Blog
VinCE BUDAPEST 2014 – február 28. és március 2. között
VinCE BUDAPEST 2014 - "A VinCE Budapest 2014-ben is azt tűzte ki célul, hogy a hazai borvilágra irányítsa a figyelmet és találkozópontként rajzolja fel a borvilág térképére Budapestet." - áll abban a sajtóközleményben, amit Fűtő Bea küldött. A mai sajtótájékoztatón...
RESTAURANT LOU LOU – egy francia, Pesten
A RESTAURANT LOU LOU Rudits Károly (a képen) bensőséges teremtménye, gasztronómiai világának kivetülése. Ez persze sok helyről elmondható, azonban most mégis szükségesnek tartottam kimondani. Túlzó szavak, túlzó szavakkal (is) leírható ételekhez. A 2013 őszén újra...
KÁVÉBÁR BAZÁR – Budapest, 2014. február 22-23.
KÁVÉBÁR BAZÁR - Február 22-23-án immár ötödik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával harminc kiállító több mint száz termékét –...
BIZARR FOGYÓKÚRA – bélgiliszta, galandféreg és társaik
A BÉLGILISZTÁK a történelem során nem egyszer voltak a fogyókúrázni vágyók furcsa és bizarr reménységei. Amikor a közelmúltban furcsa diétákról írtam, az óriási számú őrültebbnél-őrültebb módszer között a bélgilisztás is felbukkant, de akadtak, akik szerint mindez...
KUROBUTA SERTÉS – a világ legjobb disznója és a shabu shabu
A KUROBUTA SERTÉS a wagyu méltó társa. Éppannyira felmagasztosult mint a japán tehén, csak jóval kevésbé ismert mifelénk. Disznó erre is akad, van mangalicánk, amit ráadásul Japánba is szállítanak. Mindennek ellenére érdemes megismerkedni a kurobuta sertéssel, amit...
FARSANGI FÁNK PERUBÓL – picarones
A PICARONES a fánk unokatestvére. Perui, s közben mégis ismerős sült tészta ez, még ha az összetevői között a liszt mellett a mifelénk szokatlan párosításnak számító édesburgonya és sütőtök is szerepel. Új, érdekes ízvilág, kellemes, édes, ropogós, fűszeres, amivel az...
MARIHUÁNA vs. ALKOHOL – Melyik az igazán rosszabb?
MARIHUÁNA vs. ALKOHOL - Melyik az igazán rosszabb az egészségre? címmel Joseph Brownstein írt egy cikket a LiveScience oldalán. A cikk apropója Barack Obama elnök 2014. január 27-én a The New Yorker-ben megjelent interjúja (Going the Distance). Ebben az interjú...
SAJTOS-MUSTÁROS – töltött csirkemell diákoknak
SAJTOS-MUSTÁROS töltött csirkemell - némi mozzarella, bacon, reszelt sajt, csak, hogy még jobb legyen, de variálni is lehet. Behízelgő, roppant egyszerű party étel. Diákoknak is ajánlott. Ez az étel hamar népszerű lesz. Nem kell hozzá más, mint bőr nélküli,...
SÜLT LAZAC, SPANYOL RIZZSEL – koriander olajjal
SÜLT LAZAC - spanyol rizzsel és koriander olajjal. A név jól hangzik, az elkészítése egyszerű, az étel elegáns és finom. A rizshez vegyünk ízekben gazdag basmati rizst, mossuk át többször is, amíg a víz tiszta nem marad, majd szűrjük le, tegyük főzőedénybe, adjunk...
ÉV BORTERMELŐJE GÁLAEBÉD – előkóstolás (2014)
AZ ÉV BORTERMELŐJE 2013 díj nyertese, mint az már december eleje óta az érdeklődők előtt ismert, Gálné Dignisz Éva lett. Mint a Magyar Bor Akadémia honlapján áll: "Az Év Bortermelője díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Ebben az évben is pazar...
AMBRUS LAJOS: Aszú, ürmös, siller
ASZÚ, ÜRMÖS, SILLER - Igazi kedvre való zsebkönyvet olvasgattam a minapában (miután megkaptam egyik szerzőjétől) – Mód László és Simon András fiatal szegedi néprajzosok (egyikük muzeológus is) pazar könyvecskéjét, a Vörös aszúk, ürmösök, sillerek című munkát. És a...
BORÁSZOK BORÁSZA 2014 – változások, jelöltek
BORÁSZOK BORÁSZA DÍJ 2014 - Változások a Borászok Borásza díj életében; újjáalakult a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma. Megszületett a jelöltlista, amely alapján már megkezdődött a szavazás a frissen bevezetett, tökéletesített mechanizmus szerint. A Borászok...
RECEPTVERSENY – Már csak néhány nap van!
RECEPTVERSENY - A 2013. őszén meghirdetett receptverseny beküldési határidejéig, 2014. január 25-ig, már csak néhány nap van, de még éppen elég, hogy receptje beérkezhessen! immár másodszor írt ki országos receptversenyt a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás...
