2014 03 021BALLA GÉZA jól ismert, népszerű erdélyi, pontosabban szólva, partiumi borász. A közelmúltban, a Magyar Sommelier Szövetség szervezésében a Symbol Budapest adott otthont Balla Géza kadarka és fekete leányka borainak vertikális kóstolójára. Ezen vettem részt jómagam is. A Wine Princess, Balla Géza Pincészete honlapjának bemutatkozó sorai szerint „Ménes, a hajdani híres történelmi borvidék Arad-hegyalján, hosszú ideig feledésbe merült a XX. század forgatagában.

A legendás vörös aszúk, a fűszeres Kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagytestű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd Királyleánykák vidékén létrejött pincészetünk 1999 óta arra törekszik, hogy e borvidék visszanyerje régi patináját, hírnevét.”

Kadarka és Fekete leányka

Balla Géza nem nagyon foglalkozik azzal, hogy a kadarka honnan és mikor került hozzánk, ezzel szemben mégis neki van a legtöbb telepített kadarkája az egész Kárpát-medencében. Abban a Kárpát-medencében, amit univerzális és lírai léptékben tárgyalva, ezúttal vehetünk akár egy nagy borvidéknek is, ahogy azt valójában célszerűen tennünk kellene. Ha jól értesülten a (pécsi) kadarka klónokról kérdezzük, megtudhatjuk, hogy a saját, mintegy 100 hektáros területének régi szőlőiről szelektálja, gyűjti a kadarka oltóvesszőket és azokat szaporítja, telepíti, vagyis éppúgy tesz, mint a hajdani vincellérek is tették Arad-Hegyalján, s nem is rosszul.

  • A Fekete leánykáról részben ugyanezeket mondhatjuk, hiszen Balla Gézát ugyanúgy nem érdekli, hogy román-e a fajta, ahogy arrafelé gondolják, vagy más, lényeg, hogy jó bort terem a fajta, amiből az anyaországban sincs még, pedig jó lenne itt is.

A kadarka, fekete leányka kóstoló képei

Balla Géza borász, amikor megmondom neki, hogy ő „Erdély Örökös Dugóhúzó Bajnoka”

Erdei Tünde (Symbol) és Balla Géza

A Balla Géza pincészet vertikális kadarka és fekete leányka kóstolója (2014)

A Balla Géza pincészet vertikális kadarka és fekete leányka kóstolója (2014). A közönség egy része

A ménesi bor

Milyen a ménesi bor? Ambrus Lajos a FOOD&WINE oldalain így idézi Perecsényi Nagy László 19. század elejei sorait a ménesi borról :

„a ménesiben erősítő mosztony, értelmet erősítő szesz, szeretet, barátság, tiszta jó kedv és egyéb kiütköző tulajdonság heves és szép szín tölle kipiroslik, úgy, hogy a munkás, ép embert száz esztendőnél is tovább fenntartja: most is ezen vidék körül, aki mértékletesen élt a ménesi borral 103-105-117 esztendő embert, és kivált kapást találni lehet, aki jól kidolgozván a hegyen magát, jó borral más napra felfrissíti magát, erősíti inait, akármi kemény ételt a gyomrában széjjel főz”. (A teljes írás itt olvasható.)

Balla Géza kadarkái és fekete leánykái közelebb vittek a kadarka és fekete leányka megértéséhez. Nem mellesleg még jól is éreztem magam, miközben lassan kortyolgattam, ízlelgettem.

Csíki Sándor♣