETNAMI PHO LEVES – házias PHO levesek receptje
A PHO (ejtsd: így) a vietnami konyha nagyszerű utcai (street food) levese. Hajdan még a nyugati országok thai éttermeiben ismerkedtem a "noodles soup" éttermek leveseivel, melyek lényegében ugyanazok, mint a vietnami, vagy más pho-eredetű ázsiai...
AZ ÚJ BÉCSI KONYHA – Christian Petz, a bécsi bor és a Schnitzel
CHRISTIAN PETZ 1963-ban született és már kora gyermekkorában - ahogy mondani szokás - a családi Strudengau vendégház konyhájában fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy a szakács szakmát választja. A bad ischl-i szakiskolát a Café Gasteinben töltött gyakorlati idő...
VINAGORA BORGÁLA 2013 – június 29. szombat
VINAGORA BORGÁLA 2013 - június 29. 12:00-20:00, a Boscolo Konferencia Központban. Június közepén zajlik hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok...
MAGYAR SOMMELIER BAJNOKSÁG 2013 – eredményhirdetés
MAGYAR SOMMELIER BAJNOKSÁG 2013 - A Magyar Sommelier Szövetség 2013. június 23-án rendezte meg a Magyar Sommelier Bajnokságot a Budavári Magyar Borházban (1014 Budapest, Szentháromság tér 6). A verseny célja volt, hogy ismét lehetőséget biztosítson hazánkban a...
A VILÁG ELSŐ LAKÁSÉTTERME – Budapest, Dohány utca
A VILÁG ELSŐ LAKÁSÉTTERME - hol is születhetett volna másutt, mint éppen hazánkban? Újabban mindenféle éttermek szerveződnek már a világban, mint a "pop-up restaurants", vagy "supper clubs" néven ismert ideiglenes éttermek, lakásokban, hajdani gyárépületekben, vagy az...
CSOKOLÁDÉS PIRÍTÓS – sóval, olívaolajjal, aszúval
CSOKOLÁDÉS PIRÍTÓS sóval, extra szűz olívaolajjal, (1999). A receptről évekkel ezelőtt elsőként én számoltam be. A Borigo Magazinban megjelent íráshoz Bakos Zoltán fotózta a konyhámban sütött érdekes, izgalmas desszertet. A cikkem egy tematikus Tokaji száma íródott....
GOURMET FESZTIVÁL 2013 – séfek, gulyások, borászok, ételek
GOURMET FESZTIVÁL 2013 - Nem csupán a hegyeknek, völgyeknek, vizeknek és mi mindennek van geográfiája. Bizony, az ízeknek és illatoknak is akad jól megrajzolható térképe. Rácsodálkozhatunk, papírra is vethetjük, emlékeinkben újra felidézhetjük. Velünk él. Két...
FIX TV – SÖRÖK, ÍZEK II. rész
FIX TV – SÖRÖK, ÍZEK I. rész
JAR RECEPTVERSENY – a „Legbonyolultabb étel” címért…
JAR RECEPTVERSENY - A "Legbonyolultabb étel!" címért és persze egyebekért is, hiszen nyerhető egy közös főzőkurzus Bereznay Tamással. Antik Dalma küldött egy remek leírást a receptversenyről, ami már csak azért is érdekes, mert hogy a FOOD&WINE is említésre kerül...
ÉJSZAKAI PINCETÚRA – Somló, 2013. június 22.
SOMLÓ hangsúlyos helyet szerzett magának a blogon. Már csak azért is, mert a blog állandó vendégszerzője, Ambrus Lajos író is a közelben él, s írásaiban gyakorta megörökítette a tájat, szőlőket, borokat, embereket. (Olvassátok, mert érdekes, érdemes, s mert...
ABÁDSZALÓKI ÁLOM MELÓ – Abádszalók legjobb állása (2013)
ABÁDSZALÓK LEGJOBB ÁLLÁSA? Volt már hasonló évekkel ezelőtt, igaz nem Abádszalókon, hanem Ausztráliában, ahol 2009-ben a Tourism and Events Queensland (TEQ) meghirdette a világ legjobb állását (The Best Job in the World) a Hamilton szigeten. 200 országból 35.000...
VINAGORA 2013 – eredmények
VINAGORA 2013 - EREDMÉNYEK. 6 Champion díj, 1 nagyarany, 80 aranyérem, 88 ezüstérem, 1 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj az idei termés a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Kivételesen szép borok versengtek idén, amit én is megerősíthetek,...
DINING GUIDE – Street Food, TOP 20 étterem (2013)
TOP 20 ÉTTEREM 2013 - Megjelent a Dining Guide Top LISTA, Gasztronómia 2013 STREET FOOD kiadványa. A TOP 20 hazai éttermének sorrendje igazán nagy meglepetést nem okozhat azok körében, akik figyelemmel kísérik a hazai fine-dining világot, s persze még el is jutnak az...
APÁK NAPJA – 2013. június 16., vasárnap
AZ APÁK NAPJA minden évben június harmadik vasárnapjára esik. Idén az Apák Napját június 16-án tartjuk. Az Apák Napját a Spokana (Washington, USA) városában működő Fiatalok Keresztény Egyesületében (YMCA) egy Sonora Smart Dodd nevű hölgy alapította meg és először...
BÉCSI KONYHA – pisztráng tésztával, spenóttal és kaviárral
A BÉCSI KONYHA az egyetlen, melyet nem egy országról, hanem egy városról neveztek el, ami igazán ügyes dolog a szememben. Bécs kíváncsi szakácsainak is köszönhetően, már a monarchia, a k.u.k. ideje alatt egyfajta fúziós konyhaként működött. A Bollito misto, a...
BADACSONYI MÓDRA – mérföldkő, vagy kavics?
A BADACSONYI RÉGIÓ ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres – röviden így foglalható össze napjaink egyik gasztronómiai kezdeményezése a sajtóhír szerint. Voluntarizmus, címkézhetnénk a hírt az átkosban néhány évtizeddel korábban még gyakorta használt, s...
VINAGORA – Nemzetközi Borverseny 2013. június 14-16.
VINAGORA nemzetközi Borverseny 2013 - ezen a héten. S, mint Oláh Rita a sajtóanyagban is írta, "Ismét nagy érdeklődés övezte a VinAgora Nemzetközi Borverseny felhívását. Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált versenyére idén 560 bort neveztek a világ 19...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!