MÁD@MÁK – mádi borok a MÁK Bisztróban (2014)
MÁD@MÁK - 2014. február negyedikétől két héten át a mádi boroké lesz a főszerep a MÁK-ban. A tavalyi MÁD@MÁK hét sikerén felbuzdulva a MÁK Bisztró csapata hagyományteremtő szándékkal, idén is megrendezi az eseményt. Idén a tavalyinál szélesebb mádi bor repertoárt...
MAGYAR ETHNO-KONYHA – amerikai-magyarok, zsidók, ételek
AMERIKAI MAGYAROK, vagy magyar-amerikaiak (Hungarian-Americans). Mindkét elnevezést értjük. A 2010-es népszámlálási adatok szerint 1.563.081 személy tartotta magát magyar származásúnak. A bevándorlási adatok értelmezése nem csekély figyelmet igényel. Noha az USA...
GÁL TIBOR EMLÉKDÍJ 2014 – a Magyar Borok Bálján
GÁL TIBOR EMLÉKDÍJ 2014 - Már az indulása utáni néhány nap alatt több mint ezren adták le szavazataikat a Gál Tibor Emlékdíj jelöltjeire. Az ikonikus egri borászról elnevezett megmérettetés lényege, hogy az Év Bortermelői ajánlanak a borszerető nagyközönség figyelmébe...
REGGELI és EBÉD – breakfast & lunch = brunch
BRUNCH & GÁBLI - A mára már jószerivel elfeledett „gábli” az angol egyetemi szlengből elterjedt „brunch” alakjában kelt életre a főváros elegáns szállodáinak újat kereső éttermeiben. Az elmúlt hónapok, hetek örvendetes kulináris aktivitása, egyre másra megjelenő...
FŐORVOSI FOGYÓKÚRA – bizonyított, hiteles, működő
FŐORVOSI FOGYÓKÚRA - Dr. Pados Gyula és Dr. Audikovszky Mária főorvosok több mint 30 éve dolgoznak együtt. Dr. Pados Gyula kandidátus, címzetes egyetemi docens a Semmelweis Ignác díj: Életmű díj kitüntetettje, a Táplálkozási Fórum elnöke, a Magyar Obezitológiai és...
BORSZAKÉRTÉS, BORVERSENYEK – érzékcsalódás és bulvár
BORSZAKÉRTÉS, BORVERSENYEK? Ha egy ismeretlen városba érkezve azt látnád, hogy az ’A’ étteremben, ahová előzetes információid alapján menni akartál, nem ül senki, ám a mellette álló, hasonló ’B’ étterem majdnem tele, vajon melyik éttermet választanád? A ’B’ éttermet?!...
WONTON – Hogyan készítsünk, hajtogassunk kínai wontont?
A KÍNAI WONTON bonyolultnak tűnő hajtogatással készül, akárcsak a vele rokon olasz társai. A szó maga, két kínai szó, a "kis gombóc" anglicizált összevonásából terjedt el nyugaton. A wontont főzhetjük, gőzölhetjük és süthetjük is. Sokoldalú és ízletes, emellett biztos...
MAGYAROM – Első Budai Romkocsma (2013)
MAGYAROM KOCSMA. Van már ilyen is. Romkocsma - ahogy az a nevéből is sejthető. A Margit híd budai lábától, a villamosmegállótól alig ötpercnyi sétára, a Tölgyfa utca 22. szám alatt. Ez az Első Budai Romkocsma, illetve ezen a helyen van a még mindig első. Korábban itt...
A HOTEL BÉKE ÉTLAPJA ÉS ÁRAI – 1977. november
1977 ESEMÉNYEI: Hatályba lép a szocialista országokba érvényes „piros” útlevél. Újabb jelentős kölcsönt vesz fel a Magyar Nemzeti Bank. Nyugat-európai bankok 150 millió dollárt utalnak át Magyarországnak. Elfoglalja hivatalát Jimmy Carter, az Egyesült Államok 39.,...
BODROGI ÉTTEREM – visszakóstolás (2013)
A BODROGI ÉTTEREM az inárcsi Kúria után Budán, a BAH csomópontnál nyílt meg 2012. elején. Én márciusban jártam ott, és alapvetően pozitív véleményt írtam a Bodrogi Étteremről. A koncepció azóta sem változott, az étlap egy oldalnyi, három részre osztva, úgymint Családi...
AMBRUS LAJOS: Fecskék
MI FÁJT SZÍVEDNEK? – kérdi Kosztolányi élete végén (Ének a semmiről) és most, őszi verőn, a kerti vadonban ülve, dióhullások közt bizony annyit válaszolnék a legszívesebben: a fecskék. („Pajtás, dalolj hát, mondd utánam: / Mi volt a mi bajunk korábban, / Hogy nem...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!