IV. NEMZETI GULYÁSNAP – 2013. augusztus 31-én szombaton. Mindenütt. Az előző három sikeres esztendők megmutatta, hogy a Nemzeti Gulyásnap (NGN) földrajzi értelemben már nemzetközi akció, ünnep, rendezvény, gasztro-mozgalom. Megmutatta, hogy a Nemzeti Gulyásnap gasztronómiai anyanyelvünk, a magyar konyha ünnepe is. Hol és kik? A Nemzeti Gulyás Napnak nincs egyetlen központi programja, vagy helyszíne, mert a program mi vagyunk, valamennyien, akik résztvevőnek gondoljuk magunkat, bárhol is legyünk a világban.

  • Ez a szokatlan és kötetlen kapcsolódás már az első alkalommal, 2010-ben is világbajnokká tett bennünket a világ minden részére kiterjedő aktivitással.
  • Kiknek? Ezt az ünnepet magunknak teremtjük, ezért bárki aktív részese lehet, a világ bármely részén is legyen a Nemzeti Gulyásnapon. Aki főz, részese lehet az egész világra kiterjedő ünnepnek.
  • Miért? Hogy jól érezzük magunkat, és a kisebb, nagyobb közösséghez tartozás élményével is gazdagodjunk.
  • Mi a teendő? Ahogy az eddigi évek során mindig, adjatok hírt magatokról, küldjetek fotót a főzött ételekről, a társaságról, és szervezzetek erre a napra, a Nemzeti Gulyásnapra közös főzést.

A Nemzeti Gulyásnap más, mint amivel naponta találkozhatunk, s Új-Zélandtól, Szingapúron át az Egyesült Államokig, a Kárpát-medence magyarlakta területeiig minden év augusztus utolsó szombatján tízezreket érint meg. Várunk mindenkit egy jókedvű, a nyarat is búcsúztató, az őszt is köszöntő, az összetartozásunkat is ünneplő világméretű főzésre! Az előző Nemzeti Gulyásnapokról itt is olvashatsz.

A Nemzeti Gulyásnapot a kapcsolódások sokasága és hálózata jellemzi legjobban

IV. NEMZETI GULYÁSNAP – 2013. augusztus 31-én, szombaton

  • Azoknak, akik a rövid felhívásokon túl is szívesen olvasnak, álljon itt a Nemzeti Gulyásnapnak egy bővebb kifejtése is.

Egy évszázada már a gulyás a legismertebb magyar ételnév. Ez tette alkalmassá arra, hogy a gulyás önmeghatározásunk egyik eleme legyen, egy név, amivel a világ bennünket, s tágabban a Kárpát-medencét is azonosítja. Minden, ami e metaforikus fogalomrendszer köré szerveződik, s szervezhető, a közösségi összetartozás legősibb, s ezzel legerősebb érzését jeleníti meg.

Előzmények: A FOOD&WINE kezdeményezésére és szervezésében 2010. augusztus 28-án megrendezésre kerül az első Nemzeti Gulyásnap. (A Nemzeti Gulyásnap ötletének születéséről itt olvashatsz.)

Az idea: A Nemzeti Gulyásnap, meghirdetett célja szerint nem egy fesztivál, nem egy város, egy régió, hanem az ország, a Kárpát-medence, a világ magyarságának ünnepe. A Nemzeti Gulyásnap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. Az a nap, amikor főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyásnap az összetartozás, s egyben a sokféleség ünnepe. Befogad, s nem kirekeszt.

Tapasztalat: Az első Nemzeti Gulyásnap dokumentáltan nagy sikerrel zajló önszerveződő civil esemény lett. Városok, falvak közösségei, szakmai szervezetek, éttermek jelentkeztek rövid néhány héten belül a Food & Wine felhívására. A határon túli magyarság különösen Erdélyben, Székelyföldön volt aktív. A világ számos pontján, a Székelyföldön, felvidéken, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Indonéziában, Szingapúrban főztek ezen a napon, s Európa sok országában is, Spanyolországtól Svédországig. Falunapok, sportesemények formálódtak át, s pincesorok teltek meg emberekkel, akik ezen a napon a felhívásra összegyűltek. Világbajnokok lettünk.

Egy konyha kialakulása és formálódása alapvetően két tényező, a történelem és a földrajz együttes hatásának eredménye. E két kulcselem határozza meg, hogy milyen növények és állatok fordulnak elő, milyen tartósítási eljárásokat alkalmaznak, s az ízek, illatok, zamatok, színek, textúrák, technológiák, ismeretek és hiedelmek miféle mintázata, ritmusa lesz uralkodóan jellemző egy adott régióra, esetünkben a Kárpát-medencére.

A történelem és a földrajz mellett számos társadalmi, kulturális, vallási, gazdasági, politikai, jogi, ökológiai és technológiai faktor formálja a konyhaművészetet, az étkezési szokásokat, s hagyományokat; vagyis mindazt, melynek végeredménye az adott korra jellemző, az érintett közösség számára felismerhető és elfogadott gasztronómiai anyanyelv.

  • Hazánk történelmileg kialakult, s kisebb közösségeit nagyobb szellemi egységbe szervező gasztronómiai anyanyelvét összefoglalóan magyar konyha névvel különböztetjük meg más nemzetek hasonló módon szerveződő konyhájától.

Az emberi gondolkodás sajátosságai miatt is a nemzetek konyhájáról éppoly’ egyszerűsítő modellekben gondolkozunk, mint akár a nemzetekről magukról. Nem véletlen hát, hogy egy nemzet jellemzésére gyakran éppen konyhája valamely jellegzetessége szolgál, például az, hogy mit eszik, avagy mit nem. Ebben az összefüggésben egy-egy ételnév említése már egy-egy nemzet megnevezésével ér fel.

Ez az egyszerűsítő gondolkodás a magyar konyha legfőbb jellemzőjévé a történelmi, s társadalmi fejlődés sajátosságai, a polgárosodás elmaradása, s késedelmessége miatt hangsúlyossá vált alföldi magyar paraszti konyhát, s vele a parasztság 19. századi innovációját, a paprikás ételeket tette. Ezek az ételek a Kárpát-medence, s a Monarchia területén ma élő más nemzeteknek is többé-kevésbé nemzeti ételeivé váltak, amivel kialakultak a szlovák, cseh, osztrák, lengyel, szerb, román  változatok is. A magyar konyha, mint ezredéves történetének folyama is példázza, gyűjtőfogalom, metafora, mindenki mástól megkülönböztető etnoidentifikációs jegy, amely kivételes lehetőségként egy összekötő kultúra meghatározó eleme.

A Nemzeti Gulyásnap az összetartozás és összefogás egyik eseménye. Megrendezésére minden év nyarának legvégén, augusztus utolsó hétvégéjének szombatján kerül a sor.

A Nemzeti Gulyásnapot a kapcsolódások sokasága és hálózata jellemzi legjobban

  • A NEMZETI GULYÁSNAP egy központi helyszínek és hivatalos felhajtás nélküli, SPIRITUÁLIS FESZTIVÁL, amin senkit sem érdekel, hogy miként, pláne, hogy miként másként vélekedsz a világról, s a dolgainkról, amikor a közös főzés és étkezés egy asztalhoz ültet!
  • Ez fesztivál valóban MÁS, mint az összes többi.
  • Ez fesztivál olyan, aminek akár egy erdő mélyén, egymagadban is részese lehetsz.
  • Ettől, és ezért spirituális!

Csíki Sándor♣