FOKHAGYMALEVES – A fokhagyma egészséges, én pedig szeretem. Ha nem lenne annyira egészséges, akkor is szeretném. Az itt szereplő spanyol fokhagymaleves amolyan gazpacho szerű, már csak a múltból itt maradt, kenyérrel való sűrítés miatt is. Ezt a középkori módit a 17. századtól kezdődően, leginkább a rántás szorította ki.

Nálunk, leszámítva a köménymagos és más egyszerű, vizes levesekbe elvétve szaggatott kenyérdarabokat,  gyakorlatilag teljesen kiszorult, másutt, mint Spanyolországban, inkább megmaradt.

Spanyol fokhagymaleves (Sopa de Ajo)

A spanyol fokhagymalevesnek számos változata terjedt el, de mindnek közös hozzávalója a fokhagyma, a kenyér, a tojás és a füstölt spanyol pirospaprika.

A spanyol fokhagymaleves készítésénél béleljünk ki egy sütőlapot alufóliával, szórjuk bele a felkockázott kenyeret, csorgassunk a kenyérre olívaolajat, majd 180°C hőmérsékletű sütőben süssük 15 percig, vagy, amíg a kenyér aranybarna és ropogós nem lesz.

Vékonyra szeletelt fokhagyma

Lábosba öntsünk jó minőségű olívaolajat és tegyük bele a vékony szeletekre vágott fokhagymát és közepes hőmérsékleten pirítsuk 8-10 gerezd fokhagymát aranyszínűre. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda! Ha a fokhagyma megpirult adjunk hozzá apróra kockázott sonkát ízlés szerint és 1-2 percig süssük a fokhagymás olajban. Szórjunk őrölt pirospaprikát a (mérsékelten meleg) olajba, keverjük el, majd adjuk hozzá az előzetesen megpirított kenyérdarabokat és keverjük jól össze. Öntsük fel alaplével, húslevessel és emeljük a hőmérsékletet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A leves kívánt sűrűségének beállításához, szükség szerint adjunk még hozzá alaplevet, végső esetben, vizet. Ha forrni kezd, csökkentsük a hőmérsékletet, adjunk hozzá friss, apróra vágott petrezselymet és főzzük. A levest időnként kóstoljuk meg, hogy eldönthessük, szükséges-e sózni, borsozni. Ha a leves már lényegében elkészült a tetejére finoman öntsünk annyi tojást, ahány személyre készítjük, hogy mindenkinek jusson, majd a lábost fedjük le, és hagyjuk, hogy a tojás a levesben kívánt keménységűvé alakuljon. Ezzel a levesünk el is készült, tálalható. A tányérba jusson tojás is, amit petrezselyemmel, pirospaprikával is megszórhatunk. Tápláló egytálétel.

  • Tipp: A sonka helyett füstölt házi kolbásszal is készülhet. A kenyér legyen jó minőségű, kovászolt, de egy  jó ciabatta is megfelelő lehet. Akár bográcsban is főzhetjük, amitől még rusztikusabb és karakteresebb (és füstösebb) lesz az íze.

 Csíki Sándor♣