food-incAZ ÉLELMISZERIPAR RT a néhány nappal ezelőtt posztolt Samsara logikus folytatásaként kerül fel az oldalra. Az Élelmiszeripar Rt. című dokumentumfilm, leszámítva az itt-ott fellelhető elfogultságot, meglehetősen objektív képet rajzol arról a folyamatról, amely valamikor a 18. század második felében kezdődött, majd az ipari forradalmakkal, a termelő és a fogyasztó közti valós és átvitt értelmű távolodással bontakozott ki.

A hús-vér termelő helyére testetlen, virtuális brand-ek léptek és a személyesen ismert termelővel szemben ma már a brand-ekbe, a logóba vetjük bizalmunkat.

A Food Inc. (Élelmiszeripar Rt) Robert Kenner 2008-ban készült, a világot bejárt filmje. Magyarországon is sokan megosztották. Megdöbbentően és számtalan társával ellentétben kevéssé elfogultan, ettől pedig hitelesen mutatja be a tömegtermelést, amire – ne áltassuk magunkat – nem született, és nincs is a láthatáron még más megoldás .

Az önellátás és a kiskert mindenesetre aligha alternatíva az emberiség, s leginkább a nagyvárosi lakosság ellátására. Úgyhogy, íme egy újabb eset, amikor mást diktál a szív és megint mást az ész. Az azonban valószínűnek tetszik, hogy akadnak átmenetek is a totális, profit uralta tömegtermelés és a nagyvárosi erkélyen történő, balkonládás növénytermesztés között. Aki még nem látta volna, szánjon rá időt és nézze meg a filmet.

Csíki Sándor♣