2014 03 039SPÍLER SHANGHAI (Budapest, HU) – Emanoil Gojdu feltehetőleg Budapest legismertebb román nemzetiségű férfiúja, vagy ha nem is a legismertebb, amit persze erősen kétlek, de magyar szemmel minden bizonnyal a legszimpatikusabb román, aki valaha is született és születni fog. Emanoil Gojdu (Gozsdu Manó) neve azért maradhatott fenn és fényesedhetett ki teljes pompájában, mert éppen az 1870-ben létrehozott Gozsdu alapítvány építtette a Gozsdu-udvart 1901-ben.

„A Gozsdu-udvar összesen 60 000 m² beépített terület foglal magába, és az épületegyüttes földszintjén a 200 méter hosszú sétány körül 12 000 m² kereskedelmi területtel rendelkezik.” (wiki)

Ezúttal a tizenkétezer négyzetméternek (plusz teraszok, stb.) arról a részéről esik szó, amit a legendák világában élő Spíler Béla, és a teljesen valóságos, a FOOD&WINE oldalain többször is felbukkanó Zsidai Roy neve fémjelez.

A fedősztori

A Spíler Shanghai a harmincas évek Sanghaját idézi, azt a várost, ami akkoriban éppenséggel a jazz egyik fővárosának számított. A kínaiakkal európaiak, amerikaiak, és más nációk éltek együtt. Igazi multikulturális, pezsgő, üzletelő közeg alakult ki. Keveredtek a népek, a konyhák, szólt a zene.

  • A „Nightlife in Shanghai” (Éjszakai élet Sanghajban) című filmet az 1930-as években forgatták Sanghajban.

Ahogy azt Zsidai Roytól már megszokhattuk a Spíler Shanghai sincs meg történet nélkül, ahogy az emberek sem mítoszok és mesék nélkül. A romkocsma up-grade Spílerrel szemközti Spíler Shanghai sztorija Spíler Béla életének arról a három évéről szól, melyet a harmincas években Sanghajban töltött. Spíler Béla alakja, a szerelme, May Li, és az alvilági fekete özvegy Lin Xi a belső, ismét csak ötletesre és stílusosra sikerült terekben is megjelenik.

A Spíler Shanghai fedősztorijának főszereplői

 Ázsiai konyha 3.0

 Zsidai Roynak a számítástechnikához is akad némi köze, ezért sem meglepő, hogy az „up-grade” és „3.0” kifejezések is felszínre törnek. De mi is ez a 3.0, amit, meg kellett, hogy előzzenek egyéb verziók, az „1.0”, és így tovább? A Dining Guide írásában a Spíler Shanghai ázsiai konyhája, a „3.0”, Roy szavaival így fogalmazódik meg:

„Ezt hívom 3.0-nak: a legvagányabb ételek szerte Ázsiából, teljesen szabad, laza megközelítésben, mindezt elérhető árazásban, a megszokott ázsiaitól elszakadt vagány designnal, laza szervizzel, hátborzongatóan jó zenével, maximálisan boldog és pozitív közösségi hangulatban.”

A Spíler Shanghai alagsori konyhájában: Zsidai Roy, Litauszki Zsolt és a kettő közül az egyik kínai szakács (A tányérban egy cseppet nyersre hagyott, jól fűszerezett kísérleti stádiumban lévő krumpli étel, amit kóstoltam. Jó.)

  • Érdekesség, hogy a Spíler és a Spíler Shanghai a Gozsdu sétány alatt, a konyha szintjén, egymással össze van kapcsolódva. A termelőkonyha, konyha így mindkét helyre dolgozhat.

Design: piros, piros, piros…

A design a Spíler stílusát követi. Ötletes, lendületes és Ipacs Géza grafikus kreativitását is dicséri. Jól kitalált, vagány.

montazs_SpilerShanghai

2014. április 1. 19:00 – Átlépem a Spíler Shanghai küszöbét

Spíler Shanghai (2014) – Vörös lampionok

Spíler Shanghai (2014) – A pult, a Spílerből visszaköszönő látványelemekkel, de mégis másként

A fotó ugyan nem a legjobb, de történelmi, illeszkedik a grafikai környezetbe, és, nem utolsó sorban, nincs jobb, ezért aztán marad. A képen Juhász Emese, Zsidai Roy és Litauszki Zsolt (Spíler Shanghai, 2014)

 Az ételek

A vörös fény nem számít fotóbarátnak, így aztán ételfotók ezúttal nincsenek. A bemelegítésként érkező szardellás, zelleres Bloody Mary után következett a csirkeláb, amiből többet is megettem. Hozzá szingapúri Tiger és kínai Tsing Tao sörök passzolnak leginkább. Az ázsiai 3.0 konyha megfogalmazódott ételei illenek a helyhez, bár a közeli hetekben minden bizonnyal alakulnak, változnak még. A nagyszámú fogás közül a kacsamájat, Dong Po sertést, sertés oldalast mindenképpen ajánlom megkóstolni. ja, és használjatok pálcikát, mert anélkül nem az igazi!

A Su Dong Po sertés fűszerei: babérlevél, kardamom, édesgyökér, ánizs, szecsuani bors, csillagánizs, szárított narancshéj, chili, szárított gyömbér, galanga, kasszia, szárított lime héj.

 Zsidai Roy – a négygyermekes csodagyerek

„Zsidai Zoltán Roy a pesti bisztro- és gasztrokultúra meghatározó alakja. Az Egyesült Államokban látta meg a napvilágot, ahol a budapesti Intercontinentalban dolgozó szülei továbbképzésen vettek részt. Keresztapja Roy Watson, az American Hotel & Motel Association elnöke lett, aki később is aktív szerepet vállalt nevelésében. Közgazdászként diplomázott, éveket dolgozott a Deutsche Bank egy cégénél és a Boston Consulting Groupnál. A vendéglátóiparba 2006-ban „tért vissza”, miután részt vett a Hyatt egy szállodavezető-képző tréningjén.” (Forrás)

Zsidai Zoltán Roy

  • Amerikában ahol – az örök mítosz szerint – az egyéni teljesítmények nagyobb, zajosabb és őszintébb elismerést képesek aratni, Zsidai Zoltán Roy a vendéglátás csodagyerekének lenne kikiáltva. De miért kellene ehhez Amerikába menni?! Mondjuk ki végre, még ha mifelénk nem is divat hasonlókat állítani, hogy Zsidai Zoltán Roy generációja leginvenciózusabb, legtehetségesebb éttermese. Egy igazi, 21. századi,  új generációs, új szellemű restaurateur. Kíváncsian várom a folytatást!

Csíki Sándor♣