Samsara--75588SAMSARA – Az élelmiszeripar is olyan, amilyen, mi pedig sokan vagyunk, nagyon sokan, és egyre többen. Mit lehet tenni, lehet-e egyáltalán bármit is? Ron Fricke egy csodálatos dokumentumfilmet forgatott Samsara – a lét örök körforgása címmel 70 mm-es filmre, 5 éven keresztül, 5 kontinens 25 országában, közel száz helyszínen, amelyeknek a listáját itt találod. Az Földet és lakóit bemutató

film önmagáért beszél. A filmet a Torontói nemzetközi Filmfesztiválon, 2011-ben mutatták be.

A samsara szó jelentése

„A „samsara” a wikipedia szerint: „A szó (saṃsāra, szanszkritul: संसार, magyaros átírásban szanszára, vagy szamszára) jelentése ‘létforgatag’, a lélekvándorlás indiai formája. A motívum nem egyetlen valláshoz kapcsolódik, egyaránt jelen van buddhizmusban, a hinduizmusban, a dzsainizmusban és a szikhizmusban, de más ezekhez közelálló vallásokban is.

teozófiai illetve antropozófiai szellemi irányzatok reinkarnációs elméleteik igazolására előszeretettel hivatkoznak rá, mint ‘örökkön örökké a létezés forgatagához láncoltság’-ra.”

A film előzetese

Részlet a film néhány megdöbbentő jelenetéből. A modern állattenyésztés és feldolgozás képei. A fogyasztás mindenek-felettisége. Elgondolkodtató felvételek következnek.

  • Mit gondolsz minderről? Milyen érzéseket keltett benned?

 Csíki Sándor♣