A CSOBÁNC COOPERATION Bormanufaktura három önálló borászat szövetsége, ahogy a honlapon áll. E három önálló borászat a Gundelban megtartott bemutató szerint, jelenleg leginkább a következő kettő: von Beöthy Pince és Tóth Pince. A harmadik a beszédes nevű Jövendő Pince. A termőterület nagysága 6 hektár, amin organikus gazdálkodást, vagy, ahogy von Beöthy emlegette, „biologikus

mezőgazdaságot”, mezőgazdálkodást folytatnak. Dűlőik, a Csobánc, Hajagos, Köveshegy és Szentgyörgyhegy. A talaj bazaltos agyag és bazaltos lösz, ahogy az a Csobáncon már ismert. Szőlőfajtáik, az olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, sárga muskotály, chenin blanc, kékfrankos, pinot noir, syrah, merlot és kadarka. Vagyis akad kék szőlő is szép számmal még ha erre azon a borvidéken nem is számítanánk. A borászok: Beöthy János, Tóth Sándor és Tóth Bálint. A Magyar Sommelier Szövetség szervezésében az ő boraikat kóstoltuk a Gundelben.

A Beöthy János és Tóth Sándor borbemutató képekben

Beöthy János, Tóth Sándor és Tóth Bálint (Csobánc Cooperation Bormanufaktura, Gundel, 2014)

Tóth Sándor, Beöthy János és Csíki Sándor (FOOD&WINE)

Az asztalnál Dékány Tibor, Kosárka József és Viniczai Sándor

A borbemutató helyszíne a Gundel első emeletén volt.

Ajtai Erika és Schneider Miklós

A kóstolt borok

  • A Csobánc Cooperation Bormanufaktura (egy cseppet egyszerűbb név talán kifizetődőbb lehetne) nem csekély számú borát kóstolhattam a Magyar Sommelier Szövetség szervezésében megrendezett borbemutatón a Gundelben. Janosh von Beöthy (Beöthy János) és Tóth Sándor, Tóth Bálint borai igen tanulságosak voltak és sok érdekességet és szépséget mutattak fel. Igazi meglepetést jelentettek a vörösborok, különösen a Pinot noir. A köröshegyi dűlőből származó Pinot Grande 2011 a legszebb burgundiai hagyományok itthoni felbukkanása. Egészen kivételes, s csak kevés párja akad az országban. Az asztalnál valamennyiünknek ez tetszett, még akkor is, ha Beöthy János egy másik, a várfok dűlőből származó Pinot Grande 2011 borban látja az igazi szépséget és potenciált. (A pinot 600 g tőketerhelésű szőlőből készült.) Jó és izgalmas útkeresés. Érdemes ezeket a borokat az üzletekben is keresni!  A borászat(ok)ról további részletek olvashatók a  csobanccooperation.eu honlapon.

Csíki Sándor♣