BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL 2013 – Bor és Nő – Az ivás a szerelem legközelebbi rokona.” – írja Hamvas Béla, a szőlőről, borról, drágakőről és asszonyról elmélkedő írásában, majd a sokat idézett és kritika nélkül dicsért Mester finoman tántorogva, itt-ott már megbotolva így folytatja. “A bor olyan volt, mint a cseppfolyós csók. Most az egyik legszebb bormeditációmról szeretnék beszélni.”

Bor és Nő

“A berényi kertek között történt, a pince mellett, a nagy diófa alatt ültem a kőpadon, és kiláttam a tóra. Szemben a Badacsony, a Gulács, a révfülöpi dombok és Szigliget. Forró délután volt. Egész délelőtt fürödtem, aztán ebédeltem, és kis pihenés után kijöttem ide olvasni. De a könyv mellettem feküdt érintetlen, és csak bámultam a nyarat. A tőkéken a szőlő már érlelődött. Ez rizling. Az ott szilváni. Amaz otelló. Burgundi, mézes fehér, portói, milyen különös, gondoltam akkor, hogy ez a sok inkognitó jelenés, ez mind Egy, de értéke éppen abban van, hogy mindegyik csak utánozhatatlanul önmaga, és semmi más. A szőlők és a borok olyanok, mint a drágakövek. Az egyetlen Egy jelenései. De mindegyik az Egynek más és más spirituális esszenciája. Elkezdtem összehasonlítani a smaragdot, a rubint, a topázt, az ametisztet, a karneolt, a gyémántot a neki megfelelő borral. Nem tagadom, hogy ebben a tevékenységemben rendkívüli segítségemre volt a nő. Mint mindig és mindenben, amikor a spirituális esszenciák határtalan változatosságáról tűnődtem.” (Hamvas Béla)

  • A továbbiakban, csak azért, hogy a gondolatot továbbvigye, Hamvas már fájóan erőltetett és színvonaltalan, így aztán nincs is miért az idézetet folytatni. Helyette (a kép alatt folytatódva) itt van a Budavári Borfesztivál 2013 honlapján álló szöveg, már csak azért is, mert Hamvas is ennek apropóján lett idézve. 

Bor és Nő

Bor és nő – a legprímább kombináció

“Szép, mindig szép, mindig másért szép, és együtt gyönyörű igazán. E gondolat – az idei Borfesztivál mottója – kifejezi mindazt, amiért ebben az évben kiemelt figyelmet fordítunk a szebbik nem szerepére a borkészítésben. Istennek hála, mára rengeteg palack kiváló bor megszületése és piacra kerülése fonódik össze tehetséges hölgyek nevével. Akár szem előtt vannak, és nevük egybeforr az általuk képviselt pincészettel, akár a háttérben végeznek szinte észrevehetetlen, mégis felbecsülhetetlen munkát, mindig bájt, eleganciát, női finomságot, és ha kell, férfiakat megszégyenítő tartást és állhatatosságot visznek egy-egy pince életébe. Büszkék vagyunk áldozatos munkájukra, és örömmel köszöntjük őket a 2013. évi Borfesztiválon, számos kiváló programmal, csatlakozzon hozzánk Ön is!”

Bor és Nők

Hölgy kiállítók a Budavári Borfesztiválon

Hölgy kiállítók:Pincészet:Bor és Nő standon kínált bor:
Bodor Nóra és Nyilas IlonaNyilas Pincészet GyöngyössolymosMátrai Leányka 2012
Bodri OrsolyaBodri PincészetSzekszárdi Merlot Válogatás Gurovica 2009
Borbélyné Galambos GabriellaBorbély Családi PincészetGabriella Badacsonyi Muscat Ottonel 2012
Birgit és Katrin PfneiszlPfneiszl BiobirtokShiraz Ice Age 2009
Csetvei KrisztinaCsetvei Pince – MórNapholdcsillag 2012
Debreczeni MónikaVylyan PincészetPinot noir 2009
Dunai György SándornéBorpalota Borászat és SzőlőbirtokHárslevelű 2008 (félszáraz)
Frittmann AnitaFrittmann BorászatGenerosa 2012
Gálné Dignisz Éva és Gál ZsuzsannaGál Szőlőbirtok és PincészetSzent Márton Rosé 2012
Gere AndreaGere Attila PincészeteMerlot 2010
Juhász ÉvaJuhász Testvérek PincészeteGyöngybor 2012
Katona ZsófiaKatona BorházBalatonboglári Semillon 2011
Konyári BorbálaIkon BorászatRajnai rizling 2012
Laposa ZsófiaLaposa BirtokBadacsonyi Kéknyelű 2012
Luka EnikőLuka PincészetMadárlátta Merlot 2011
Matolcsy SáraEtyeki KúriaKúria Rosé 2012
Németh BrigittaTornai PincészetTop Selection Szürkebarát 2011
Nyúlné Dr. Pühra BeátaNyakas PinceBudai Riesling 2012
Rácz KingaEgri Korona BorházJumurdzsák 2009
Sike LillaSike Tamás PincészeteEgerszóláti Olasz rizling Superior 2011
Szabó TímeaBardon Borászat TokajBardon Alpha 2012
Szava GeorginaCsányi PincészetTeleki Villányi Rosé Cuvée 2012
Székelyné Szöllősi ÁgnesSzöllősi PincészetMagnus 2011
Váli BogiVálibor BadacsonySzürkebarát 2012

Bor és Nő

A FOOD&WINE a Budavári Borfesztivál 2013 médiatámogatója.